Reklama

Reklama

Labrinth

Labrinth

nar. 04.01.1989 (35 let)
Hackney, Londýn, England, Velká Británie

Biografie

Britský zpěvák Timothy Lee McKenzie, známější pod svým uměleckým pseudonymem Labrinth, se narodil v Londýně, kde vyrůstal společně se svými osmi sourozenci. Má jamajské a kanadské předky a v mládí byl doma obklopen zvuky amerického gospelu, což se následně promítlo i do jeho vlastní tvorby.

Hned se svojí debutovou písní „Pass Out“, na které spolupracoval s anglickým rapperem Tiniem Tempahem, se v březnu roku 2010 dostal na první místo UK Singles Chart. O dva roky později vydal Labrinth své první studiové album s názvem „Electronic Earth“, ze kterého si nejlépe vedla píseň „Beneath Your Beautiful“, v níž ho svými vokály doprovází britská zpěvačka Emeli Sandé. Následovala spolupráce s dalšími známými umělci, např. s Rihannou, Edem Sheeranem, Noah Cyrus a především s australskou zpěvačkou Siou, s níž se mimo jiné podílel na tvorbě ústřední písně soundtracku Wonder Woman – „To Be Human“.

V roce 2018 na tuto úspěšnou spolupráci navázal a společně se Siou a americkým DJ a hudebním producentem Diplem vytvořili uskupení s názvem „LSD“ (Labrint, Sia, Diplo), které o rok později vydalo stejnojmenné album obsahující úspěšné hity „Thunderclouds“ nebo „Genius“. Oba dva singly jsou zajímavé jednak pro své experimentální videoklipy, jednak pro své následné komerční využití. Animovaný klip k písni „Genius“ a hraný klip k písni „Thunderclouds“, v němž se objevuje i tanečnice Maddie Ziegler, obsahují výrazně barevné snové až psychedelické výjevy, které korespondují s celkovým experimentálním pojetím alba. Píseň „Genius“ byla poté použita ve videohře „FIFA 19“ a píseň „Thunderclouds“ posloužila jako ústřední melodie pro propagační kampaň k mobilnímu telefonu Samsung Galaxy Note 9.

V průběhu roku 2019, kdy Labrinth pracoval na svém druhém albu s názvem „Imagination & the Misfit Kid“, ho tvůrce Sam Levinson požádal, zda by svojí hudbou nepřispěl k chystané sérii Euphoria z produkce HBO. To je důvodem, proč se některé skladby z tohoto alba objevily i v seriálu, např. „Mount Everest“ nebo „All For Us“, kterou nazpíval společně s herečkou hlavní role Zendayou. Za titulní píseň „All For Us“ také obdržel cenu Emmy. Spolupráci se Samem Levinsonem si poté zopakoval v roce 2021 u filmu Malcolm & Marie, tentokrát pod taktovkou Netflixu.

Olga "oli009" Kováříková

Skladatel

Herec

Host

Reklama

Reklama