Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Anna Leonowensová (Jodie Foster) se po smrti svého manžela vydáva do Siamu, kde se stává učitelkou dětí krále Mogkuta (všech 60 :). I přes konfrontaci dvou zcela rozdílných kultur se do sebe zamilují... Krásny film. Celý je nádherně natočen, krásnou přírodu střídá východní kultura. K tomu všemu hraje perfektní hudba George Fentona. A v neposlední řadě výborné herecké obsazení (Jodie Forter, Yun-Fat Chow, Ling Bai)... Celkový dojem kazila jen mírná roztříštěnost děje (vztah mezi Annou a králem, problémy Tuptim a jejího přítele a ještě k tomu blížící se válka)... Ale jinak skvěle odpočinkový filmeček... ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film po každej stránke... Skvelá výprava, skvelý kostýmy, skvelý príbeh, skvelé spracovanie. Má to pointu, má to hĺbku, má to emócie a hlavne skvele zahrané postavy. Dlho som tomuto filmu odolával, lebo z nejakého dôvodu som ho bral ako čisto "ženský" film. Aké bolo moje prekvapenie, keď som ho prvý raz zhliadol. ()

Reklama

Seti 

všechny recenze uživatele

Tradiční výpravný velkofilm z doby, kdy ještě stříbrnému plátnu nevládly jedničky a nuly a filmaři se při navození velkoleposti spoléhali především na herce, kostýmy, kulisy a exotické lokace. Přílišná snaha o velkofilmovost je však také Anninou největší slabostí, protože svojí rozmáchlostí si tak trochu podráží nohy. Snaží se toho totiž zachytit a obejmout tolik, že ve výsledku příběh i stopáž bobtná do zbytečných rozměrů a prostříhání by filmu rozhodně prospělo. V této podobě se neubrání rozvleklejším pasážím a občasnému rozptýlení divákovy pozornosti. Nejsilnější mi Tennant přišel v intimnějších scénách, k čemuž mu výrazně dopomohla skvěle obsazená a zahraná ústřední dvojice. Jodie Foster i Chow Yun-Fat byli přesní a už jen kvůli jejich pozvolna se vyvíjejícím vztahu stojí za to Annu a krále shlédnout. Ještě bych vyzdvihl hudbu, která funguje jak ve filmu, tak na samostatný poslech a soundtrack rozhodně doporučuji. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

No, takových slabších 70%. Krásně se na to dívá - příroda, šaty, kulisy - prostě nádherná výprava. Dva sympatičtí a charismatičtí herci. Příjemná hudba. Děj, no, taková klasika. Od začátku do konce je v podstatě jasné, jak to dopadne mezi hlavními hrdiny a poklidně vše plyne k cíli. Dějová bojová linka není o nic moc dynamičtější, ale místy do stojatých vod vnese trošku života. Každopádně i přes to, že se ve filmu v podstatě nic moc neděje, nemohu říct, že bych se nudil a až s podivem konstatuji, že film velice rychle uběhl na to, že má přes dvě hodiny. Nemůže tedy hovořeno o nudě. Prostě takový pěkný film na pokoukání. Howgh! ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které jsem tu hodnotil ve svých začátcích zřejmě i přesto, že jsem ho neviděl celý. Nyní, po několika letech, jsem mu dal tedy šanci a podíval se na něj pěkně od začátku až do konce a musím konstatovat, že jsem se při svém tehdejším hodnocení (**) příliš nemýlil, protože se jedná o snímek těžce průměrný. 50% ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)
  • Yun-Fat Chow (král Mongkut) na otázku, co si myslí o filmovém zpracování střetu východní a západní kultury, odpověděl: "Ve dvou hodinách se toho o východní kultuře nedá říct dost. A východní kultura je navíc příliš obecný pojem. Když se řekne východ, většinou si lidé představí Asii. A Asie je obrovská. Já jsem z Hongkongu, kde je vliv západu znatelný už od příchodu Britů v devatenáctém století. Já jsem na něj tudíž zvyklý, ale většině lidí v jiných zemích trvá mnohem déle, než se s ním nějak vyrovnají. A lidem ze západu trvá ještě mnohem déle zvyknout si na východ." (NIRO)

Reklama

Reklama