Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (10)

plakát

Hrob světlušek (1988) 

Abych se přiznal, čekal jsem od filmu Hrob světlušek asi víc. Celý příběh se mnou samozřejmě trochu pohnul, ale... Říkal jsem si, proč neposlechl tetu, jejíž výtky nebyly úplně od věci... Nechce pracovat ani učit se a ona mu to zazlívá? Proč nepřekousnul svou čest a nevrátil se k ní, když vidí, že jeho sestra je na tom špatně... Pokud to byla parafráze na japonské vojenské tažení tak dobře. Také se do poslední chvíle nechtěli vzdát, i když bylo všechno ztracené. Pokud zde autor odkazuje na japonskou mentalitu, tak jsem ochotný s ním i souhlasit. Nicméně z toho důvodu filmu víc než 4* prostě dát nemůžu, i když se mi nakonec opravdu líbil.

plakát

Alice in Wonderland: An X-Rated Musical Fantasy (1976) 

Film jsem si opravdu užil. :)) Od začátku do konce to byla jedna velká jízda, kde člověk opravdu věřil, že se dostal do říše divů. Nejdřív jsem si říkal, že to bude něco katastrofálního, ale postupně jsem tomuhle dílu propadnul. Kristine DeBell byla výborná a opravdu bych ji podle prvního pohledu neřadil do erotiky. Nicméně nejlepší snad byly hlášky... Jen pro ukázku - What do you do on a hot (k)night in wonderland?... Nezapomenutelné PS. Nejlepší je, že asi týden zpět jsem rozebíral, že z Alice v říši divů by šlo udělat dobré porno... hehe PPS Přišlo mi to lepší než Burtonova verze :)

plakát

Ruróni Kenšin: Meidži kenkaku rómantan – Cuioku hen (1999) 

Jemně a zároveň naturalisticky podané anime z japonské éry Meidži. Romantický příběh ověnčený cákanci krve mě chytil a už nepustil. Kenshin si prostě musí získat sympatie diváka i přes to, že to je vlastně jen vrah – hitokiri. Film se naštěstí nesnaží řešit příliš mnoho „oduševnělých“ témat. Jeho hlavní myšlenkou vlastně je to, co Kenshinovi říká už na začátku jeho učitel – násilí, i když použité k takzvaně ušlechtilým účelům, je stále jen násilí.

plakát

Písečná žena (1964) 

Film Suna no onna je něco jiného, než na co jsme zvyklí (i když mně osobně připomněla Trierovo Dogville). Má svíravou atmosféru, která v průběhu děje pro mě nebyla natolik patrná. Až po konci filmu, kdy se pocity ustálily, jsem měl možnost ho náležitě ohodnotit. spoiler Od poklidného začátku, kdy se začíná rýsovat problém, až k vypjatému konci děj plynule gradoval. Největší zadostiučinění pro mě bylo, když jsem si na konci říkal, že by měl v jámě zůstat a čekat, koho mu přivedou zpět, kdy už by byl právě tak semletý jako jeho "žena". Nicméně Abé si s tím poradil mistrně. Hledání smyslu života v řádu. Jak prosté

plakát

Hvězdné války podle Turka (1982) odpad!

Tohle byl opravdu zážitek... Možná že úplně nedoporučuji doprostřed zkouškového (kdy jsem to viděl já). Naprosto dokonale vám to vygumuje hlavu. Ještě pět minut po konci jsem s otevřenou pusou zíral na obrazovku. Pochopit děj, kulisy, herecké výkony... O tom to není... Snad jen... Mám dojem, že za každou minutu filmu mi inteligenční kvocient klesl minimálně o jeden bod.

plakát

Antikrist (2009) 

Velmi zajímavý film. Nakousává spoustu témat a velmi drsně dráždí diváka (ostatně podobně jako hlavní hrdinka sama sebe). Na mnoha místech člověk neví, jestli to, na co kouká, je filozofické, provoplánově provokativní nebo prostě jen nechutné. Mně osobně zde vadila ale prakticky jen jedna scéna a to jízda vlakem, kde se v okně zjevovaly děsivé tváře - zbytečné lekačkové kliše. Trier si zde ale určitě zaslouží 4*

plakát

To Kill a Dead Man (1994) 

Krátký filmeček od mé oblíbené kapely. Nechci hodnotit hereckou stránku, protože v rámci tohoto zhruba desetiminutového thrilleru to nemá cenu. Co se mi zde ovšem líbilo, byla temná atmosféra podpořená depresivním trip-hopem, která mi do špionského prostředí krásně zapadla. Doporučuji každému zarytému fanouškovi!

plakát

Pokojný bojovník (2006) 

Ve srovnání s knižní předlohou tento film pokulhává. Převádět knihu v celé šíři je koneckonců nesmysl. Občas se ale podaří vybrat právě ty důležité pasáže, které dané dílo charakterizují. A u tohoto filmu se to podle mě povedlo tak napůl. Důležitost žití v momentu zůstala. Dokonce mě Salva donutil zamyslet se nad svým životem, což je jednoznačné plus. Ovšem oproti předloze zde byl děj jaksi plošší. Sportovní aspekt dostával až příliš moc prostoru a vytlačoval vlastní myšlenku. Film jako takovým hodnotím na **** v porovnání s knihou bych šel asi o jednu níže.

plakát

Princezna Mononoke (1997) 

Moje už několikáté setkání s Miyazakim a asi i proto dávám jen 4*. Film je řemeslně velmi dobře zpracovaný. Animace jsou krásné a mytické bytosti působivé. Co mi ale vadí, je šablonovitost děje. Protože už od první části filmu víceméně víme, jak to všechno dopadne. Stejně jako v Naušice nebo Cestě do fantazie. Nechci tím ale říct, že by film byl nudný. Koukalo se na něj krásně – prostě japonská animovaná pohádka. Další věc, která mi občas na Miyazakim vadí, je kritika lidské společnosti za chování k životnímu prostředí. Už jsem se toho ve filmech přejedl.

plakát

Funny Games USA (2007) 

Režisérovi se podařilo přesně to, co podle mě zamýšlel. Vidíme to vlastně už na samotném hodnocení a komentářích uživatelů. Pokud účelem filmu bylo zdeprimovat, nudit, napínat a vůbec terorizovat diváka, tak byl úkol splněn na výbornou. Ostatně už trailer nás láká na pořádnou porci akce. Nutno podotknout, že v něm jsou sestříhány VŠECHNY akční scény tohoto filmu. Nezapomenutlná je Hanekeho dokonalá práce s filmovými klišé (nůž, který spadne na začátku filmu do lodě, se opravdu objeví i na konci filmu. „Hrdinka“ se s ním ale nezachrání, protože je okamžitě jakoby mimoděk odhalena).