Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krátkometrážní

Oblíbené filmy (10)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Pán prstenů je synonymem pro krásu kinematografie, je to opravdu jedno velké veledílo, které už nelze překonat. Sešlo se tu tolik talentovaných lidí, kteří mají jedno společné, a to lásku k Tolkienovu odkazu, proto se dalo čekat, že z toho vznikne něco tak velkolepého. Peter Jackson vytvořil s citem úžasné filmy v duchu předloh a dal si na tom opravdu značně záležet. Pouze slovy nelze popsat tu nádheru, která je obsažena v tomto skvostu a jak moc pro mne znamená. Společenstvo prstenu je můj nejoblíbenější díl této trilogie, právě díky tomuto dílu jsem si ji zamiloval. Filmy se snažím vždy hodnotit objektivně, a to i přesto, že mám k nějakému z nich citovou vazbu např. z dětství, což je případ právě této trilogie a ať se snažím, jak se snažím, na této trilogii nedokážu nalézt nějaké velmi zásadní chyby, které by ji ničily. Naprosto bravurně natočený film, který skvěle začíná celou trilogii a seznamuje nás s příběhem a postavami. Vše v tomto filmu má skvělé tempo a také vše funguje přesně tak, jak má. Opravdu skvělou práci odvedli maskéři, jelikož skřeti vypadají velmi autenticky a prokazuje to fakt, že film nepotřebuje tunu speciálních efektů (ač se zde logicky také vyskytují), stačí si jen vyhrát. Asi nejsilnější je však hudba, která filmu dodává krásnou atmosféru, zážitek je pak mnohem silnější, však je to také tím, že sám Shore je velkým fanouškem Tolkiena, takže si na tom dal opravdu záležet. Nejen tento film ale zkrátka celá trilogie je nejvyšším vrcholem filmové kinematografie.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Toto je kultovní film každým coulem. Tarantino vytvořil svým klasickým originálním způsobem film, který jen tak, co se týče "kultovek" nic nepřekoná. Oceňuji zde nezapomenutelné hlášky a hlavně také výběr hudby, který je naprosto typický. Toto je jeden z nejlepších kultovních klenotů.

Sedm

Sedm (1995)

Tento film je mistr ve svém žánru, má naprosto vše, co by takové krimi mělo mít. Nepostrádá absolutně žádnou logiku a veškerý spád v ději funguje bravurně, je to skvěle promyšlené a právě to každé krimi potřebuje. Konec vás okamžitě dostane a je možné, že nebudete pár dní spát.

Osvícení

Osvícení (1980)

Kubrick vytvořil naprosto mrazivé a vynikající dílo, s mysteriózním laděním a postupným budováním napětí. Jack Nicholson ztvárnil zcela excelentně postavu Jacka Torrance, který se jaksi zbláznil v osamění před civilizací, uprostřed zimních, chladných dnů. Ač se samotnému Kingovi tento film nelíbil, dle mého Kubrick tento příběh naopak vylepšil a dodal mu mnohem více mrazivou atmosféru. Už od začátku víte, že rodinná idylka bude brzo narušena a nic nepůjde podle plánu. Hudba v divákovi vyvolává nepopsatelné a celkem sklíčené pocity, jenž se stupňují postupně dějem. Celou dobu jsem byl v napětí a prožíval každou scénu, i tu zdánlivě nevinou. Dovoluji si tento film označit za jeden z nejlepších hororů, protože dokáže v divákovi vyvolat velmi nepříjemné a skličující pocity, což je velkou silnou stránkou tohoto filmu. Pro ten správný efekt je to nejlepší sledovat v zimě, doporučuji.

Leon

Leon (1994)

Film vedou hlavně herecké výkony, které jsou opravdu excelentní, Natalie Portman a Jean Reno se do role svých postav hodili opravdu výborně a skvěle se doplňují. Oceňuji, že je to netradičně pojatá gangsterka, která mile překvapí a rozhodně vás nebude nudit. Skvělý film.

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

Film je určitě velmi náročný na sledování a je nutné se na film soustředit každou sekundu a neuhnout pohledem. To však nic nemění na tom, že to je bravurně natočený film, se skvěle postupujícím dějem a samozřejmě tou velkou pointou celého filmu, která opravdu hodně překvapí. Film baví každou scénou a rozhodně vás to nutí netrpělivě čekat na to, jak vše dopadne, nebo co se zrovna stane.

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

Tohle je prostě tak geniální dílo, ať už těmi dialogy, hudbou, postavami (předně tedy Christoph Waltz), scénami, emocemi.. Ač je možná lehce nelogický fakt, že židovka vlastní najednou kino, tak je to opravdu velmi propracované. Tady se Tarantino skutečně velmi vyřádil.

Kmotr

Kmotr (1972)

Bez debat jednoznačně nejlepší film o mafii všech dob. Nejdříve jsem četl předlohu a pak viděl film a musím přiznat, že jisté detaily, které byly v knize a nebyly ve filmu vysvětleny, mi vadily a proto je možná lepší si pro srovnání přečíst knihu. Avšak nebylo to nic tak zásadního, tak jsem se snažil určité věci ignorovat a užívat si film. Upřímně si mě film dostal hlavně svou hudbou, protože je naprosto dokonalá. Nesmím ale opomenout herecké výkony, poněvadž byly nadmíru imponující, což je ale samozřejmostí, vždyť zde hrají filmové hvězdy.

Mulholland Drive

Mulholland Drive (2001)

Bez přehnané patetičnosti musím přiznat, že jsem ještě nikdy u filmu necítil to, co při sledování tohoto snímku (a tím nemyslím oné lesbické scény), ale to, jak si Lynch s divákem hraje a jaké pocity v něm dokáže vyvolat. Po shlédnutí jsem se cítil naprosto vygumovaně, jako kdybych měl počítat matematické úlohy, ale ani jednou jsem se nenudil a především se snažil děj vnímat upřeně, jelikož jsem si byl vědom složitosti tohoto filmu, tudíž toto absolutně není vhodné si pustit k popcornu na pohodový a oddechový páteční večer. Ta komplikovanost mě ale tolik baví, protože vás to donutí pátrat po skládankách, které do sebe pak zapadnou, i když vám to asi bude trvat hodně dlouho a jakmile si vše uvědomíte, pochopíte, jak moc geniální Lynch umí být, úžasný pocit.

Mlčení jehňátek

Mlčení jehňátek (1991)

Tento film je ztělesněním napětí. Opravdu naprosto brilantní filmařina, s dokonalou atmosférou, která balancuje na bázi hororu. Anthony Hopkins jako charismaticky gentlemanský lidožrout je nevyzpytatelný démon, o kterém nevíte, co na vás zrovna vyvalí. Samozřejmě bez krásné a nevinně vypadající Jodie Foster si film už dnes neumím představit, prokázala zde svůj jedinečný talent. Mezi oběma postavami je znát značná chemie, která by mezi takovými postavami měla vždy fungovat a zde opravdu funguje fantasticky.