Reklama

Reklama

Šest cizích lidí ve vězení budoucnosti, které tvoří nekonečná řada vzájemně propojených cel ve tvaru kostky. Psycholožka, policista, profesionální zloděj a dospělý autista netuší, kde jsou a jak se tam dostali. Ale brzy zjistí, že každý z nich má schopnosti, které jim mohou pomoci k úniku. Napětí však vyvolává konflikty a jejich společné úsilí dostává trhliny. Přežijí, jen když odloží stranou vzájemnou nevraživost a začnou spolupracovat. Je to jediná cesta ke svobodě. Spojí své síly nebo zahynou? Kdo se dostane ven? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (677)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Neviem, či sa film dá označiť ako horor, ale disponuje takou veľkou dávkou napätia, že sa nečudujem, keď ho ľudia zaraďujú do tohto žánru. Základ veľmi zaujímavej vizuálnej časti je v designe kocky, kde autori striedajú farby pozadia a robia tak skvelú kulisu pre nápadité pasce. Na pascach stojí jadro filmu a tvorcovia nám to naznačia už vo skvelej úvodnej scéne. Námet je veľmi zaujímavý a originálny. Scenár je taktiež výborný a kvalitne napísaný - pasce sú skvelo vymyslené a ani dialógy nie sú zlé. Tie sú uveriteľné a nenudia, čo by sa mohlo počas niektorých dlhších rozhovorových pasáži stať. Menšie výčitky by som mal akurát k dvom veciam. Po prvé, logika občas zadrháva. Druhá vec, ktorá mi vadila, bol fakt, že počas celého filmu sa nedozvieme, čo je tá kocka vlastne zač a načo slúži. Potom celý námet pôsobí dosť účelovo a nereálne i keď na druhej strane to môže byť zámer tvorcov. Herci sú taktiež vynikajúci. Herecké výkony sú vyrovnané a na vysokej úrovni. Nevšimol som si, žeby niekto bol v tomto filme zlý. Nie je tu priestor na panoramatické pohľady na prírodu, a tak ak by tu boli zlí herci, tak by padol celý film. Lepšie ako Blair Witch a Saw dohromady - MUST SEE. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Film s na první pohled velmi jednoduchou linií příběhu o úniku z kostkového bludiště, který se ale zrcadlí v běžném životě, jakožto bludiště s mnoha různorodými charaktery, které se průběhem filmu vyvíjejí a upadají od svého racia do ID (Freud), kdy na konci filmu (*spoiler*) Natali vyobrazuje jakési nebe, do něhož vejde jen člověk s prostou duší, ostatní ať už pro dobro, či zlo, zůstanou uvězněni a míří zpět do pekla v lakonicky červeně zbarvené krychli. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Celkem psycho film odehrávající se na rozměrech 4x4 metrů. Opravdu hodně dobře natočené. Stísněná atmosféra na vás celou dobu působí a vy stejně jako hrdinové nevíte, kudy ven. Film je hodně psychologický a žádná postava neví, komu může věřit. Společnými silami se snaží dostat ven napříč pastmi, kterými se je kostka snaží zabít. Dá se ale tento vraždící stroj vůbec opustit? "Jsou to prvočísla." ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Kostka celkem záhy po vydání získala jak v hororových kruzích, tak i u široké veřejnosti poměrně kultovní status, což více než o čemkoli jiném, vypovídá o stavu hororového žánru v polovině devadesátých let. Sic základní premisa, zamezující vyhlédnout kamkoli za titulní kostku, jejími tvůrci a jejich motivacemi funguje stále dobře (jakkoli pohovněná následnými sequely), zbytek filmových disciplín tu trpí jak Hus. Celé to hyzdí strašlivý střih, scény oddělené zatmívačkami působí bezradně, herci nejsou dobře vedení a vůbec tomu nepomáhaj ani ty strašný žvásty, který z nich znenadání neočekávaně padaj, zřejmě se pokoušející o vytváření psychologického thrilleru. Ono by to bylo asi i jedno, protože prakticky všichni hrajou jak prdel a nad metodou kroucení bulvami, kterou předvádí ústřední černoch, by uznale pokyvoval hlavou i Nicolas 'Not the Bees! Cage. Pětihvězdičkářům doporučuji spíše vzpomínat než osvěžovat. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý hororový thriller. Má výborný príbeh o skupinke odlišných ľudí, ktorí sa prebudia v rozľahlom reťazci kociek a tak sa snažia nájsť cestu von, ale vôbec nevedia, v čom sa vlastne nachádzajú a tak si nemôžu byť ničím istí a nanešťastie v mnohých kockách sú ukryté vražedné pasce. Spracovanie mohlo byť aj o niečo lepšie, ale aj takto som spokojný. Veľkým kladom je tá tajomnosť, keďže postavy hlavne spočiatku nevedia vôbec nič, iba to, že chcú prežiť, takže sa na to dobre pozerá, ale len predsa táto tématika, pri ktorej postavy prakticky stále robia to isté a v tom istom prostredí nemá potenciál baviť až tak dlho a tak hlavne v strede už film miestami stráca dych, ale našťastie ani raz neklesne až na nudu, takže pozerať sa na to tá dobre až do konca a miestami aj nadmieru zaujme. A zlý nie je ani záver. Len škoda, že samotné pasce nemajú až tak moc priestoru, majú ho hlavne v úvode, obzvlášť úvodná likvidácia je perfektná a potom sa v priebehu občas nájde nejaká maličkosť, ale inak tu o pasce takmer vôbec nejde, hlavné je sledovanie správania ľudí v extrémnej situácii. Herecké obsadenie je bez problémov, síce ma nikto až tak moc nezaujal, aby si získal moje sympatie, takže mi bolo prakticky jedno, kto prežije a kto nie, ale zároveň zostava je rozmanitá a nikto neprekáža. Réžia miestami pôsobí takmer až televíznym dojmom, ale inak som spokojný a technická stránka je výborná. Kocka je zaujímavý horor, ktorý stavia na originálnom nápade, ale funguje skôr len na jedno pozretie. Objektívna kvalita filmu- 74%, film sa páči mne na 72%. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (19)

  • Film se natáčel v jediné místnosti o velikosti přibližně 4x4 metry, ve které se pouze měnilo barevné obložení zdí. (Piggsy)
  • Všechny rébusy ve filmu byly vymyšleny profesorem matematiky a skutečně fungují. (Locksley)

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama