Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (437)

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Zábavně hravý příběh, kde se samozřejmě nějaké ty nelogické prvky najdou, ale v tom je další kouzlo téhle ztřeštěnosti. Geniální herci - kvalitní obsazení do poslední malé roličky, geniální hudba Karla Svobody a desítky hlášek, z kterých v naší rodině citujeme dodnes. U mě tohle dílo stále patří do TOP 10 českých filmů. Viděl jsem hodněkrát a vždy se skvěle bavím, hlavně proto, že již pokaždé přesně vím, co přijde v následující scéně a už se na to těším. ()

themic 

všechny recenze uživatele

Podle mě jedna z nejlepších komedií sedmdesátých let..:) Můj nejoblíbenější film v hlavní roly s Petrem Kostkou, který podal vynikající výkon spolu s kapacitou Jiřím Sovákem, Vladimírem Menšíkem a dalšími... Hodně povedená česká sci-fi, která nemá ani v dnešní době žádného pořádného konkurenta v české tvorbě..:) Dobrá zápletka a příběh..:) Celkově film hodnotím 100%, protože nemám co bych vytknul..:) ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak by celý film pokračoval v línii úvodných tituliek a scény s hajlujúcim papagájom bolo by to naporiadku. Žiaľ celé sa to tak nejako rozmrví do čistočistého nie príliš vtipného, ani dejovo nijak zvlášť zaujímavého priemeru, z ktorého to nevytrhnú ani občasne vtipné hlášky a scénky (napr. tie so zozelenenými xichtami náckovských potentátov). Škoda, potenciál na skvelý film bol v prvotnom nápade, ale v tomto prípade ho pán Polák naplno nevyužil. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

V podstatě taková normalizační sci-fi pohádka o tom, co pozitivního pro bezpečnostní orgány by mohlo přinést objevení techniky s létáním v času v prvních poválečních dekádách – chycení pozůstalých nacistů. :o) Objektivně ze strany soudruhů v 70. letech by to v reálu spíše bylo chytání nepřátel komunismu a diverzantů, kteří by stroj času jistě rádi využili k zabránění februárového převratu '48 ;o)) ... ale OK, autorům zde šlo v rámci politické linie hlavně o základní konflikt 2. světové války, přičemž příběh by se mohl odehrávat kromě ČSSR prakticky v spoustě jiných krajin a v jakékoliv poválečné etapě. V porovnání s obdobným Zabil jsem Einsteina, pánové není druhá československá cesta v čase do válečných časů tolik třesknutá a překombinovaná, i když do pocitů geniálního filmu mi zde stále cosi chybí. Nebo přebývá? Na dramatické pojetí až přílišného šaškování v jistých místech (třeba to groteskní ozelenění a dočasné zkamenění napadených nacistů po využití plynu), jako čistá parodie to v jiných momentech až dramaticky vázne. Navzdory spoustě různých zápletek (včetně milostního příběhu) film ale drží pohromadě díky skvělému scénáři, není problém se v složitém ději orientovat a postupně nabírá hned několik překvapivých point. Netypické obsazení Petra Kostky do dnes již legendární hlavní dvojrole neminulo zajímavým účinkem, zatímco ukecaný Menšík a uřvaný Sovák po x-té v té samé v poloze v další crazy / sci-fi komedii nepřínesli už nic nového. Jako celek ojedinělá filmová zábava s krásnou nadsázkou! ,,Já vím, že jsi Jan! Já jsem taky Jan. My jsme teď oba dva Jan! Já jsem ty, rozumíš!? Já jsem ty ze včerejška. Ty jsi dnešní Jan." ...a pokud jde o triky ohledně nadpozemských letů, režisér J. Polák exceluje i po necelých 15 let od slavné Ikarie XB-1 – v barevném vizuálu a s novou technikou. 75% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí téhle scifi komedie jsem si uvědomil, že v oblasti scifi žánru máme opravdu co dohánět, ale pokud je scifi v tomto příběhu jen pouhou záminkou k rozehrání zajímavé černé komedie s prvky scifi a s elitním hereckým obsazením, může nám i takový Tarantino závidět, protože tahle taškařice o změně chodu dějin, potažmo 2 světové války, zde byla dávno před jeho Hanebnými pancharty. A Adolf Hitler Františka Viceny stál za to a opravdu byl svému nechvalně známému předobrazu k nerozeznání podobný na rozdíl od jiných filmových rádoby Hitlerů. Jindřich Polák režíroval s přehledem a ve velké formě. A nápaditý scénář Miloše Macourka se nezapře. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (53)

  • Klaus Abard (Jiří Sovák) tvrdí, že mu v roce 1944 bylo 34 let, ale ze služebního průkazu lze vyčíst datum narození 1915. (Nptoh)
  • Děj filmu, resp. "přítomnost," se odehrává v roce 1996, což lze vypočítat z věku Klause Abarda (Jiří Sovák), který při schůzce nacistů v Jižní Americe tvrdí, že v roce 1944 mu bylo 34 let a dnes je mu již 86. (#47)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama