Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Oliver Stone | Hudba: Georges Delerue | Produkcia: Arnold Kopelson | Distribúcia: Orion Pictures | Štúdio: Hemdale Film | Rozpočet: 6 miliónov $ | Tržby: 138,530,565 $ || Ďalší geniálny režisér, ktorý sa snaží byť aj geniálnym scenáristom. A to je škoda. Pretože jediný faktor, ktorý delí Platoona od titulu najlepšieho filmu o vietnamskej vojne, je scenáristická rozpracovanosť. Nemyslím tým, že je jeho scenár zlý, (je silne nadpriemerný) ale mohol byť omnoho prepracovanejší čo sa týka psychológie postáv a vonkajších vplyvov na duševné zdravie vojakov - nie je totiž dostatočne zdôraznené, prečo sa vojaci začali premieňať na chladnokrvné vraždiace stroje. Možno sa Stone bál politických dopadov, ale to sa mi zdá absurdné, takže skôr tam bude neschopnosť integrácie viacvrstvého motivačného podtextu a problematiky modifikovaných potravín vojakov... Ale: Herecká garda je tak neskutočne silná, že mi boli nejaké hlbšie súvislosti celkom ukradnuté. Najväčší priestor dostali Dafoe a Sheen, a aj tomu odpovedá ich herecká excelácia. Brutálnych 88% | HD, HU DTS | ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Legendární válečný film, který realisticky ukazuje hrůzy vietnamské války. Oliver Stone, který tuto válku zažil na vlastní kůži ví, co by měl divák vidět a na co se soustředit. Věčně zkouření vojáci, kteří odpočítávají každý den a hledají odůvodnění, proč jsou vlastně tady. Nesmyslné vraždění nevinných lidí, problémy uvnitř čety. To vše, podtržené výbornými hereckými výkony (především Sheen a Dafoe) a působivou hudbou. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Rejoice O young man in thy youth..“ Od první minuty je zřetelné, že Stone přesně ví, o čem točí. S občanskou válkou v četě vzrůstá počet nepřátel a tváři v tvář tomu každodennímu šílenství je nutno učinit rozhodnutí, na čí stranu se postavit. Adagio for strings od Samuela Barbera vás chytne za srdce, stejně jako osud otcovského seržanta Eliase a vy se v tom válečném světě nenávratně pokřivených lidských hodnot a temných niter vyplouvajících na povrch musíte chtě nechtě ztotožnit s nápisem na Taylorově přilbě (when I die bury me upside down so the world can kiss my ass). ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Jestli je nějaký nebe, a já doufám, bože, že je, tak tam sedí nahoře, ožralej jak zasraná opice a kouří trávu, protože svý bolesti nechal tady dole.“ Obraz naprostého válečného chaosu předkládá „svědomí Ameriky“ Oliver Stone. Naturalisticky snímá osudy bandy ztroskotanců, kteří nikoho nezajímají a doma ve Státech je čeká akorát tak práce ve fabrice. „Peklo je tam, kam rozum nemůže.“ Výjimkou je naivní Američan Chris Taylor, který zanechal studií a už od prvních týdnů uprostřed válečné vřavy ztrácí svou nevinnost. Jeho loajalitu přímo v nehostinné džungli zkoušejí dva naprosto rozdílní důstojníci – a člověk zde zatraceně rychle dokáže ztratit schopnost rozlišovat dobro od zla. I tentokrát kontroverzní tvůrce mísí zanícené vypravěčství s barvitými obrazy. Autobiografický projekt šťourá do jednoho z nejpalčivějších traumat americké historie a přes všechny klady za mě nepatří do skutečně strhujících a nezapomenutelných válečných snímků. Poctivou poklonou jedné historické etapě ale rozhodně je! 75% ()

Galerie (83)

Zajímavosti (79)

  • Slogan k filmu bol: "Prvou obeťou vojny je nevinnosť". (Raccoon.city)
  • Film byl natočen za 54 dnů. (džanik)

Reklama

Reklama