Reklama

Reklama

Což takhle dát si špenát

  • angličtina How About a Plate of Spinach? (více)
TV spot
Československo, 1977, 86 min

Scénář:

Miloš Macourek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Michal Kocourek, Ondřej Hach, František Filipovský, Ivana Maříková, Petr Přívozník, Stella Zázvorková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hrdiny bláznivé komedie plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška, kterým nic není svaté. Sotva se dostanou z vězení, kde se ocitli kvůli nepodařené krádeži lihu, už jedou v další levotě. Oba výtečníky si totiž najme majitel kosmetického salónu Netušil, spolčený s docentem Mlejnkem z výzkumného ústavu, kde právě vynalezli přístroj k regeneraci starých dojnic. Netušil chce získat přesnou kopii přístroje, která má bohatým paničkám vracet ztracené mládí. Má to ale háček. Kdo chce léčebnou kúru podstoupit, nesmí v kritické době jíst špenát, který účinky přístroje znásobuje… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (357)

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Komedie je to skvělá - na jednu stranu vychází z oblíbené prvorepublikové zápletky záměny postav, na stranu druhou do toho šlape stejně vehementně jako francouzské crazykomedie sedmdesátých let... no a na straně třetí to má typicky macourkovský sci-fi rukopis s takovým příběhem, jehož akumulátorem je prvek z běžného života (Jak utopit dr. Mráčka = tlačenka, zde je to špenát). Filmu velmi pomáhá hudební podkres, vynalézavá kamera a užití postsynchronů k dětským hercům. S průběhem stopáže ale tenhle mišmaš ztrácí na sofistikovanosti a nebýt špičkových hereckých výkonů by řada pronášených hlášek možná vůbec nevynikla, ba nikdy nezlidověla... anebo by se možná na film nedalo dívat vůbec - k čemuž by zcela jistě došlo tehdy, kdyby se tento typ scénáře natočil jindy než za normalizace. Film tedy rozhodně vítězí díky hvězdnému castingu, avšak i nepříliš kritický divák by dokázal seznat, že vlastně sleduje v jádru úplnou kravinu (myšleno v dobrém, mám film rád!). 70%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nechapu, proc ma tenhle film tak nizky hodnoceni. Pribeh je naprosto perfektni, neni nouze o spoustu vtipnejch situaci, omylu, zamen a podobne, navic Sovak s Mensikem jsou perfektni dvojka a povedli se i jejich mladsi verze. No a tresnicka na dortu je pak role Ivy Janzurovy. Ja se u tyhle komedie vzdy pobavim. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

NA tyhle filmy bych se mohl dívat znova a znova. Pokaždý když tohle nebo Mareček, Na samotě u lesa a spousta dalších českých legend, běží v telce, tak neení potřeba hledat nic jinýho. Tohle má geniální nápad. Na český poměry vskutku ojedinělý. Bohužel je tědlech "scifi" komedií jako šafránu, ale každá z nich má šmrnc. Tady mě asi nejvíc dává mladej Sovák s Menšíkem, kteří sou prostě k popukání. herecká elita nahňácaná v jednom filmu a jeden hraje íp ne ten druhej. Marííííja :o))) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá sci-fi komedie nabitá humorem, absurdními situacemi, neomšelými triky a snad těmi nejlepšími herci oné doby. Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, František Filipovský, Petr Nárožný, Petr Kostka, Čestmír Řanda a Stella Zázvorková předvedli bravůrní herectví jim vlastní. Závěr filmu je hardcore nejen na tuzemské poměry. Špenát nesnáším, ale tuhle komedii si kdykoli s gustem dopřeji. 85%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Což takhle dát si najlepšiu českú crazy komédiu znova (po desiaty krát) v televízii znova? Prečo nie. Jej vtipy sú nesmrteľné, zápletka uletená viac, ako hocičo od Pytónov a komediálny výkon Ivy Janžurovej je na Oscara. Prevtelenie vždy ponúka nekonečné komediálne možnosti a táto komédia ich využila asi najlepšie, ako som mal doteraz možnosť vidieť, vrátane všetkých podobných amerických komédií. Za najlepšiu českú crazy komédiu je všeobecne považovaná Pane vy jste vdova, u mňa o chlp víťazí Špenát. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (27)

  • Film vidělo v kinech 1,5 miliónu lidí. (Duoscop)
  • V čase 1:15:00 drží číšník cca 12 mělkých talířů a 8 hlubokých. Pak je upustí. Vrchní se ho ptá, kolik jich bylo. Číšník odpoví: „Třicet šest“. Vrchní si zapisuje a přitom řekne: „Hlubokých talířů – třicet šest“. (blondak16)
  • Automatické dveře hotelu, kam se přichází ubytovat doña Isabela (Stella Zázvorková), nemohly být nikdy „opraveny,“ resp. znovu uvedeny do chodu tím, že portýr mával před fotobuňkou rukou v okamžiku, kdy v dráze mezi vysílačem a přijímačem stojí nějaká osoba, v tomto případě doña Isabela. Osoba uvězněná dveřmi jako Isabela, navíc v sukni, zakrývá spolehlivě paprsek mezi vysílačem a přijímačem fotobuňky a jakékoliv dodatečné přerušování signálu máváním nemá smysl. Správně tedy měly dveře zůstat otevřeny po celou dobu, co Isabela svým tělem či sukní přerušuje paprsek. Pokud by došlo k poruše, měl portýr stisknout tlačítko nouzového otevření a ne hloupě a nelogicky mávat před už zakrytou fotobuňkou rukou. (pjotri)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama