Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

Tak tenhle film je prostě pecka, Tarantino se překonává. Výborní herci (zvláště Christoph Waltz, líbil se mi ale i Brad Pitt, protože konečně nehraje toho svého "hezouna"), pro Tarantina typické dlouhé dialogy, skvělý scénář, hlášky a hudba, která se vryje do paměti (např. David Bowie- Cat people). Tento film je zkrátka jedním z nejlepších, jaké jsem kdy viděl, překonal u mě i Pulp fiction. Toť vše, arrivederci!

Trestná lavice

Trestná lavice (2005)

Pamatuji si den, kdy jsem tento film viděl poprvé, tehdy jsem měl pocit, že asi přijdu o bránici. Smíchy jsem se sotva udržel na židli. Dějová linka je jednoduchá, přesto svěží a obohacená fóry i hláškami, které mě nutily pouštět si snímek znovu a znovu.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Málokterému filmu se podaří překonat knižní předlohu. Tento je výjimkou. Četl jsem oba dva díly od spisovatele Winstona Grooma (s názvy: Forrest Gump, Gump & Comp.) a zdály se mi přeplácané a neustálené. Forrest tam doslova přebíhá z maléru do maléru, zažívá neuvěřitelná dobrodružství, kterých je tam podle mne na dvě knihy moc, načež se děj stává poněkud monotónním. Snímek mne však zcela nadchl. Má tempo i spád, je nabitý srdceryvnými okamžiky a co víc, vůbec nekopíruje knihu, má zcela odlišný děj, v němž se s předlohou shoduje jen pár věcí, navíc je prosycený legendárními hláškami (Poběž Forreste!). Jak na knize, tak i na filmu mě zaujal pohled hlavní postavy a vypravěče v jedné osobě, tedy pro ostatní slabomyslného člověka, který je však ve své pravé podstatě více normální, chápavý a morálně čistý, než my všichni. S hlavní rolí je neodmyslitelně spjatý Tom Hanks, který v tomto filmu předvádí svůj životní výkon. Tento snímek si v mém srdci našel své místo, stejně jako v srdcích mnoha miliónů lidí, kteří měli tu čest jej vidět.

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Netřeba cokoliv psát, legendární film, který by měl znát každý, kdo chce se zváti Čechem.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Výborné, volné zfilmování knihy s názvem Vyhoďme ho z kola ven, kterou si hodlám co nejdříve přečíst. Příjemná hudba (až na výjimky, třeba ta, jenž je v blázinci každý den pouštěná tak hlasitě, aby ji slyšeli i ti, "kdo hůře slyší" mi už taky lezla na mozek, ale to bylo jen dobře :) ) oslňující herecké výkony, zvláště geniální Nicholson, kterého tento film vystřelil mezi hvězdy Holywoodu, a hlavně dokonalá režie pana Formana, jemuž bych snad byl za tento filmový skvost ochoten i vytesat sochu (přestože by asi vypadala blbě), osobně se mi One Flew Over the Cuckoo's Nest líbil mnohem víc, než Amadeus, kterého samozřejmě nijak neshazuji, ale nedotkl se mne zdaleka tolik, jako tenhle snímek.

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Je těžké vybrat z legendární trilogie nejlepší díl, mě se však nejvíce líbil tento. Je možné, že zítra změním názor, a budu řadit mezi oblíbené filmy jedničku, a pozítří dvojku, každý díl epické ságy je totiž jedinečný, a jednoduše geniální (ano, opakuji se, pardón :), dochází mi slova), zkrátka něco tak úžasného už málokdo napíše, a málokdo natočí.