Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 2
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (191)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Asi jako všichni jsem znal Boženu Němcovou jen ze školních lavic a měl jsem ji zafixovanou jen jako nudnou bábu píšící nudné knihy. A ona to byla přitom velmi zajímavá osobnost, která předběhla dobu o 100 let a neměla to v tehdejší společnosti lehké. Dokonce jsem si o ní začal něco číst na internetu a porovnávat to se seriálem, a jistě nejsem sám, seriál značně přispěl k popularizaci Němcové obecně. Už jen za to patří tvůrcům dík, seriál je navíc slušně natočený a s každým dílem lepší. A ne, její knihy číst nezačnu, ty považuju za nudné pořád. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

O Boženě, respektive Barboře Němcové jsem si v rámci psaní bakalářky přečetla několik životopisů napsaných za socialismu. Tyto knížky a koneckonců ani středoškolské hodiny literatury mi ale nedaly dostatek informací ani o Boženině povaze, ani o jejích blízkých. Díky čtyřem epizodám s délkou celovečerního filmu jsem si díky výborným hereckým výkonům a zkušeným tvůrcům udělala obrázek také o dalších osobnostech české literární historie. V minisérii se totiž jako vedlejší postavy objevují také Josef Kajetán Tyl, Magdalena Dobromila Rettigová nebo Karel Jaromír Erben (věděli jste, že koktal?). Ztvárnění hlavní hrdinky si stejným dílem (po dvou epizodách) rozdělily Anna Kameníková a Aňa Geislerová. Rozhodnutí tvůrců obsadit "profláklou" Geislerovou se nesetkalo s úplně pozitivními ohlasy internetových diskutérů, po skončení minisérie ale jistě většina odpůrců musela uznat, že obě herečky podaly vyrovnaný a velmi dobrý výkon. Osobně mě ale mnohem více zaujal Jan Hájek v roli Josefa Němce. Hájek dokázal svojí postavě vdechnout jak potřebné hrubiánství, tak specificky projevovaný cit k manželce, která ho dlouhá léta podváděla a zřejmě nikdy nemilovala. S milostným životem Němcové souvisí moje asi jediná větší výtka k minisérii - čtyři epizody se až příliš velkou měrou věnují romantickým dostaveníčkům a flirtování hlavní hrdinky téměř se všemi muži, kteří se na kratší či delší dobu zastaví v její blízkosti (od jiných spisovatelů přes rodinného lékaře). Uvítala bych tak trochu větší zacílení na její pracovní život. Přesto jsem ráda a děkuji ČT za další historický projekt, který může zájemcům nabídnout jiný pohled na známou postavu než ten ze školních lavic. ()

Reklama

Una111 odpad!

všechny recenze uživatele

Milá Boženo, i když už je to delší čas, co si nedělám velké iluze o tvé počestnosti (zamlada jsem tě tolik milovala!), přece jen si myslím, že tohle sis nezasloužila! Udělaly z tebe ku.vu - nejspíš k obrazu svému! Od soulože k souloži - soulož nemanželská, manželská, soulož v průjezdu, v posteli, vleže, vestoje - račte si vybrat, všechno naplno, že by stačil jen umělecký náznak? Ale kdež, porno jedna radost! - - - To. že jsem to vydržela až do konce, mne stálo hodně přemáhání a spoustu nevole! Co mělo znamenat to řvaní Geislerové ve vypjatých emočních situacích? Chápu, že její soubor výrazových prostředků je poněkud omezený a chudý, ale tohle bylo už jaksi přes čáru! A ten její způsob řeči byl tak sprostý a dryáčnický, že se to ani nedalo poslouchat. Ať byla Němcová jakákoliv, pražská hokynářka to nebyla! Josef Němec je zde vylíčený jako hulvát ovládaný zvířeckými pudy, ostatní muži jako nevýrazní slaboši, ženy trpitelky v manželské kleci určené k rození dětí, ukájení manželových chtíčů a obstarávání domácnosti... Na nějaká historická fakta si seriál taky nehraje, dámy si toho o životě své protagonistky moc nenastudovaly, vystačily si zřejmě s wikipedií!  Kdyby to bylo jen dílo nepovedené, ale ono je to úmyslně pojaté jako hlásná trouba těch nejzvrhlejších liberálních názorů, ale ani tady nebyly tvůrkyně dost důsledné! Němcová měla být - černoška a lesba! To jediné chybí seriálu k dokonalé světovosti! ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

4/4 Ambiciózní televizní mimi, která by byla ještě lepší, kdyby byl realizován původní nápad na 10 dílů. Životopis Němcové je zajímavé téma a po tom století zobrazování její osoby jen v jedné roli (tu jako jedné z revolučních obrozenců, tu jako sběratelky folkloru, jindy jako trpící umírající), bylo na čase, aby vzniklo něco komplexnějšího. Rozhodně nepatřím mezi ty, kteří mají problém s Horoucím srdcem, jako první životopis je to velmi dobrý film, všechny ostatní podoby mají také cosi do sebe a jsou nositelkami konkrétní doby a konkrétního zobrazovaného příběhu (z nichž nejlyričtější je přirozeně Baarova Paní komisarka ve Vlčím halíři). Není špatné uvažovat o Němcové na Domažlicku, na Slovensku nebo v době revolucí, ale až díky seriálu je šance vnímat vývoj osobnosti od jejího mládí, přes vynucené mateřství až po rozvinuté češství. V kontextu vztahů se sestrami Rottovými a dalšími obrozenci. Ostatně názor, že všichni, včetně Světlé a Hálka, ve svým věcech nejprve na Němcovou navazovali a až po té se věnovali vlastní práci, vyjádřil už Arne Novák. Z filmů, které byly, stojí za rehabilitaci ponejvíce krásná práce se Syslovou Ako listy jedného stromu. Teprve po té můžeme pochopit, že nějaký spor mezi tím, zda je lepší Kameníková nebo Geislerová je irelevantní. Všechny herečky, které propůjčili Němcové své umění, se stejně podílejí na procesu porozumění a vyrovnání se s touto klíčovou osobností naší kultury. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se chystal Boženu si nahrát a uchovat. Božena Němcová není jen tak někdo. Bohužel se záhy ukázalo, že jen tak někdo jsou autorky seriálu. Když si člověk odmyslí, zvědavost na to, jak to s Boženou Němcocou vlastně bylo, anebo mohlo být, zůstane poměrně nudné rodinné drama, které po shlédnutí právem upadne v zapomnění. Laťku poněkud pozvedl poslední díl. Nejzajímavější zůstává postava Josefa Němce, což nepochybně nebyl záměr, ale prostě to tak vyšlo. Taky vás místy popouzela hudba? ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Základní hudební motiv používaný napříč seriálem vychází z klavírního koncertu a moll op. 16 od Edvarda Griega. (LaCro1x)
  • Premiéru poslední čtvrté epizody sledovalo bezmála 1,71 milionu diváků starších 15 let, což z něj činí opět nejsledovanější pořad večera a celého nedělního dne. (rublik05)

Reklama

Reklama