Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co s životem na ostrově, kterému hrozí záchrana? Johanka (Tereza Voříšková) je majitelkou kavárny s názvem Laputa, která - jako stejnojmenný létající ostrov z knihy Gulliverovy cesty - je jejím ostrovem. Bude jí stačit k pocitu úplnosti a štěstí? Johanka zkoumá, co si počít v bezbřehém prostoru dospělého života, na jehož začátku se ocitla. Rodina jí příliš nepomáhá, kavárenští hosté přicházejí každý s nějakou svou potřebou a nějakým svým sobectvím - jejich postavy mají být obrazem generace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (121)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Laputa nemohla dopadnout dobře. Film ani kavárna. Podnikatelský plán značí, že je hlavní postava nesvéprávná. Neschopnost kasírovat hosty také není ideální vlastnost do pohostinství. Navíc se ještě motá mezi pěti chlapy a sama je pak uražená, když ji dotyčný zrovna nechce. Co bychom ale chtěli od scenáristky Ordinace. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Název filmu mne velice lákal, tož jsem si na něj udělal čas. ...Poté co jsem vyňal sirky spod víček a obrečel ztrátu 93 minut života, jal jsem se hledat klady díla. Každopádně jsem si nemohl neuvědomit, že žiji velmi spořádaným a bohatým životem a mí známí (natož rodinní příslušníci) jsou skvostné osobnosti. Všichni nadávají, kterak stát podnikatelům hází klacky pod nohy a eljle, stačí mít bordel v hlavě a podnikatel neřeší EET, DPH, daně, nájem prostor, odpady, dodavatele o hygieně ani nemluvě – jak snadné řešení! Rozhodne-li se podnikatel totálně překopat předmět podnikání – žádný problém! Akorát na to masážování je sakriš nutné něco znát – překvápko! Když si maminka Johanky počišťuje pivištětem potřísněný ohoz, počítal jsem se striptýzem, jak tomu bývalo v mnoha filmech, kde Ivana Chýlková hrála. Pravda, i když vnady nikdy nebyly zcela top (při té výšce to snad ani není možné), vždy bylo na co čubrnět. Zajímalo by mne, zda jí scénář striptýzek předepisoval a velmi rozumně si ho odpustila... Na můj vkus a zvyklosti nynějších CZ filmů (i historických, ba dokonce i životopisných) mi chyběl alespoň jeden brutální sex či trochu toho násilíčka. Partneři se, při sebemenším nesouladu, jen posílali do háje a rozcházeli. Že by to mělo být návodné chování formující divactvo, natož jeho cílovou skupinu? Za mne děkuji, nechci. No nic, leč nemohu se zbavit přesvědčení, že proinvestovanému oběživu by bylo daleko lépe třeba v domově důchodců či podobném zařízení. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jasně, kdyby ten film měl vývoj, dával by smysl, ale už by nebyl tak odzbrojujícím způsobem špatný, slova, slova a zase slova a houby z toho. O psychologii se radši nezmiňuju, všechny postavy mají problém, ale absolutně netušíme proč. Je zajímavé sledovat, že s ženskými postavami se hlavní hrdinka seznámí, mužské prostě jsou a hotovo. 30%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na Terezu Voříškovou se dobře kouká, a dokonce i umí hrát. Ale dívat se na to, jak se hodinu a půl chová jako kráva, mě fakt nejen nebavilo, ale časem začalo i nudit. Možná to přece jen chtělo nějaký příběh a trochu děje. Takhle jsem mohl přemýšlet maximálně o tom, proč tomu prostoru všichni říkají kavárna, a ne třeba bar. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kdyby měli v kavárně Laputa celoročně zavřeno, vůbec nic by se nestalo. Film totiž na ploše 90 minut nedokáže odvyprávět vůbec nic zajímavého. Nesympatická a hormonálně rozháraná Johanka (Tereza Voříšková) vede svoji kavárnu Laputa, která je zařízena v undergroundovém stylu, a stálá klientela z řad kavárenských povalečů se u ní střídá jak na baru, tak i v posteli. Aby řeč nestála, přidá se i nějaká ta historka ze života. O Johance se toho moc divák nedozví, přijede za ní sestra (Marika Šoposká), na okamžik i máma (Ivana Chýlková), babičkou (Johanna Tesařová) se nechá masírovat, jenže všechno to je zbytečné a z jednotvárné unylosti to nijak nevytahuje na příznivé světlo. Příběh je více zaměřen na "štamgasty" a ochotného souseda (Luboš Veselý) "všeuměla" rodinného typu, který zřejmě Johanku miluje, jen své city skrývá. Je očividné, že film pokukuje po nezávislých západních vzorech typu Kafé a cigára a Don´s Plum Bar, přičemž hlavním cílem má být generační výpověď prostřednictvím "femine" stylu. To je všechno pěkné, takový film patří k ojedinělým počinům v české kinematografii, jenže co je to platné, když se za celou dobu nedosáhne žádného progresu. Film má nesporné "festivalové" parametry, do kino distribuce nepatří. Někde na Čt2 by mu bylo fajn. Ve filmu není jediná zajímavá scéna, erotický rozměr, který by to snad zachránil, si dal vale, občas padne sexuální narážka, nic víc. Postavy se náhle objevují, stejně tak náhle mizí. Dohromady jen prázdně plkají. Plusem je, že herci, kteří je ztvárnili, nejsou tolik provaření (Orozovič, Hajlich, Stach, Gottwald aj.). Tereza Voříšková snaživá, jenže stejným dílem je i nesympatická, nebylo moc jasné, co by její postava dělala nejraději. Mezi její aktivity totiž nejčastěji spadal sex a nalévání drinků. Nejvíc to vypadalo, že si její postava neví rady se životem, stejně jako režisér Jakub Šmíd, který přecenil svůj tvůrčí záměr. Jak se dostala k provozování kavárny, to už si nechal film pro sebe. Do takové přisprostlé kavárny prostě host/divák, bažící po solidních filmových zážitcích, zcela jistě ani nepáchne. 3/10 ()

Galerie (78)

Zajímavosti (3)

  • Filmová kavárna vznikla ve městě Lysá nad Labem, kde se natáčely i externí záběry. (AnčaRambo)
  • Ve filmu vystupuje kapela Bouchací šrouby. (mojkl)

Reklama

Reklama