Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja nie som hejterom Geislerovej a vôbec mi tu nevadila, to už skôr tá mladá Kameníková. Seriál mohol dopadnúť aj úspešnejšie, keby sa príliš nezameral na svrbenie Boženy v rozkroku. Ja som teda nevedel, že bola takto prelietavá a muža podvádzala rovno doma v ich posteli, ale nech už je, ako je, ak robíme seriál o osobnosti, ktorá sa dostala až na bankovku, tak očakávam trochu viac z toho buditeľského života a menej súkromných afér. Nehovorím, že to netreba spomínať, ale menej sa na to sústrediť. Lebo tu bola Božena polovicu deja v posteli s rôznymi pánmi. Až mi prišlo, že tvorcovia seriálu chceli zložiť Nemcovej všetko, len nie poctu. Takže ostal z toho trocha historický bulvár. ()

Siegmund odpad!

všechny recenze uživatele

Film o životě Boženy Němcové mezi českými filmy chyběl. Ovšem zhlédnutí čtyř dílů tohoto životopisného dramatu bylo pro mě nejen velkým zklamáním, ale také velkým utrpením. To, že paní Němcová nepatřila mezi nejpočestnější ženy, je dostatečně všeobecně známo. Je mi však záhadou proč se autorky seriálu zaměřily právě na tuto slabou stránku jejího života a převedly ji do podoby softporna okořeněného četnými vulgarizmy. Já si myslím, že mezi diváky tohoto díla je potřeba zařadit i nemalou skupinu žáků základních a středních škol. Ano, nechť je komplikovaný a nelehký život Boženy Němcové podán pravdivě, ale pravdu lze divákům sdělit i bez naturalisticky podaných sexuálních scén a hádek plných sprostých slov nejhrubšího zrna. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Minisérie Božena není vyloženým průšvihem. Má mnoho pozitivních aspektů, jeho vizuální stránka není úplně bídná, herci se snaží a seriál obsahuje mnoho výborných momentů. Bohužel ale zároveň mnoha pasážím života Boženy Němcové věnuje příliš moc a druhým zase až příliš málo. Nepodařilo se mu úplně prodat důležitost této spisovatelky a bere příliš velký důraz na její milostný život. Nebylo by v tom vlastně nic špatného, v závěru ale chybí snaha o to opodstatnění toho, co udělalo Boženu Němcovou tím velkým lokálním literárním jménem. A ani ta snaha představit Boženu Němcovou ve světle silných a nezávislých žen seriálu jednoduše nevyšla. Minisérie Lenky Wimmerové tak vstoupí do historie jako minisérie s promarněným potenciálem, přičemž je její celkový detailní rozbor i dost možná zajímavější než kompletní minisérie. A už to dokazuje, že je něco v jistém ohledu špatně. Pořád ale platí, že jde jen o důstojný průměr než o vyložené peklo...... ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je možné natočit minisérii o Neilu Armstrongovi a vynechat z ní, že byl ve vesmíru, ale otázka pak je, jestli by se hlavní postava neměla jmenovat jinak. O díle B. Němcové (a inspiraci k němu) se člověk nedozví nic a to je dost škoda, když je to to, co ji proslavilo. Není to špatná červená knihovna, jen se to mohlo jmenovat Blažena, nebo Magdalena. Zvlášť když to bylo podle všech dostupných zdrojů dost přibarvené...Jan Hájek je výborný, Anna Kameníková důstojná, Aňa Geislerová bysi měla ještě dodělat ty chybějící ročníky na konzervatoři... hudba je repetitivní a je jí tam nesmyslně moc (asi chce autor podojit OSU), kamera slušná, mísení kontaktního a studiového zvuku příšerně amatérské. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery veľmi dobre spracovaný životopis najgeniálnejšej českej spisovateľky, vďaka ktorej som sa naučil čítať ešte v škôlke. Jej rozprávky som vždy nenormálne hltal a mám podozrenie, že lásku ku knihám a nepriamo aj k filmom, mám vďaka nej. Ani ku spracovaniu nemám žiadne väčšie výhrady, možno len by som sa v seriály zameral viac na jej tvorbu ako na milostný život. Ten bol v jej prípade určite podružný, aj keď vo veľkej miere ovplyvňoval i jej tvorbu. Na plátno sa však hodilo to druhé. Chýbalo mi tu trocha podrobnejšie rozobrať, ako jej jednotlivé geniálne prozaické diela vznikali. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Anna Kameníková si kvůli natáčení musela barvit vlasy, nosit příčesky i umělé vlasy. To všechno způsobilo to, že její vlasy byly dost poškozené, a proto se rozhodla ostříhat se nakrátko. (SONY_)
  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)

Reklama

Reklama