Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (7)

plakát

Vlkochodci (2020) 

Musím říct, že prvních cca 10 minut se mi to nelíbilo. Mám moc rád předchozí filmy Tomma Moora, tak jsem hned srovnával: přetahované výtvarné ztvárnění připomínalo levné dětské knížky a animace jakoby vypadla z nějaké flashové hry z roku 2000 - to byl první dojem. Ale pak se děj přesune do lesa a začne to být strašně krásné a jsme doma (včetně průběžných odkazů na předchozí filmy). Hudba si taktéž drží zavedený standard předchozích Moorových animáků. Stejně jako u Song of Sea si můžete pobrečet. Zatímco předchozí filmy mi přišly původní, tady byly viditelné Ghibli vlivy, třeba Mononoke, Nausicaa nebo jiné eko anime. Není to debilní dětský mozkožrout, jako většina americká CGI produkce, což oceňuju nejvíc.

plakát

Až vyjde měsíc (2012) 

Přiznám se, že z filmů W. Andersona mám tenhle nejraději. Příběh sice na první pohled působí jednoduše a banálně, ale zpracování je skvělé. Stavění dětských postav na rovinu dospělých je z celé Andrersonovi filmografie asi nejmarkantnější. Vizuální zpracování, hudba, obsazení - vše skvělé. Navrch je to takový emocionální zahříváček.

plakát

Tak jako v nebi (2004) 

Pěkný film. Co víc k tomu dodat, poměrně jednoduchý příběh. Taková severská "limonáda." Kdyby film se stejným schématem natočili v Hollywoodu (a jakože už mnohokrát natočili), nedalo by se na to koukat :D. Tenhle film je i přes trochu přehnanou "vřelost" stále přiměřený a vkusný.

plakát

Něco z Alenky (1988) 

Tak tohle je paráda, asi nejlepší adaptace Alenky co jsem mohl vidět. Dokonalá poetika filmového světa. Trhané a groteskně působící hororové animace. Poprvé zažívám u adaptace Alenky pocity jako u knihy, přesto jsou ale obě pojetí úplně jiné. Film se těžko popisuje, na to je moc ujetý a chce ho hlavně vidět U Švankmajera mám nejraději tu ošuntělost a obyčejnost prvků, které ve výsledku vytváří neobyčejnou a sakra zajímavou virtuální realitu.

plakát

Černá kočka, bílý kocour (1998) 

Přesně to, co jsem od filmu čekal, jsem taky dostal. Chaos, bordel, kýč, ale i styl a obrovskou dávku smíchu a něčeho jako pozitivní energie. Parádní film, který se těžko popisuje, je to jako první část Borata, zahnána do extrému. Tohle vám buď sedne nebo ne. Pět hvězd bez přemýšlení. Kéž by i film made in ČR dokázal něco vypotit v podobné kvalitě. Roming se může jít propadnout do latrýny :D

plakát

Příběh rytíře (2001) 

Jedna z romantických komedií kterou můžu a zároveň skvělý film. Výborná kombinace středověké tematiky v moderním pojetí, nestředověkým soundtrackem a velmi nestředověkých kostýmů, hlavně hlavní hrdinky. Celý film vypadá tak trochu amatérsky, ale zároveň hodně stylově. Film můžeme brát i jako vzepření se hrdiny předurčenému osudu, naštěstí je to tu zpracováno s nadhledem a humorem. Navíc je to jeden z nejlepších sportovních filmů, co jsem kdy viděl.

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

Pro mě je tenhle film asi tím nejlepším a nejpoctivěji natočeným sci-fi co existuje. Měl jsem možnost vidět Blu-ray verzi, zážitek se blížil skoro tomu v kině (natolik detailní, že si můžete přečíst i ten návod na použítí vesmírnýho záchodu). Skvělý vizuál, který fíky svojí eleganci a nepřeplácanosti vypadá pořád dobře a celkem i věrohodně. Promyšlený design lodí, interiérů, skafandrů, interface počítačů, ploché displaye (snad jediné sci-fi z téhle doby, kde nejsou vakuové obrazovky :)). Odysea je jeden z mála sci-fi filmů, který po letech nevypadá směšně, spíš naopak. Výborná hudba, psychadelická atmosféra, skvělé záběry, příběh co si každý může vyložit podle sebe. Co chtít od filmu víc. Speciální ocenění za finální pasáž. Tohle je jasných 100 procent a ještě něco navíc. Opravdu je vidět, že si na filmu dali záležet ze všech stránek.