Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (299)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Musím předeslat, že filmovou tvorbu Adriana Lynea moc nemusím, přijde mi, že natáčí příliš na efekt a povrchně a vybírá si komerčně chytlavá témata. (Co si budem namlouvat, hlavě ten sex, že ano...) Snad každý významný americký režisér musí jeden film ze své filmografie věnovat vietnamskému syndromu, a to dá rozum, že ani Lyne se tomu nevyhnul. Z mého pohledu je to možná jeho nejlepší kousek, kterému se zejména v první půli nedá upřít halucinogenní atmosféra s vnitřním napětím. Snímek má řadu šokujících chytrých záběrů a scén, jako je pohled z poštovní schránky nebo absurdní výjev ze stanice metra, odkud není východu. Rychlý střih, brutální scény plné krve, flashbacky, které divákovi ztěžují orientaci v ději, to vše láká, na druhou stranu scénář působí trochu bezradně a zvlášť závěrečná scéna, která popírá předchozí katarzi, staví celý dosavadní příběh s prominutím na hlavu. Stejně tak si Lyne neodpustil obvyklé berličky a sentimentální lákadla na diváka, jako je smrt Jakubova dítěte nebo setkání s jeho odloučenou rodinou. Pokud jde o námět, experimenty s LSD na amerických vojácích v období vietnamského konfliktu jsou považované za prokázané, nedocházelo při nich pochopitelně k masakrům, vojáci se ale smáli, zahazovali zbraně a vyšší dávky této drogy poškodily nenávratně jejich psychiku, takže z toho nakonec byla pěkná ostuda. Celkový dojem: 70 %. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších novodobých hororů s Timem Robbinsem, který se vžil do své role naprosto skvěle. Nejenže jsem se skutečně bál, ale celý děj je prostoupen nezapomenutelnou mysteriózní atmosférou a doprovázen perfektní hudbou. A konec byl snad vyřešen nejlepším možným způsobem. Vybrat ten správný konec je těžká věc, zde se to však podařilo na výbornou. Kdo by řekl, že tohle příjde z dílen tvůrce filmu Flashdance? 9/10 ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Akce: již při prvním čtení dostanete gigantickou várku spoilerů zdarma. Jakubův žebřík není úplně lehké uchopit, protože divákovi v ničem nenadbíhá. Nejde tu o prvoplánové obviňování US vlády z experimentů na vojácích – tím nejpodstatnějším, čeho se Lyne snaží dosáhnout, je alegoricky a za pomoci náboženských prvků (v Bibli je Jakubův žebřík metaforou k posmrtné cestě duše do nebe) se vyjádřit k post-vietnamskému traumatu a vyrovnat se s ním. Stejně jako Jacob může vystoupat po žebříku za synem do nebe a nalézt klid v duši teprve, když se po hororové cestě peklem (ironicky zastoupeném i smyslným vztahem s „pohanskou královnou“ Jezabel) vzdal všech pout vážících ho k zemi, tak se může voják (personifikované Státy) svého traumatu zbavit, až když na něm přestane viset a nimrat se v něm a přijme celou záležitost jako svoji „mrtvou část“. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Som dosť sklamaný. Čakal som poriadnu halucinogénu jazdu. Dostalo sa mi akejsi moralitky. Ak už Vietnam tak radšej Apocalypsu, Čatu, alebo Lovca jeleňov. Najlepšie na tom filme sú prsia Elizabeth Peňa a priznajme si to, ani tie nie sú nejako veľké. Každopádne prienik do zložitého psyché ústrednej postavy sa nekoná, pretože skrátka Robbins si ako postava vôbec netúži k divákovi vytvoriť nejaké sympatie. A ako ukážka všetkých zlomyseľností vojny som si to pustil asi už trochu neskoro. Atmosférou film v pohode, ale celé mi to príde ako hra na niečo, čo to nie je. Škoda. Fakt som čakal niečo viac. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další z restů dohnán. A musím uznat, že tohle se mi líbilo daleko víc než všemi opěvovaný Donnie Darko, kterýho jsem viděl včera. Jediným, ale za to docela velkým mínusem filmu je u mě obsazení hlavní role. Né, že bych T. Robbins(e) neměl rád, ale můj oblíbenec to taky zrovna není. Do téhle role se mi moc nehodil. Dokázal bych si na jeho místě představit úplně jiný herce. Ale ani horší ( alespoň pro mě ) obsazení hlavní role mi nezkazilo výsledný požitek z filmu. Silný začátek mě přikoval k sedačce a nepustil až dokonce. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Je možné všimnout si, že všechny reklamy na zastávce metra Burgen Street jsou zaměřeny proti drogám. (Listeroman)
  • Nemocniční nosítka, která nesou Jakuba (Tim Robbins), byla úmyslně nevyvážena Adrianem Lynem. Jedno kolo jen lehce nadzvedl od podlahy, což způsobilo jeho chrastění a točení. (Seabeast)
  • Adrian Lyne s ťažkým srdcom prepísal na konci filmu scénu zahŕňajúcu biblický Jakubov rebrík. Pôvodne do nej scenárista Bruce Joel Rubin chcel zapojiť masívne schodisko, ktoré by stúpalo až do mrakov, s davmi ľudí, ktorí by ho lemovali. Lyne sa však obával všeobecného odmietnutia. Pôvodnú myšlienku teda nahradil schodiskom, ktoré stúpalo iba do Jakubovho domu - podľa princípu, že nebo je všade tam, kde sa človek cíti najšťastnejší. (misterz)

Reklama

Reklama