Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Akční
  • Krátkometrážní

Poslední recenze (126)

plakát

Overlord (2018) 

Takhle by to dopadlo, kdyby Michael Bay točil horor. Klišé se vrství na klišé, uměle působící postavy pronášejí nesmyslné dialogy a trapné hlášky, někteří z herců mají projev voskových figurín, který už tak i na horor scénáristicky příliš ploché postavy definitivně sráží na kolena. Grindhousový námět svou stupiditu nebere s nadsázkou, ale snahou o vážné vyznění a pokusy o předání nedopečených poselství (voják pacifista) ji ještě prohlubuje. Hollywoodsky dokonalý vizuál se skoro až komiksovými barvami obírá film o jakoukoli syrovost a válka v podání Overlord je divadlo, kterému se nedá věřit a divákovi úspěšně brání, aby se mohl ponořit do budovaného světa. Tenhle film byl utrpení.

plakát

Mařenka a Jeníček v lese hrůzy (2020) 

Na artový film málo odvážné, na film pro masy zas málo divácky přitažlivé. Filmu jednoznačně vévodí vizuál, který skvěle pracuje se světlem a po vzoru nejlepších klasik od Daria Argenta zde barevné nasvícení odráží aktuální náladu příběhu. Za vymazlenou retro estetikou jak z katalogu A24 se toho však mnoho neskrývá. Hororové prvky působí nuceně a spolehlivě zabíjejí místy zdařile vybudovanou mystickou atmosféru. Ta se následně hroutí zcela při prvoplánovém využívání symbolů (halabala přes sebe naházené obrácené pentagramy, Davidova hvězda, wiccanské či moderní severské křesťanské symboly). Minimalistický přístup k hudební složce mi je pak sice sympatický, ale ani ta dle mého neodvádí nejlepší práci a k filmu se tak úplně nehodí. I s přihlédnutím k vizuálu by jí určitě prospělo méně syntezátorů a více syrové expresivní energie po vzoru Eggersovi Čarodějnice. I přes veškeré výtky však nemám dojem zahozeného času, ať už je to díky zmíněnému vizuálu, zpracovávanému tématu, překvapivě rozumné stopáži nebo několika povedeným momentům a občasné dobré práci s atmosférou.

plakát

Stranger Things - Season 4 (2022) (série) 

Tvůrci Stranger Things od druhé série trpí utkvělou představou, že VÍCE znamená LEPŠÍ. Tahle série není výjimkou, spíše naopak - ve všech ohledech je NEJVĚTŠÍ. A také jednoznačně NEJHORŠÍ. Z původně nostalgického seriálu, který si chytře hrál s 80-tkovými stereotypy a podle potřeby je ohýbal a měnil, aby vytvořil opravdu zajímavý a trojrozměrný svět, se stalo vyprázdněné pozlátko pro masy. Esence je pryč, nahradíme ji větším množstvím humoru, co nejvíce synťáky, větším množstvím akce a digitálních efektů. Zatímco první série byla plná archetypálních postav (např. typický šikanující macho Steve), se kterými si tvůrci nebáli pohrát a vyslat je neočekávanými cestami, které původní charaktery a náš pohled na ně v podstatě úplně proměnily, zde je práce s postavami naprosto nulová. Stále stejné postavičky dělají stále stejné věci, nijak se neproměňují, nijak nepřekvapí a slouží vlastně jen tomu, aby posouvaly příběh. Příběh, jenž je, ano, VĚTŠÍ a epičtější, ale naprosto nudný, bez nápadu, bez duše. Stranger Things v této chvíli působí jako vyčpělá 80.-tková thrash metalová kapela, jejíž členům táhne na 60, ve svých kožených křivácích už působí poněkud nedůstojně, stále stejné puberťácké rebelské texty jsou vyloženě trapné a vy si říkáte, že to měli zabalit už někdy před 30 lety. Ale stejně jsem se na to podíval a podívám se i na další sérii, abych zjistil, kam až tento seriál může padnout. Takže určitým způsobem to vlastně pořád funguje.

Poslední hodnocení (1 881)

Amityville 2: Posedlost (1982)

20.05.2024

Horor v Amityville (1979)

20.05.2024

Hellraiser (1987)

19.05.2024

Vražedná terapie (2001)

19.05.2024

Aterrados (2017)

19.05.2024

Vymítač ďábla (1973)

19.05.2024

Overlord (2018)

19.05.2024

V moci ďábla (2005)

18.05.2024

Moře klidu (2021) (seriál)

15.05.2024

Reklama