Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jsem neskutečně překvapená českou kinematografií, že dokázala něco takového natočit. Boženu Němcovou považuji za jednu z našich nejlepších spisovatelů a vidět její život takto skvěle zpracovaný mi úplně vyrazilo dech. Svojí úlohu zvládla skvěle Anna Kameníková jako mladší verze Boženy, tak Aňa Geislerová jako starší verze. Opravdu se mi to neskutečně líbilo a doufám, že takových seriálů nebo filmů natočíme víc! ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento příběh mohl v klidu pojednávat o kterékoliv volnomyšlenkářské ženě z jakékoliv chudé vlastenecké rodiny v 19. století. Hlavní hrdinka zde byla spisovatelkou spíš z finanční nouze a snahy upozornit na sebe, než z touhy prosadit se v literárním světě a sdílet své myšlenky a pocity. Spisovatelská inspirace a radostné psaní v tom nebylo, tvořila jen z nutnosti. To nebyla moje Němcová, ta moje psala radostné pohodové povídky a pohádky a ty nemohla psát pod tlakem. Seriál je spíše o jejím osobním životě s důrazem na senzace z pohledu bulváru. Co se vizuálu týče, nelze než pochválit výpravu, kostýmy a prostředí v němž se natáčelo, protože atmosféra byla dokonalá. Méně známí herci dodali snímku věrohodnost. Sex považuji za účelový. Když nebylo o čem hrát, tak hupky do postele. Z hlavních postav mi nebyla ani jedna sympatická. Podle mého nebyla výměna hlavní představitelky nutná, když ostatní herci své role odehráli v původním obsazení. Anna Kameníková by to uhrála, vždyť je to herečka a ostatní by záleželo na maskérkách. Na současné poměry v televizní tvorbě je to dobrý počin. Jenom se obávám, aby se pod tlakem tohoto seriálu děti ve škole nepřestaly o spisovatelce učit. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

Naprosto výjimečný počin, který se podařilo s obrovskou sebejistotou dostat do zdárného konce. O spisovatelce Boženě Němcové vznikly hned dva celovečerní filmy v režii Otakara Vávry (Horoucí srdce a Veronika), ale takto komplexně pojatá autorka mnoha známých pohádek a povídek se na televizní obrazovce ještě neobjevila. A díky Bohu za to. Osobně mě těší, že autorky nevykreslily Boženu Němcovou jako hrdinně trpící vlastenku, která vše obětovala pro národ. Tohle pojetí by bylo pro 21. století vyčpělé a dosti nezajímavé. Bezmála šestihodinová stopáž si žádá více. To znamená vykreslit Němcovou bez jakýchkoli příkras jako skutečnou osobu z masa kostí, se všemi klady i zápory. A to se zde povedlo znamenitě - včetně zobrazení komplikovaného manželství s Josefem Němcem a mnoha tehdy "nemorálních" mimomanželských vztahů. Hodně lidí se během televizního promítání jistě pohoršovalo nad četnými násilnými a milostnými scénami. Jenže i to byl život Boženy Němcové, žádná selanka. Autorkám se také podařilo vykreslit dobové pozadí zrodu spisovatelky, které mnohdy působilo dojmem, že se za nějakých 170 let od narození Němcové zase tak moc nezměnilo - stačí si připomenout různé diskuse třeba o sexuálním obtěžování a nátlaku, kdy mnohým mužům strašně moc vadí, když si žena dovolí říci hlasité NE. Herecky je Božena absolutně úžasná - prim hrají hlavně Anna Kameníková a Jan Hájek. Anna Geislerová už na mě tolik nepůsobila, ale svůj part odehrála více než slušně. Režisérka Lenka Wimmerová se nebála přijít s neotřelým pojetím a jako divák jsem zvědav, zda Božena vyvolá nový zájem o 19. století, které se snad už nikdy nevrátí. Protože ženy tu nejsou od toho, aby byly majetkem mužů. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když pominu šokující zjištění, že Němcová občas souložila, tak jde o další sterilní životopis z naší historie, který vzhledem k významu osobnosti bylo nutné natočit. Sázka na dvě herečky se neukázala jako moc chytrý krok. Němcovou sice sledujeme 25 let, ale podobné je to u většiny postav, které však nestárnou, takže jejich výměna nakonec působí směšně. Oceňuji snahu Němcovou sejmout z piedestalu a ukázat, že nebyla ve všech ohledech dokonalá. Skvělé jsou i dobové kostýmy a kulisy. Určitě nikoho nepřekvapí, že převtělení se do Němcové zvládla lépe Kameníková. S1: 50% ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Pokusím se to tentokrát shrnout stručněji, než jak by si tato minisérie zasloužila. Obdivuji obsáhlé a podrobné recenze a zajímavé postřehy některých uživatelů. Když nás naše učitelky čěštiny na základce a později i na střední seznamovaly s dílem Boženy Němcové, vycítil jsem z jejich vykladu lehký tón nevraživosti či snad nechuti k autorce samé. Přezdívka "Božka" mě tenkrát neskutečně vytáčela. Možná právě proto jsem si tenkrát jako zarytý odpůrce povinné literatury s chutí přečetl Babičku a V zámku a podzámčí. Myslím, že o kvalitách jejího díla není třeba pochybovat. Například audioverzi Babičky načtenou Libuškou Šafránkovou bych označil za národní poklad. Ovšem o životě slavné autorky nám toho kantoři moc nepověděli. Asi věděli proč :-) Nebyl to život ani lehký, ani dlouhý, ale pravděpodobně velmi intenzivní. Tvůrcům se to podařilo celkem uvěřitelně zpodobnit a určitě si tento projekt zaslouží spíše uznání než kritiku. Technická stránka věci je moc povedená: lokace, výprava, kostými, kamera, hudba.... Nechci zapomenout ani na masky. Jeden z uživatelů chválil maskéry za ztvárnění umírání Boženy Němcové. Musím se připojit - nejen že to Ańa skvěle zahrála, ale i díky maskérům to působilo neobyčejně autenticky a mrazivě. Herecky se to také povedlo. Obě hlavní herečky byly snaživé, Jan Hájek výtečný, vedlejší role většinou dobře obsazené i zahrané. Vadilo mi jen několik věcí. Především naprosto zbytečné, rušivé a časté erotické scény. Jak píši i ostatní diváci - mnohdy by stačilo jen naznačit. Takto je například projekce pro žáky základních škol vyloučená. A to je škoda. A jak tady čtu, tak i rodičům doma nezbylo nic jiného než hnát děti školou povinné od televize. Prostě tam toho bylo moc. Ale budiž. Doba byla tenkrát k ženám nepříliš ohleduplná ve všech směrech. Dále jsem postrádal větší zaměření na autorčino dílo. Mluvilo se o pohádkách, Babičce, Panu učitelovi a nejmenovaných povídkách. A kde byl ten zbytek? A poslední výtka směřuje k použití téměř moderního českého jazyka. Samozřejmé chápu, že češtinu 19. století plnou archaismů by nikdo poslouchat nechtěl, ale i pouhé přiblížení se by stačilo k lepšímu zapadnutí do jinak skvěle vystavěnému obrazu doby. Na dnešní televizní nabídku i poptávku je to ovšem nevšední dílo a tvůrcům se dozajista podařilo příblížit nejednoznačnou osobnost Boženy Němcové. Za nějakou dobu se rád podívám na reprízu. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Premiéru prvního dílu sledovalo téměř 1,57 milionu diváků, druhý díl zvýšil sledovanost na 1,68 milionu diváků a třetí díl zhlédlo 1,59 milionu diváků starších 15 let, čímž seriál hravě předčil veškeré konkurenční stanice a všechny tři díly byly nejsledovanějšími pořady v hlavním vysílacím čase i celého dne. Čtvrtý a poslední díl sledovalo 1,71 mil. diváků starších 15 let. (rublik05)
  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)

Reklama

Reklama