Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

VOD (1)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (428)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kvalitatívne a mierou vtipnosti niekde medzi Agentom a Špenátom, ale nakoniec sa prikláňam k štyrom hviezdam. Takmer non stop bláznivá zábava s perfektnými komediálnymi výkonmi našej hereckej top špičky, pri ktorej sledovaní by uznanlivo pritakávali aj Laurel a Hardy. No a nehovorte mi, že Janžurová nie je kráľovnou českej komédie. Jej divadelný výstup je spoločne s reštauračnou špenátovou scénou vrcholným momentom českých crazy komédií. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon a kreace Ivy Janžurové v téhle crazy komedii jsou geniální. Mám rád tyhle sci-fi šílené komedie, kdy si (třeba jako v tomhle filmu) postavy vyměňují mozky bez sebemenších zdravotních zádrhelů, což umožňuje směřovat humor do jakýchkoliv poloh, kde by normální filmy beroucí v potaz vědu a logiku musely být velice omezené. Kéž by se něco takového točilo i dneska. S nadsázkou, s vynikajícími herci v každé pidiroličce a s šílenou originálností. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro mne absolutní vrchol české komedie! - Zruším armádu, vy ohrožujete lidi! A co teprve kdyby byla válka! Líbání máme za sebou, teď přijde potřásání....Abych z vás neudělal nezaměstnaného, vždyť bude přežvykovat, vy somnambule! - Možná to dnes nezní úplně vtipně, ale za minulého režimu to sedlo... a pak ta geniální škatulata s mozky, úžasně vymyšlené useknutí hlavy - ovšem s opačným efektem, než bylo zamýšleno, zesměšnění armády....hotová smršť nápadů. Co říci závěrem? - Zavři voči, brouku, a ani kapka krve ať nepřijde...nazdar! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tothle je snad nejbláznivější komedie ze všech, kde se nikdo nevyzná kdo je kdo. Výborný herecký koncert Ivy Janžurové v roli herečky Evelyn Kelettiové a umělé ženy nejdříve s mozkem astrologa Hampla a později vražedkyně Štubové. Co vše se rozjede, když se král Rosebud IV. (krásně sarkastický Jiří Sovák) rozhodne zrušit armádu. To se samozřejmě nelíbí armádním špičkám a tak úkolu na odstranění krále je pověřen plukovník Steiner (výborný Eduard Cupák). Děj filmu je neustále v pohybu, nikdy se nezastaví, ale přímo kvete radostí ze života, bublá a klokotá, gejzíry vtipných nápadů přímo tryskají ven. I když je někdo mrtev, neznamená, že nemůže oživnout v někom jiném a tak se nemůžeme divit, že si astrolog Stuart Hampl (koktající Jiří Hrzán) vezme za manželku nejen půvabnou herečku Molly (Olga Schoberová), ale také jejího snoubence, plukovníka Steinera, když se předtím z něj stává dvojnásobná vdova. Další vynikající role: bratranec Rosebuda, král Oscar XV. (František Filipovský), generál Omar Otis a zároveň premiér (Čestmír Řanda), bývalý voják, nešťastník a kuchař Bobo (Jan Libíček), továrník Keletti (Otto Šimánek), jeho prohnaný sekretář (Lubomír Kostelka), kriminálník Koko Bluhm (Vladimír Menšík), profesor Sommer (Miloš Kopecký), vražednike Štubová (Helena Růžičková) a herec Gugenheim (JIří Lír). Nádherně zurčivá bláznivá komedie, která se se svým vtipem nikdy nezastaví. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Scenáristická šílenost, která je i po těch letech stále docela zábavná, byť třeba Čtyři vraždy stačí, drahoušku ze stejného roku je podle mě neskonale vtipnější. Má to prostě dokonalé obsazení a herecké výkony (a Olga Schoberová je bohyně), a vzhledem k tomu, že už je většina tvůrců po smrti, to má i značnou nostalgii. Btw. v dětství mi ten film ale přišel dost strašidelný a šokovalo mě, s jakým klidem tam všechny postavy přijímají tak příšerné věci, jako je useklá ruka nebo hlava, o smrti ani nemluvě (což je tam i tematizováno ve scéně, v níž se astrolog nechá s ledovým klidem popravit, a poskoci, kteří ho drží, jsou tímto klidem udiveni), a vlastně mě to zaráží dodnes a nepřijde mi to moc k smíchu, protože svět, v němž by šlo tvořit dvojníky lidí z telecího a transplantovat jim mozky z mrtvol, zní jako noční můra, a nelze si u toho nevzpomenout na Frankensteina a jeho umělého člověka. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (46)

  • Když se během příprav na natáčení Helena Růžičková a Iva Janžurová dozvěděly, že ztvární šílenou vražedkyni Stubovou, vydaly se na "exkurzi" do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích. (IvcaG)

Reklama

Reklama