Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marty miluje vyjížďky na pláž a do barů. Kumpánem na podobných akcích mu je jeho dlouholetý kamarád Bobby, který má však zálibu ve zvrhlém týrání. Když svou pozornost obrátí na Martyho novou dívku Lisu a její kamarádku Ally, Lisa se rozhodne, že Bobbyho krutovláda musí skončit. Shromáždí skupinu předměstských teenagerů a zosnuje plán, jak se Bobbyho navždy zbavit. Spiknutí je však odhaleno, z přátel jsou náhle nepřátelé a náhodní známí se stávají spoluviníky vraždy, která otřásla Amerikou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (115)

mm13 

všechny recenze uživatele

Šikana trpí tým, že sa (polo-schopný) režisér celý čas nevie rozhodnúť, či natočí rekonštrukciu skutočných udalostí alebo ich variáciu ako sondu do mentality rozmaznanej americkej mládeže. Schizofrénna charakterizácia postáv nedovoľuje divákovi aby sa s nimi sžil, aby prenikol do ich psychiky až mu je nakoniec totálne jedno, kto, koho a prečo vlastne zavraždil. Šanca na tvrdú, sociálno-kritickú relfexiu stavu spoločnosti vyšumela do prázdna a mne v pamäti najviac utkvelo obnažené telo mimoriadne rajcovnej Bijou Phillips. To ma síce nectí, ale zamyslieť by sa nad sebou mal hlavne Larry Clark. Pár svetlých momentov totiž dáva tušiť, že scenár ponúkal o dosť viac. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

FATALIZE! Doposud neprekonaný Clarkov majstrštyk. Odvážnejšie a ešte o kousíček lepšie ako jeho predošlý home-run Kids (btw, Ken Park je nuda). Florida. Brad Fucking Renfro (RIP). Napumpovaný soundtrack (Cypress Hill, Tricky, Ol Dirty Bastard). Tento replay po rokoch som si náramne užil. White trash classic! ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný SHIT!Z Clarkovi tvorby,co jsem shlédl,jednoznačně nejhorší film,.Kids měli skutečné poselství a i tak nějak drželi pohromadě,Ken Park byl už na hranici odpadu,ale aspoň skutečně šokoval(ikdyž uboze),ale Šikana je už fakt o ničem.Naprosto nezvládnutě natočená slátanina s tak špatnými dialogy a hlavně herci-neherci,že jsem měl potíž dokoukat film do konce a spíš mi přišlo,že Larry Clark šikanuje tímto svým počinem mě :).Primitivismus na mě doslova "hulákal" z každého záběru,z každého gesta zúčastněných,z každého jejich činu a dovolím si pochybovat,že to byl autorův záměr.Hodně vulgarit a sexu(ikdyž už né tak otevřeně zobrazeného jako v dřívějších Clarkových "skvostech") prostě bez jakéhokoliv kladu alespoň trochu koukatelný film neudělá. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Šikana je druhý film, který jsem od Larryho Clarka zhlédla. Výstižný portrét "zlaté" americké mládeže. Sex, nahota, vulgarismy, nuda, drogy, násilí, neustálé bezcílné bloumání. Spousta scén a především dialogy možná vyznívají hloupě, tupě až primitivně. Ale pokud to má být obrázek mladistvých bez většího rozumu či svědomí, žijících banální a jednotvárné životy, jejichž jedinou náplní je jen hulení, souložení a povalování se, jsou takové dialogy nejspíš zcela věrohodné. Možná se Larry prvoplánově a lacině snaží svými filmy šokovat, ale to je prostě on. Buď jeho styl začnete brát a zvyknete si, nebo ho budete odsuzovat. Nic mezi tím asi není:) Takový "bratr" Ken Parku. Ale Šikana mi přijde drsnější. Nevím, jestli je to tím, že Larry Clark se prostě vůbec s ničím ne*ere, a kamera zabírá zcela vše, jako otevřené sexuální scény, nahé holky (Rachel Miner, nádhera:) a násilné scény. V podstatě banální děj vyzvedávají svými opravdovými a přirozenými výkony všichni představitelé. Nevyrovnaný Brad Renfro a zmrd Nick Stahl. Dobře, vy:) Ale o kolik je vlastně postava Bobbyho prohnilejší a zvrácenější, než oni sami? Nejvíce mě dostala závěrečná scéna s Martym a jeho bratrem, kdy mu připíchne svou náušnici. Dost možná vypadala jako spousty podobných momentů z jiných filmů, ale pro mě to byla nejkrásnější a nejopravdovější scéna z celého filmu. "Asi jí pustil to buzerantský video." ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Než jsem se rozhodnul na Šikanu podívat, našel jsem si nejdřív na netu pár informací o vraždě Bobbyho Kenta. Přišlo mi to jako celkem zajímavej námět, takže jsem si s velkym očekávánim film pustil. V úvodních 30 minutách se dozvíme, kdo s kym šuká a kdo komu kouří péro a taky, že jeden z tý partičky je pěknej zmrd a všechny tam šikanuje fyzicky i psychicky. Bohužel obsazení Nicka Stahla do role tyrana byl totální krok vedle. Vypadá, že se právě vrátil z koncentráku a celou dobu se ližprdelsky usmívá. Moc jsem nepochopil, proč se takovýho krypla všichni báli. Místo toho, aby mu někdo rozbil hubu, tak si pak společně pobrečeli, jakej je to zmrd a jak jim všem ubližuje a vymysleli geniální nápad, že ho zabijou, aby je už dál nemoh šikanovat. V tuto chvíli jsem konečně začal mít dojem, že se koukám na "normální" film a né na soft-porno. Teda né, že by se tam snad přestalo šukat nebo se tam každou chvíli neobjevily v záběru kozy, případně pubický ochlupení, ale kromě toho se tam začal odehrávat i nějakej příběh. Sice dialogy ve stylu "Dneska jdeme zabít jednoho kreténa. Nechceš ho jít zabít s náma? - Hmm, tak jo." na mě působily dost neuvěřitelně, ale co jsem se tak dočet, tak skutečný aktéři asi museli bejt úplně vygumovaný, takže to možná zase tak daleko od pravdy nebylo. Samotná vražda je efektní a od tý chvíle se mi film líbil až do samotnýho finále, kde se dozvíme, jakej kdo dostal trest. To sice nějak neodpovídalo realitě, ale pro vyznění filmu to nemá význam. Celkově film s dobrou atmosférou, efektní vraždou a trojicí pěknejch čubiček v hlavních rolích (ty skutečný teda takový kočky nebyly). Pro mě silný 3 hvězdy. Navíc jsem díky filmu znovuobjevil můj kdysi oblíbenej song Fatboy Slim - Song for Shelter. Nebejt toho, že úvodních 30 minut je doslova promrdanej filmovej materiál, mohlo to bejt ještě lepší. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (27)

  • Scenárista David McKenna nebol spokojný s hotovým filmom, preto sa rozhodol, že bude jeho kredit uvedený pod pseudonymom „Zachary Long“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama