Reklama

Reklama

Niki Lauda

Niki Lauda

nar. 22.02.1949
Vídeň, Wien, Rakousko

zem. 20.05.2019 (70 let)
Vídeň, Wien, Rakousko

Zajímavosti (31)

Rivalové (2013)

  • V rozhovore pre noviny Austrian Times Niki Lauda uviedol, že novinár, ktorý sa raz opýtal, ako jeho zjazvená tvár ovplyvnila jeho manželstvo, je najväčšou urážkou, ktorú musel v živote pretrpieť. (WalterIK7)

Rivalové (2013)

  • Trojnásobný mistr světa z let 1975, 1977 a 1984 Niki Lauda za svou kariéru vyhrál 25 závodů, 54krát stanul na stupních vítězů a 24krát začínal z pole position. První závod jeho kariéry byla GP Rakouska v roce 1971, poslední závod pak GP Austrálie v roce 1985. První vítězství zaznamenal v GP Španělska v roce 1974 a poslední v GP Nizozemí v roce 1985. (DexMASTER094)

Rivalové (2013)

  • Příčina havárie Niki Laudy na Nürburgringu je stále předmětem dohadů. Někdo hovoří o nevhodných pneumatikách (vozy startovaly na pláštích do deště a Lauda po prvním kole jako většina soupeřů přezul na 'slicks', tedy bezprofilové pneumatiky), podle jiné teorie Niki zavadil o vysoký obrubník v zatáčce Bergwerk, což jeho Ferrari vychýlilo mimo trať do náspu za jejím okrajem. Odtud byl vůz vržen zpět na trať před přijíždějícího Haralda Ertla. Jeho Hesketh se dokázal zázračně protáhnout prostorem mezi Nikiho vozem a svodidly, ovšem totéž se nepovedlo Američanu Brettu Lungerovi (Surtees). Náraz odhodil hořící Ferrari a Laudovi strhl z hlavy přilbu. Poté ještě přišla další rána v podání Guy Edwardse (Hesketh). Z roztržené palivové nádrže šlehaly plameny a nad vozem se jakoby spojovaly. Největší zásluhu na záchraně Nikiho mají Ertl, Arturo Merzario a Guy Edwards - první jmenovaný proklestil hasicím přístrojem uličku, do níž Ital a Brit vpadli a podařilo se jim Nikiho, sedícího v prostředí neuvěřitelných 900 °C, vytáhnout na trávník u svodidel. (Robbi)

Rivalové (2013)

  • Niki Lauda startoval na GP Španělska, kde bylo Jamesi Huntovi dodatečně navráceno vítězství, jen 14 dní poté, co se na něj při orbě převrátil traktor a zlomil mu několik žeber na pravém boku a způsobil několik tržních ran. (dandislav1991)

Rivalové (2013)

  • První slovo, kterému Lauda v nemocnici po své havárii na Nürbugringu rozuměl, bylo "Fittipaldi". To mělo být vyřčeno v souvislosti s příchodem osobního lékaře Fittipaldiho, doktora Grajalese. (dandislav1991)

Rivalové (2013)

  • Guy Edwards, jeden ze čtyř zachránců Nikiho Laudy, byl později za svůj čin královnou vyznamenán medailí za statečnost. (Redyx1)

Rivalové (2013)

  • Britský automobilový závodník Sean Edwards, který ve filmu Rivalové ztvárnil v některých scénách jako dubler svého otce Guye Edwardse, který byl Laudovým (Daniel Brühl) zachráncem, rovněž uhořel v autě. 26letý Edwards zahynul na sedadle spolujezdce při nehodě na závodní dráze okruhu Queensland. Na sedadle porsche seděl jako instruktor. Stalo se tak jen pár měsíců potom, co si Edwards střihl roli ve filmové rekonstrukci skutečné scény z roku 1976, v níž stejně jako otec vytáhl na Nürburgringu z hořícího vozu Nikiho Laudu, a zachránil mu tak život. (Posheidon)

Rivalové (2013)

  • Niki Lauda po svém odstoupení v Japonsku nečekal, jak závod dopadne a odjel ihned na letiště. O tom, že titul neobhájil, se dozvěděl ze sdělovacích prostředků. (Robbi)

Rivalové (2013)

  • Lauda měl po příchodu k BRM statut nájemního pilota. Daleko větší péči a podporu měli Jean-Pierre Beltoise a Clay Regazzoni. Lauda do úprav nového vozu mohl začít mluvit snad až po GP Monaka 1973, po níž s ním Stanley uzavřel právoplatnou smlouvu továrního jezdce, ale určitě ne před zahájením sezóny. (Robbi)

Rivalové (2013)

  • Šesťkolesová formula, ktorá sa objaví v niektorých záberoch, skutočne existovala. Ide o monopost Tyrrell P34 a sezóna, kde Niki Lauda (Daniel Brühl) takmer zhorel, bola jeho vôbec prvou (nasledujúca druhou a zároveň poslednou). Bol to projekt pre dotiahnutie sa na extrémne rýchle Ferrari s novým motorom. Benevolentnejšie predpisy tej doby to dovoľovali. Predné kolesá boli menšie ako klasické pri jednom páre. Tyrrell s týmto monopostom vyhral jedinú veľkú cenu - práve v roku 1976 vo Švédsku, keď zvíťazil Jody Scheckter, všetko to umocnil druhým miestom Patrick Depailler. V GP Nemecka, kde sa stala Nikimu osudná havária, skončil za víťazným Huntom práve Scheckter. V samotnej sezóne, ak nerátame Nikiho a Jamesa,  obsadili ďalšie dve miesta jazdci šesťkolesového "zázraku" (výraz novinárov tej doby), a to v poradí ako došli do cieľa vo Švédsku. V sezóne 1977 mal P34 veľké problémy hlavne s elektronikou, sezóna bola sklamaním a po nej oznámil GoodYear, že prestáva vyvíjať malé predné pneumatiky. Tyrrell P34 oficiálne skončil, tých pár monopostov bolo odpredaných do súkromných zbierok. (De Large)

Rivalové (2013)

  • V rámci propagácie snímky si Niki Lauda vystrelil z americkej novinárky, ktorá s ním robila rozhovor priamo na mieste nehody na okruhu Nürburgring. „Určite si hovorili niečo v tomto zmysle: 'Isto bude plakať a bude to silný emotívny okamih!' Ja som si z hotelového bufetu vzal malý kúsok pečiva a ešte predtým som ho hodil do trávy. Ona začala: 'Pán Lauda, aké je to byť tu...' Povedal som, nech chvíľku počká a spravil som pár krokov do trávy. Opýtala sa ma, čo robím a ja som odpovedal: 'Pozrite sa, tu je moje ucho!' Ostala úplne hotová a vyviedlo ju to z rovnováhy. Museli to točiť ešte raz," zasmial sa Lauda. (m.a.t.o.)

Herec

Filmy
2013

Rivalové - a.z.

1990

Oheň, led a dynamit

1987

Top Kids (TV film)

1985

Schwarz und ohne Zucker

1978

Popkorn a jahodová zmrzlina

Seriály
1987

Heiteres Bezirksgericht

Dokumentární
2019

Summa cum Lauda - der unglaubliche Weg des Niki Nationale (TV film) - a.z.

2017

Falco - Die ultimative Doku (TV film)

 

Ferrari 312B

 

The Green Hell

2015

Letecké katastrofy (seriál)

 

Niki Lauda - Kam až lze zajít (S14E02)

 

Niki Lauda: Mein Leben am Limit (TV film) - a.z.

2014

Příběh Nikiho Laudy (TV film)

2013

Das Duell Niki Lauda gegen James Hunt (TV film) - a.z.

 

Hunt vs. Lauda (TV film)

Reklama

Reklama

 

Zlatý věk formule 1

2011

Zeit.geschichte (seriál)

2010

Aus eigener Kraft (TV film)

 

Udo Proksch: Out of Control

2009

Toni Sailer: Der schwarze Blitz von Kitz (TV film)

2007

Falco lebt! (TV film) - a.z.

2004

Monako - závod králů (TV film)

1998

Falco - Hoch wie nie

 

Legenden (seriál)

1991

Memories of 1970-1991 (seriál) - a.z.

1984

Gasoline

1983

Formule Villeneuve

1978

Formule 1

Hudební videoklipy
1979

George Harrison: Faster - a.z.

Host

Reklama

Reklama