Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

honajz 

všechny recenze uživatele

Holt Hřebejk není Strach. Tam, kde by Strach vytáhl pro KAŽDOU scénu úžasnou lokaci, zde se za chvíli začnou záběry opakovat. Chybí i větší akce, myšleno spád děje. Sledovat auto, z něhož někdo vystoupí u škarpy, vyčůrá se, nastoupí, auto odjede, chvíle čekání, projede druhé auto - jaký to mělo smysl pro celý děj? Buď to měli natočit jako jeden film, nebo mělo někoho napadnout, že roztáhnout jednu knížku na tři filmy je možné třeba u Ludluma, kde je to přecpané dějem a dějovými zvraty, ale ne prostou kriminálku. Některé faktické nesmysly teď nemá smysl komentovat. jen mne zaujalo, že zkušená policistka v životě neslyšela o čísle 666. To asi spadla zrovna z Venuše. Navíc nevím proč, ale Klára Melíšková hodně huhňá, skoro jí není rozumět, co říká. A ty sáhodlouhé kecy, kdo je, a kdo není rasista a tak, to sem tedy taky moc nepatřilo. --- EDIT po celé sérii. Ano, tak takhle vypadá inťošský pokus o humor pro inťoše, odtržené zcela od reality. Hloupé až pitomé pro většinu ostatních, kteří se nenarodili se zlatou vrtulkou a tučným kontem rodičů v zadku. Ty tři díly selhávají nejen jako detektivka, ale i jako (snad myšlená) parodie, případně mysticky laděné dílko v severském stylu. Kamera je moc hezká, ale chvílemi samoúčelná a na wallpapery se můžu kouknout třeba na Instagramu. Mizerný střih. Naprosto nulová práce s postavami, napětím, očekáváním. Spousta věcí ve filmu nedává smysl, logické to taky moc není, mystické už vůbec ne. Zkrátka a prostě - pitomé. (Btw, už vidím, jak dvě babky vidí vylézat z hrobu chlapa, a nechá je to totálně v klidu.) ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Případ pro exorcistu by se dost dobře mohl jmenovat Čekání na Sherlocka. Já opravdu nevím, co se ostatním nelíbí. Poslední dobou na českém písečku pozoruju naše skvělé herce a v podstatě je mi jedno, co se na place děje, prostě mě baví je pozorovat. A v tomto trojdílném opusu s Krobotem, Budařem, Taclíkem a skvělou Klárou Melíškovou mi prostě nechybělo nic. Noo, možná jen to, aby na konci toho všeho policajti drapli na vsi po nějaké babce v šátku a řekli: "Tak pojďte pani, půjdete s námi." S tou chytlavou hudbou sice pořád čekáte, že se zpoza každého rohu vynoří Sherlock se svým "If brother has green ladder, arrest brother", ale k čemu by jim tam byl? Vždyť ti všichni Andersonové si tam vystačí sami, byť teda počet traumatizovaných vyšetřovaných vzroste geometrickou řadou. Abychom si to vyjasnili naprosto bez legrácek- mně je úplně jedno, jak to Hřebejk s Jarchovským zamýšleli, jestli vážně, nevážně, krimi, drama, nebe/peklo/ráj. Ale ať v tom klidně pokračují, protože to funguje. Jo, a ještě jedna věc. Nemáte voheň? ;-) ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Málokomu se podaří sehnat do jednoho vyšetřovacího houfu tolik nesympatických postav. I když tak moc jako Klára Melíšková, nejsou tragičtí všichni zbylí dohromady. Slovník při výslechu odpozorovali páni filmaři kde? A proč ti debilové jezdí žigulem? Natahovačka klasicky v prvním díle vystaví dojem, že přesně víte, kdo to mohl být, abyste se ve druhém díle od výsledku pořádně vzdálili a ve třetím ještě před usnutím (anebo po něm) spokojeně zamrkali, jak to bylo promyšlené. Nebylo, stejně jako chabrusová majorka, chrčící Krobot a santusák Majer, jehož filmová zrůdička/dcera se maskérkám opravdu nepovedla. Díky aspoň za ňadra filmové Zdeny Králové (znáte jí někdo? Je na téhle fotce), ty se celkem sledovat daly. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Přepis stejnojmenné české detektivky Michala Sýkory z cyklu Detektivové od Nejsvětější trojice. Jednotlivé případy sleduju na přeskáčku a je mi jasné, že ty banální krimi situace odlišují prakticky jen dialogy mezi Melíškovou a Krobotem. Což je ale hodně málo, pokud je každý jeden případ rozpatlaný do třech epizod. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jediné plus po 1. díle je odkaz na autora knižní předlohy. Rozdělení do tří dílů nechápu. Tempo pomalejší než unavený šnek. A parta policistů je panoptikálně nesympatická. Zatím 30%. ---------------------- 2. díl se možná nadechne k nějakému tempu, ale 3. díl spolehlivě spadne zase k nezáživnému roz(h)řešení. Nefunkční zdlouhavé scény - např. operního zpěvu, žvýkajících policistů... Výslechy připomínaly Pata a Mata v akci. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Ve druhém díle, kdy sedí vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) v kavárně se svou exmanželkou a dcerou, sedí u vedlejšího stolu vlevo autor románu "Případ pro exorcistu" Michal Sýkora. (Charlizee)
  • Magnetofon používaný vyšetřovateli je polský HGS TB-2408 Unitra Aria z 80. let 20. století. (sator)
  • Škoda Yeti komisařky Výrové (Klára Melíšková) má registrační značku 1M2 3514 bez modrého pruhu. To ale není ve skutečnosti možné, neboť model Yeti se začal vyrábět až v době, kdy už se vydávaly pouze RZ s modrým pruhem s písmeny CZ a symbolem EU. (Martin_L)

Reklama

Reklama