Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (30)

Cestovatelé časem

Cestovatelé časem (2016) (seriál)

Interiéry, které v seriálu (v epizodách Ave Machina – 2017, 11:27 – 2017, Perrow – 2018) reprezentují nemocnici, jsou stejné jako v seriálu Dobrý doktor (od r. 2017), kde také reprezentují nemocnici. Ve skutečnosti se jedná o prostory patřící Vancouver Community College.

Příběh temný a strašidelný

Příběh temný a strašidelný (2021) (seriál)

Seriál byl natočen podle první knihy z trilogie od amerického spisovatele Adama Gidwitze. Knihy nesou názvy: „A Tale Dark & Grimm“, „In a Glass Grimmly“ a „The Grimm Conclusion“.

Heřmánci

Heřmánci (1990) (seriál)

Základní škola, na kterou děti dochází, je ZŠ Veronské náměstí.

Heřmánci

Heřmánci (1990) (seriál)

Seriálová ulice Heřmánková je tehdejší ulice Litvinovova, která byla v první polovině 90. let přejmenována na dnešní ulici Livornská.

Spartakus

Spartakus (2010) (seriál)

Crixus (Manu Bennett) ve skutečnosti nezemřel při tažení na Řím, jak je ukázáno v seriálu, ale na místě vzdáleném asi 260 km východně na úpatí hory Gargano v Apulii.

Spartakus

Spartakus (2010) (seriál)

Historici se nemohou shodnout, zda byl Spartakus (Liam McIntyre / Andy Whitfield) skutečně Thrákem. Tyto rozpory vychází nejen z nedostatku důkazů, ale též z faktu, že jedním z mnoha stylů, ve kterých byli gladiátoři cvičeni, byl označován jako Thraex (plural Thraeces), což bylo jméno odvozené od faktu, že tito gladiátoři byli vyzbrojeni v Thráckém stylu. Tento fakt nejspíše stojí za tím, že byl označován za Thráka, byť jím ve skutečnosti vůbec nemusel být.

Pianista

Pianista (2002)

Kapitán Wilhelm Adalbert Hosenfeld (Thomas Kretschmann), který zachrání na konci filmu Szpilmana (Adrien Brody), není neznámou osobou, jak se tvrdí na konci filmu. Ve skutečnosti byl válečným veteránem první světové války a v průběhu té druhé v Polsku využíval svého postavení kapitána Wehrmachtu k pomoci s ukrýváním jak Poláků, tak Židů. Díky tomu je od roku 1998 umístěna upomínka na jeho osobu v Yad Vashem, což je památník obětí a hrdinů holokaustu v Jeruzalémě. On sám zemřel v roce 1952 v sovětském zajateckém táboře.

Lída Baarová

Lída Baarová (2016)

Film se mimo jiné natáčel i v pražské Thomayerově nemocnici, která ve filmu zastupuje filmové ateliery. Točilo se také na Švehlově koleji v Praze 3. Na jaře 2015 se několik dní natáčelo v Brně ve vile Stiassni a vile Tugendhat. Při té příležitosti byly také vybrány děti z brněnských mateřských škol do rolí Goebbelsových dětí. Scény z berlínské opery se natáčely v brněnském Mahenově divadle.

Dobrý voják Švejk

Dobrý voják Švejk (1956)

Když se Švejk (Rudolf Hrušínský) vrátí od výslechu do vězení, oznámí ostatním, že se právě přiznal k zabití arcivévody. Na toto oznámení reaguje jeden z přítomných slovy: "Dobro došli," což v překladu z chorvatštiny znamená "vítejte".

BloodRayne

BloodRayne (2005)

Film je inspirován úspěšnou PC hrou "BloodRayne" z roku 2005.

Sanitka 2

Sanitka 2 (2013) (seriál)

V dnešní době není v Praze na každý výjezd automaticky posílán lékař tak, jak je to zobrazeno v seriálu.

Orel Deváté legie

Orel Deváté legie (2011)

Podle všeho nebyla Legio IX Hispana rozprášena, jak ukazuje film, ale byla po několika porážkách převelena z Británie. Mezi možná další působiště se řadí mimojiné dnešní Holandsko, oblast dolního Rýna a Judea, přiblině dnešní Izrael. S jistotou je však známo, že za Marka Aurelia v 50. léta 2. st. nl. již neexistovala.

Orel Deváté legie

Orel Deváté legie (2011)

Devátá legie byla založena roku 65 př. n. l. římským vojevůdcem Gnaeus Pompeius Magnus, v češtině Pompeiem Velikým, v Hispanii, dnešním Španělsku. Legio IX Hispana byla nejen elitní legií, ale také jednou z nejstarších a nejvýznamějších legií římské armády.

Robin Hood

Robin Hood (2010)

Lučištníkem, který vystřelil smrtící šipku, byl podle legend Pierre Basile. Zraněný Richard (Danny Huston) mu odpustil a dle kronik se za něj dokonce finančně zaručil. Poté, co 6. 4. 1199 Richard zemřel, byl v návalu vzteku jeho příkaz ignorován a Pierre Basile byl nejprve zaživa stažen z kůže a poté byl oběšen.

Robin Hood

Robin Hood (2010)

Ve skutečnosti byl Richard I. Lví srdce (Danny Huston) raněn dne 26. března a až 6. dubna zemřel na následky infekce, nikoliv přímo v důsledku zásahu šipkou z kuše.

Příběh rytíře

Příběh rytíře (2001)

Gelderland zmiňovaný jako místo původu "sira Ulricha" (Heath Ledger) je skutečná provincie Nizozemského království, jejímž hlavním městem je Arnhem.

Válečný kůň

Válečný kůň (2011)

Britský tank Mk IV, který se ve filmu objevil, je věrnou replikou dochovaného tanku, který je umístěn v Tankovém muzeu v městě Bovington. Tuto repliku po skončení natáčení Steven Spielberg muzeu věnoval.

Tunel smrti

Tunel smrti (2005)

Film uvádí, že hluboko v základech sanatoria vybudovali šachtu, která polykala všechny zemřelé. Ve skutečnosti šachta spojovala sanatorium s železniční tratí (ve filmu je občas slyšet projíždějící vlak) a sloužila pro účely zásobování. Když stoupla úmrtnost (odhady hovoří až o desítkách mrtvých denně) sloužila k transportu zemřelých k trati, aby lidé z okolí neviděli, jaká úmrtnost zde ve skutečnosti je.

Tunel smrti

Tunel smrti (2005)

Film uvádí, že lék byl objeven v roce 1958 a že stejného roku bylo také sanatorium uzavřeno. Ve skutečnosti byl lék objeven již v roce 1943 a roku 1952 dostal jeho objevitel Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. Sanatorium bylo uzavřeno o 10 let později, tedy v červnu 1662.

Tunel smrti

Tunel smrti (2005)

Sanatorium bylo otevřeno v roce 1910, tedy o 18 let dříve, než uvádí film. Stejně tak hlavní pětipatrová budova byla otevřena 17.10. 1926, čili o 2 roky dříve než ve filmu.

Reklama