Reklama

Reklama

Babadook

(festivalový název)
Trailer 2

Amelia prišla počas tragickej autonehody o svojho manžela. Ťažkú životnú situáciu jej neuľahčuje ani syn Samuel, ktorý trpí poruchou správania. Samuel ju navyše každý večer presviedča o tom, že sa v jeho izbe nachádza postava zo strašidelnej knihy, "Mr. Babadook". Je skutočným dôvodom jeho nevypočítateľného správania choroba? Alebo je Amelia natoľko unavená, že nie schopná vnímať skutočnosti, ktoré sa okolo nej dejú? (*CARNIFEX*)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (430)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si na začátku říkal, kdo nakonec bude větší monstrum, děsivá příšera z knížky nebo nekonečně zlobivý kluk...? Ohledně vývoje precizně gradovaného děje možná lze i něco málo předvídat, obzvlášť víte-li předem, že sledujete horror, stejně mě ale dokázal Babadook v nejedné věci překvapit, když se situace na půdě jednoho domu v kruhu syna, matky, psa a pomyslné příšery – tajemné noční můry – dokáže slušně obrátit. Překvapila mě na současný horror i neskutečně strhující atmosféra přítomná po celou dobu, včetně nečekaného prolínání reality s nočními můrami a fantaskními scénami. Před koncem se začal až mírně ztrácet, ale pak mě potěšilo, když jsem se díky poslednímu zvratu mohl přesně dovědět, jak se to s tím nebezpečným Babadookem vlastně má a film mi dával smysl. Silně na mě v nejedné scéně působilo psychologické zpracování myšlenky o tom, že pomyslný démon se může „převtělit“ v jisté chvíli do jakéhokoliv člověka, který se pod vlivem nahromazených faktorů stane dočasně posedlý jistou negativní vlastností nebo jindy vybuchne na krátkou chvíli s reakcí, jakou už za pár minut lituje. Hodně mě upoutala nápaditá děsivá kreslená knížka coby ikonický prvek filmu, v jehož stylu pak plynou i závěrečné titulky, nebo též krátké sestřihy scén z fantaskních a strašidelných filmů v televizi a těší mě, že filmová Austrálie si zde s debutující režisérkou zachovala dostatek osobitosti. Herečka v hlavní roli (Essie Davis) vážně excelovala. 5 hvězd ale přes všechny klady zdaleka neudělím, protože v poslední třetině (od drsné scény se psem) se pro mě film proměnil v až příliš těžké a šílené psycho, jaké jsem místy nedával, ale silný zážitek se zásahem se rozhodně konal. Patřím k těm, které závěr potěšil. [75%] ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vedle Lipstick Demona a Owlmana, jedno z nejoriginálnějších hororových monster posledních let hlavním "strašákem" ve filmu, který v sobě míchá nemalé odkazy na různé horory. Máme tu jistou podobu s již zmiňovaným Lipstick Demonem z Insidious, našel by se tu i kus Vymítače ďábla, v největší míře je zde však viditelné Osvícení. A nakonec také uvidíme, jak to dopadne, když je Mamá Sama doma:) Essie Davis předvádí herecký koncert a v roli utrápené a věčně nevyspalé matky je úžasná. Noah Wiseman je zase nehorázně protivné, otravné a uřvané děcko. Když měl však chvíle klidu, líbil se mi a bylo mi ho i dokonce líto. Škoda, že Mister Babadook nemá ve filmu větší prostor. Většinu času jen přebývá někde ve stínech. A díky obsáhlé diskuzi na IMDb jsem se také dozvěděla spoustu podstatných dějových informací, které by mě hned asi ani nenapadly. Ta nejdůležitější z nich v sobě skrývá celou pointu snímku. Takže díky tomu bych k žánrům přihodila i ten "psychologický." Více než děsivý horor, je snímek spíše jakousi psychologickou sondou do temné duše jedné ženy, jíž se postupně začnou zjevovat její démoni, kteří její nitro zakalili temnotou a postupně jí začínají odebírat kousky zdravého rozumu. Jsou však skuteční...? ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Babadook už svojou synopsou naznačuje, o čom v skutočnosti bude, teda nie o skutočnom bubákovi, ale o bubákovi vnútri tragédiou a osamelosťou zničenej duše/duší. No a priebeh filmu mi v podstate nič extra nové nepovedal. Samozrejme je to inteligentne nakrútené, s kvalitnými hereckými výkonmi a hodnotiť film podľa miery strašidelnosti ľakačiek a samotných situácií by znamenalo nepochopenie režijného zámeru. Nakoniec už výber domu, kde sa človek bojí pohybovať aj za dňa, mi stačilo k navodeniu stiesnenej atmosféry. Osobne aj pointu považujem za logické "metaforické" vyústenie predchádzajúceho deja. 70% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

/Spoilery/ Mě překvapuje, kolik lidí tady nepochopilo, o čem vlastně Babadook je a proč je ten chlapeček tak neskutečně otravný. Napadlo vás vůbec, že do strašáka, kterého si vymyslel její syn, si Amelie promítne svoje negativní pocity vůči svému dítěti? Nezapomeňte, že se Samuel narodil v ten den, kdy zemřel jeho otec (Sam ani v ten den nemůže slavit svoje narozeniny). Když se to spojí s klukovou hyperaktivitou a outsiderovstvím, pak není divu, že z toho začne neurotické matce hrabat - a ona si začne představovat věci (nejen Babadooka, ale třeba i šváby za lednicí, kteří tam vůbec nebyly). Babadook je zkrátka metafora - všechno negativní v Amélii, co ji "posedne" a ona se stane "zlou" matkou, která konečně dá průchod svému vzteku. V tom je Babadook originální a skvělý. Samozřejmě nemusíte přijmout tuhle moji teorii (navzdory tomu, že ve filmu je spousta vodítek). Tenhle film můžete vnímat i jako psychologický horor s bubákem - a funguje stejně dobře. Tleskám režisérce/scénáristce za vymazlenou vizuální stránku a skvěle napsanou hlavní ženskou hrdinku. Amélie zdaleka není dáma v nesnázích - je to silná a zajímavá ženská. Mimochodem, pokud vám nedošlo, co se vlastně stalo v závěru filmu, tak tady je vysvětlení: http://movies.stackexchange.com/questions/27494/ending-of-babadook ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nesnáším, když se bojím a nudím zároveň. Přijde mi to, že si pak sám nerozumím, co teda jako dělám. Jenže ony se ty pocity nevylučujou. Abych se nebál, když mi je stokrát naznačeno, že na mě teď něco vyletí ze skříně a zařve to tak, že nadskočí i kočka ve vedlejší místnosti...a abych se nenudil, když i ta kočka věděla od přečtení knihy, jak to bude dál. Babadook, ale není průšvih. Stojí na dvou velkých hereckých výkonech. I mrňouse i Essie Davis bych rád ve filmu viděl častějc - Babadooka ne. A ta citovaná pasáž s čtením knihy je dostatečně creepy, ale hele, to je asi málo. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Postava Babadooka sa v roku 2017 stala významným symbolom LGBT (lesbický, gay, bisexuálny a transrodový) komunity. Pomohol tomu aj fakt, že ho Netflix zaradil medzi tieto tipy filmov. (Marceloo)

Reklama

Reklama