Reklama

Reklama

Což takhle dát si špenát

  • angličtina How About a Plate of Spinach? (více)
TV spot
Československo, 1977, 86 min

Scénář:

Miloš Macourek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Michal Kocourek, Ondřej Hach, František Filipovský, Ivana Maříková, Petr Přívozník, Stella Zázvorková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hrdiny bláznivé komedie plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška, kterým nic není svaté. Sotva se dostanou z vězení, kde se ocitli kvůli nepodařené krádeži lihu, už jedou v další levotě. Oba výtečníky si totiž najme majitel kosmetického salónu Netušil, spolčený s docentem Mlejnkem z výzkumného ústavu, kde právě vynalezli přístroj k regeneraci starých dojnic. Netušil chce získat přesnou kopii přístroje, která má bohatým paničkám vracet ztracené mládí. Má to ale háček. Kdo chce léčebnou kúru podstoupit, nesmí v kritické době jíst špenát, který účinky přístroje znásobuje… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (357)

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších komančovských filmov. V tej dobe ešte asi nevedeli, že obsah železa v špenáte "bol pomýlený" o jednu desatinnú čiarku. Mnoho detí, vrátane mňa, sa mohlo z toho pogrcať. Fuj, doteraz mi znie v ušiach babkina hystéria za to, že som potajomky hádzal špenát za kuchynskú lavicu. Ešteže som mal vtedy vedľa seba bratranca, čo obkukal odo mňa moje zlepšováky, tak som to mal aspoň na koho zvaliť.. Pesnička od Schelingra je výnimočná, škoda, že jeho posledná. Po tom, čo nahral v Bratislave soundtrack sa opil a skočil zo Starého mostu, kde jeho dalšie piesne pohltil Dunaj.. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zábavná história o svetovom objave regeneračných lúčov a o československých podvodníčkoch dostala typicky dobový názov Což takhle dát si špenát a bola uvedená v roku 1977. V čase normalizácie nebolo dohromady čo točiť a tak vznikali takéto potrhlé únikové žánre. Slabšia a ohraná téma s rôznymi zámenami asi typická pre dobu vzniku. Čo však stojí za pozretie sú herecké výkony celej vtedajšej plejády vynikajúcich hercov. Ďalším zážitkom je zhliadnuť hercov, ktorí už nie sú medzi nami a ostatných v ich mladom "vydaní". Československým filmom 70. rokov som nikdy neprišiel až tak na chuť. Hoci sa mnohým z nich dá zasmiať, ich humor jednoducho nie je môj šálok kávy. Môžem tu maximálne obdivovať na kolene robené, ale funkčné triky. Priemerná Československá snímka. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Což takhle dát si najlepšiu českú crazy komédiu znova (po desiaty krát) v televízii znova? Prečo nie. Jej vtipy sú nesmrteľné, zápletka uletená viac, ako hocičo od Pytónov a komediálny výkon Ivy Janžurovej je na Oscara. Prevtelenie vždy ponúka nekonečné komediálne možnosti a táto komédia ich využila asi najlepšie, ako som mal doteraz možnosť vidieť, vrátane všetkých podobných amerických komédií. Za najlepšiu českú crazy komédiu je všeobecne považovaná Pane vy jste vdova, u mňa o chlp víťazí Špenát. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví se nemusí vyplácet, ale při správném sortimentu a složení jídelníčku je možno dosáhnout ohromujících výsledků. Třeba tak lze namísto gumoléčby a lepení papírových pytlíků na Mírově absovovat pouhé vytahání za ucho a zabavení oblíbeného plyšáka v mateřské školce. Nějak mi tahle švihlá česká komedie nikdy úplně nepřirostla k myokardu, ale pánové Zemánek i Liška jsou okouzlující v každém věku, sem-tam uchechtnutí to ze mě vyloudilo, můžu tedy udělit poctivých 60%. ()

themic 

všechny recenze uživatele

Teď se divim, že jsem tento film ještě nehodnotil a to už jsem ho viděl několikrát..:) Předpokládám, že tento film už viděl téměř každý, tak nebudu psát žádný rozsáhlý komentář..:) Musím pochválit vynikající herecké výkony a skvělé obsazení do rolí... Škoda, že takové kapacity, profesionální herci nejsou stále a hlavně už vůbec né v této době..! Stále se mi to velice libí..:) Dávám pět hvězdiček, nic horšího si to nezaslouží!..:) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (27)

  • Dosť veľké problémy boli so scenárom. Cesta od prvej synopsie k finálnemu technickému scenáru trvala v tomto prípade celý rok. Scenár sa menil aj na základe požiadaviek koprodukčného partnera a po zrušení spolupráca bol zase upravovaný späť. (Raccoon.city)
  • Kvůli rostoucímu rozpočtu chvíli hrozilo, že film ani nevznikne. Řadu scén, třeba šlehačkovou bitvu, nešlo kvůli jejich povaze točit v reálných lokacích, a tak bylo nutné stavět kulisy. Rozpočet se kvůli tomu vyšplhal nakonec na bezmála 5 milionů československých korun, což bylo na tehdejší poměry opravdu hodně peněz. (Duoscop)
  • Film vidělo v kinech 1,5 miliónu lidí. (Duoscop)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama