Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Hobit: Neočekávaná cesta

Hobit: Neočekávaná cesta (2012)

Pokud někdo očekával, že Hobit bude stejná pecka, jako byl ve své době Pán prstenů, tak si dovolím bez nadsázky říci, že snad spadl z višně. Ono to totiž ani nejde. Před deseti lety nikdo nic podobného neviděl, dnes je to bráno jako běžná věc a díky tomu nebude tento film tím průlomovým snímkem, jakým byl jeho předchůdce. A komu to vadí??? Mně tedy rozhodně ne! Opět je tu zobrazena Středozemě, úchvatná, mystická a dechberoucí, jen snad ještě krásnější než kdykoliv předtím. Úvod byl pro mě opravdovými orgiemi a já jen litoval, že si nemohu užít celý Erebor ve 3D (ale pořád je to lepší kompromis než s dabingem, ne?). Délka filmu mi nijak nevadila a s ledovým klidem můžu říci, mohla být klidně i delší... Protože být zpět ve Středozemi, toho se nejde (aspoň v mém případě) nikdy přejíst. A samotný příběh? Nedrží se přesně knižní předlohy, ale opět se musím sám sebe zeptat... Komu to vadí??? Pokud bych měl porovnat předělávání příběhu v Hobitovi s Pánem prstenů, Hobit se musí jevit jako naprostý vítěz. Hlavní události jsou nafilmovány podle knížky a příliš se od předlohy neliší. Pravda, je tu mnoho přidaného, ale to vlastně vůbec navadí, protože do příběhu to zapadá jak ozubená kolečka v hodinovém strojku. Možná je to kvůli divákům, kteří nikdy nepronikli tak hluboko do tajů Středozemě jako my, fantasy nadšenci každým coulem. Každopádně, ať je tu popsána proměna Temného hvozdu nebo setkání s čarodějem Radagastem, nejen, že to ničemu nevadí, naopak, z mého pohledu to filmu jen a jen pomáhá. Dotváří to obraz celého prostředí, ve kterém se Hobit odehrává a opět musím říct, celkovému příběhu to neškodí. Poslední, co musím vyzdvihnout, je určitě soundtrack. Není to úplná originalita, to připouštím, ale ono to snad ani nejde. Proč nenavazovat tam, kde se před deseti lety skončilo? A tak tu opět můžeme slyšet známé tóny při obdivování Hobitína nebo Roklinky a na druhou stranu plnými doušky hltat nový leitmotiv, který se mi zdá ještě lepší než ten z Pána prstenů (a to jsem myslel, že ten už nikdo nepřekoná) a ke společenstvu trpaslíků se hodí stejně jako sekyra či dlouhé vousy. Je to asi jako s hudbou Iron Maiden. Peter Jackson navázal tam, kde před deseti lety skončil a je to jenom dobře. Protože kdyby přišel s něčím novým, bylo by to určitě jen ke škodě.

S čerty nejsou žerty

S čerty nejsou žerty (1984)

Máte trauma z dětství? Od jistého zimního večera se bojíte čertů víc než koprečky? Pak tohle je ta pravá pohádka pro rekonvalescenci. Po každém shlédnutí se ve mě vždy něco probudí, něco, co si přeje být také čertem...

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra (2002)

Pokud bych měl otevřeně říct, jakou větší šílenost jsem viděl, tak se této parádě může rovnat snad jen RRRrrr!!!! A proto hodnocení může být jenom jedno. Scénář? Jde to, jde to, Imhotep! Spád? Jde to, jde to, Imhotep! Vtip? Jde to, jde to, Imhotep! Hovadiny, nad kterými zůstává rozum stát? Jde to, jde to, Imhotep! Grafické ztvárnění? Jde to, jde to, Imhotep! Celkové hodnocení? 5x Imhotep!!!