Reklama

Reklama

Forman vs. Forman

Trailer
Česko / Francie, 2019, 78 min (Televizní verze: 55 min)

Obsahy(1)

Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci společností Negativ, Alegria, České televize a ARTE, je uceleným životním portrétem jednoho z předních českých režisérů Miloše Formana, sumarizuje jeho životní cestu, na níž se prolíná přízeň s ranami osudu, osobní pátrání i tápání. Snímek je koláží často neviděných soukromých oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr. (Negativ Film Productions)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

campix 

všechny recenze uživatele

Helena Třeštíková sesbírala starší záběry a rozhovory s Milošem Formanem a vytvořila tak velmi svižnou poctu sledující celé jeho životní dílo. Jako pocta to naprosto stačí. Avšak pro někoho, kdo by chtěl nějaký detailnější vhled je to bohužel nedostačující. Ambice jsou příliš velké a všechny životní etapy a díla Miloše Formana nejde úplně vtlačit do 78 minut. Jako ukázka toho, nakolik byl Miloš Forman inspirativní osobnost, je to ale dostačující. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Mega osobnost Miloše Formana bych mohl poslouchat celé hodiny, celé dny. Neskutečně silné osudy a srdce na pravém místě. Dokument je výborně sestříhaný, doplněný záběry z natáčení jeho filmů jak u nás, tak v Americe, spoustou archivních záběrů z Formanových soukromých videí a obsahově nabitý informacemi, které leckrát už zazněly jinde, ale o to tady nejde. Jako ukázka charakteru Miloše Formana je to skvěle odvedená práce. Pár jeho vzpomínek v dokumentu namluvil Milošův syn Petr. ()

Reklama

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Krásná pocta pro tohoto skvělého filmaře, Čecha, jenž dobyl svět a svým umem ukázal, že to dělá líp jak většina ostatních. Forman filmovému umění předal a přidal co mohl a zapsalo se to do světové kroniky filmu. Teď je řada na nás, aby jsme jeho odkaz s péčí uchovali. A to se paní Třeštíkové povedlo. Nejedná se o žádný velkolepý dokument akademicky rozebírající jeho tvorbu, jedná se spíše o zachycení jeho neskutečné lidskosti, jež z něj vyzařovala kudy chodil. 8/10. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Je pravdou že dokument nepřináší nic moc nového, název výsledku moc neodpovídá a o takovém Muži na měsíci nepadne ani zmínka. Ale neva, vůbec neva. Já už vím že Třestíková má takové pasivnější dokumenty. A tohle bylo náhodou pěkné shrnutí Formanovy kariéry, doplněné fajnovými ukázkami a vyprávěním samotného Formana z různých rozhovorů. Nějak přelomové ale velmi příjemné. A o Formanovi je vážně potřeba pořád psát, mluvit a natáčet. Takže děkuji. Dost jsem si to užil. Můžu říct, že jsem strávil sobotu s Formanem a to se počítá (:D.)  Pak běželo Lásky jedné plavovlásky, ale televizní troják Stardance-dokument-Lásky jsem už nějak nedal. Ještě se ze mě nestal z té velké lásky chuligán. Šlo se spát (nebo psát?) do prodloužené noci. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Velice povedený střihový koprodukční dokument bilancující život a tvorbu Miloše Formana. Působivě sestříhaný (víceméně chronologicky) soubor ukázek ze stěžejních filmů, velice zajímavá vyprávění Miloše Formana odhalující jeho motivy i názory na život i jeho kariéru a filmovou tvorbu, zajímavé komentáře interpretované Petrem Formanem. Vůbec by mi nevadilo, kdyby to bylo ještě delší a obsažnější, uteklo to jak voda, jen ty titulky na (většinou) světlém pozadí nebyly zrovna to správné ořechové. ()

Galerie (9)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama