Reklama

Reklama

Pani Wilberforceová je výstredná stará dáma, u ktorej si prenajme priestor pätica hudobníkov, aby mala potrebný pokoj na skúšanie. Netuší, že domnelí členovia sláčikového kvinteta sú v skutočnosti zločinci, ktorí plánujú ďalšiu lúpež... (STV)

Recenze (81)

Maq 

všechny recenze uživatele

Kriminální komedie. Vtipná, řádně absurdní a černá zápletka, dobré dialogy, dobré herecké výkony. Ale je to hodně starý kus a je to poznat. Je to věc osobního vkusu; někdo na taková díla asi nedá dopustit, ale mně to připadalo přece jen poněkud rozvleklé. Film určitě stojí za remake, ale ten od bratří Coenů by se mi asi nelíbil. Není nutné příběh významně přepisovat, stačí ho trochu svižněji převyprávět. ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Ladykillers jsou krásná stylová komedie s 5 mafiány a jednou bezbrannou stařenkou. Asi takhle si představuji britský humor. Každý gag je patřičně absurdní a staví na nějaké společenské situaci. Herecké výkony jsou výborné, zvlášť ta stařenka... Doporučuji na dlouhé zimní večery, je to skvělá legrace. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bože můj, s takovou starou dámou je to k nevydržení, ať už jste lupič nebo muzikant! :o) Dnes již mírně zestárlá ztřeštěná záležitost pro pamětníky má příjemnou atmosféru starého Londýna, překvapí na rok vzniku barvami a zaujme obsazením. Alec Guinness už pár let hvězdí pro své diváky v jedné komedii za druhou, Peter Sellers se teprve více rozehrává a Herbert Lom nade všemi výrazně ční se svým zapamatovatelným výrazem. Naivně groteskní nádech spočátku humor v konverzační rovině hezky doplňuje, ale s přibývajícími minutami mě ke konci už skoro začal otravovat. Bez problémů uvěřím, že v roce 1955 to mohla být pro návštěvníky kin velká bomba nejen v krajině svého vzniku, ale nemohu si pomoct... coby mladému divákovi mi už připadá celovečerní formát na podobný styl jako zbytečně moc dlouhý. Což může být způsobeno tím, že viděl jsem nejednu loupežní komedii pozdějšího data, Besnardovo Krást se musí umět (1975) v rámci tohoto subžánru u mě asi jen stěží něco překoná, a Pět lupičů a stará dáma se tak v mých očích pak ocitli pouze v pozici zajímavé dobové kuriozitky. 60% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Povedená britská komedie z produkce studia Ealing se od ostatních, co jsem zatím viděl, liší tím, že je natočená v barvě. Příběh není nějaká třeskutá sranda, u které bych se válel smíchy po zemi, ale má to takové hezké kouzlo britského černého humoru, kvůli kterému určitě stojí za to tento snímek vidět. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"So who looks stupid now, eh?"     Čierna komédia, ktorej nahlúply humor ma úplne minul a ktorej zaradenie medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete veľmi nechápem. Remake The Ladykillers (2004) od bratov Coenovcov považujem za podstatne zábavnejší (hoci sa ich verzia výrazne líši v deji, čo ma dosť prekvapilo). Až na pár ako-tak vtipných scén v samom závere ("The Major has a train to catch.", rebrík, rampa) mi všetky tie pokusy o humor pripadali skôr trápne a celá tá štylizácia vyslovene protivná (úplne najotravnejší tu bol Alec Guinness s tými jeho debilnými umelými zubami a hneď za ním tá stará baba, ktorú som mal chuť osobne zaškrtiť a ani by som si nemusel ťahať zápalku).     "There's just something about old ladies. I can't... I can't stand them." ()

Galerie (78)

Zajímavosti (11)

  • Scénarista William Rose, který se zasloužil o oskarovou nominaci za scénář, se natáčení neúčastnil až do konce. Když film poprvé uviděl, což bylo 3 roky po jeho premiéře, byl nesmírně potěšen tím, nakolik tvůrci zůstali věrni jeho detailům a osobním vizím. (venus)
  • V roce 2004 natočili bratři Coenovi remake tohoto filmu. Avšak sám Ethan Coen přiznává: "Vzali jsme z něj pátěř příběhu a vše ostatní zcela přepracovali. Charakterové rysy postav i prostředí se od originálu docela liší." (venus)
  • Je možné si všimnout, že v tomto filmu má Herbert Lom v postavě z jednoho padouchů vyholenou hlavu. Je to z toho důvodu, že souběžně hrál divadelní hru „Král a já“, ve které v roli siamského panovníka musel mít vyholenou hlavu. Herbert Lom se nabídl, že by klidně nosil paruku, ale tvůrcům se jeho vyholená hlava zalíbila, protože tak vypadal, jako by opravdu právě vylezl z vězení. Zdroj: Zdeněk Bauer - kniha Herbert Lom, nejslavnější český herec na světě] (mar48)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama