Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Poslední recenze (4 082)

plakát

Kmotr (1972) 

Co napsat k filmu, ke kterému již řekli všichni všechno. Snad jen, že se bez jakýchkoliv pochybností, s veškerou ctí, přidávám k nekonečným zástupům obdivovatelů této precizní filmové klasiky, která se nesmazatelně zapsala do veškerých filmových análů a bez které se neobejde snad jediná existující anketa, týkající se nejlepších snímků všech dob. Celé je to totiž vážně fantasticky natočené, kdy jsem se tedy upřímně trochu bál tříhodinové stopáže, ovšem obavy to samozřejmě byly úplně liché, a naopak, při závěrečných titulcích jsem byl rozčarovaný, jak to že je to tak krátké a chtěl jsem víc, mnohem víc. Celý film jinak nabízí strhující spád, nezapomenutelné scény a dialogy, emočně silné momenty, dramaticky až na dřeň vyšponované okamžiky, no prostě luxus. Navíc celý ten náhled do pozadí a fungování newyorských mafiánských rodin je doslova dech beroucí a strhující. Dále tu samozřejmě máme fantasticky působivou atmosféru, nekonečné napětí, vážně nečekaně nekompromisní akci, která je zároveň ale i fakt intenzivní a silná, no a vrcholem všeho jsou pak samozřejmě jednotlivé postavy a jejich herečtí představitelé, kdy oboje nelze označit jinak, než jako naprosto geniální. Takže ano, Kmotra jsem dlouho ignoroval, měl jsem z něj obavy, že mě zklame, ale byl jsem vůl, jelikož jsem se jen dlouhé roky připravoval o jedno z nejzásadnějších filmových děl historie, které se právem řadí na úplný vrchol.

plakát

Šílenec (2001) 

Nečekaně funkční a působivá podívaná, postavená v podstatě jen na ústřední postavě Jeskyňáře, ve výrazném podání osvědčeného Samuele L. Jacksona. Kolem něj se totiž točí veškeré dění, co se ve filmu vůbec odehrává, a to ať už se týče dramatičnosti, emocí, tak samotné zápletky, ve které figuruje též hned v několika polohách, no prostě to celé na něm stojí a já si nemyslím, že to byla špatná volba. L. Jackson je totiž skvělý herec a i ta jeho postava není zpracována vůbec slabě, své šílenství zde navíc podává přesvědčivě, stejně tak jako momenty, kdy vlastně působí jako neoblomný detektiv, co jde za vyšetřením jisté vraždy s nasazením vlastního života. A právě ona kombinace člověka, který je šílenec a génius zároveň, tu působí opravdu poutavě, nehledě na to, že i samotný případ není úplně marný a jeho vyústění dokáže dokonce i překvapit a mít myšlenku. Za funkční jinak musím označit i zimní atmosféru, tápání, co je realita, a co se odehrává jen v hlavě Jeskyňáře, pak též působí dobře a jelikož tu fungují i další prvky, jako napětí a emoce, tak já musím Šílence označit za poměrně záživnou podívanou, co sice nenabízí nějaký nevšední, strhující a dech beroucí filmový zážitek, nicméně zabavit dokáže dostatečně kvalitně, a to hned z několika důvodů.

plakát

V kůži Johna Malkoviche (1999) 

Jak je možné, že u filmu, který považuji za 100% originální a který disponuje vynikajícími hereckými výkony, dávám jen pouhopouhé 2*? Z jednoduchého důvodu. Jelikož za scénářem stojí Charlie Kaufman, člověk, jehož tvorba je sice skutečně nápaditá a nevšední, zároveň ale jen málokdy dávající úplně smysl a jehož tvorba si dost často neférově hraje s diváky, ovšem já právě tyhle jeho hry nemám vůbec rád. Každopádně ačkoli i V kůži Johna Malkoviche je opět bizár jako kráva, tak já se musím tentokrát přiznat, že jsem se u toho poměrně nečekaně bavil a dokonce jsem se po většinu času dokázal i držet ústřední myšlenky, o což je pak ale větší škoda, že se to ke konci bohužel opět zvrhlo právě už do očekávaného myšlenkově přeplácaného bordelu, ve kterém se zase již orientoval asi jen sám Kaufman a v podstatě tím tak zazdil do té doby záživnou zápletku, která měla co nabídnout. Proto ve výsledku zas nevím, co si o tom celém projektu mám vlastně myslet a spíš je tak lepší ten film nehodnotit jako celek, ale naopak vyzdvihnout jednotlivosti, jako je pár vážně nápaditých a zábavných scén, vyskytujících se především v první polovině filmu, a pak i Cusackův výkon a sexy Keener, kteří tomu po stránce obsazení jednoznačně dominují. Tudíž ačkoli uznávám, že kvalitativně nelze považovat V kůži Johna Malkoviche za rozhodně špatnou podívanou, tak i přesto se fakt nejedná o film pro každého, respektive spíš naopak, tohle je podívaná, která může zaujmout jen skutečně úzké filmové publikum, do kterého já ovšem rozhodně nespadám.

Poslední hodnocení (4 085)

Kmotr (1972)

12.05.2024

Zlo si umí počkat (2023)

10.05.2024

The Kid (2019)

10.05.2024

Likvidátoři (2013)

09.05.2024

Small World (2021)

09.05.2024

The Ward (2010)

09.05.2024

Kosmonaut z Čech (2024)

07.05.2024

Arcadian (2024)

05.05.2024

Bez polevy (2024)

05.05.2024

Reklama