Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack George Fenton: 1. How Can I Not Love You ,2. Arrival at the Palace (Main Theme Title) ,3. Meeting the Children ,4. Tuptim ,5. Letter of the Week ,6. The House ,7. The Rice Festival ,8. Rajah Attack ,9. Anniversary Polka ,10. "I Am King, I Shall Lead" ,11. Flowers on the Water ,12. Moonlit Beach ,13. Betrayed ,14. Chowfa's Death ,15. The Execution ,16. Anna Returns ,17. The bridge ,18. I Have Dance With a King , ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Střet dvou odlišných kultur a dvou pohledů na svět. Nemusí z toho být nutně válečný konflikt. Nádherný příběh učitelky Anny a krále Mongkuta dotvářený působivými reáliemi tehdejšího Siamu, které filmu dodaly tu správnou a nezapomenutelnou atmosféru. Mongkut si Annu oblíbil a ona jeho,ale jejich kultury a názory jim bohužel nedovolily být spolu. Král si nakonec musel zachovat svou tvář. Nemohl ukázat svou slabost a to, že s ním Anna mohla manipulovat. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Pamatuji, že mě tehdy někdy před dvanácti roky brala ústřední píseň ze závěrečných titulek, po druhém shlédnutí jsem si pamatoval hlavně to, že dekorace, výprava a kostýmy hrají v tomhle výpravném a nákladném snímku pro diváka snesitelnější roli než děj a osudy ústředních postav.. ač už jsou jakkoliv dobře zahrané!! Roztahaný příběh zašlapává do prachu země jakékoliv náznaky emocí, osobně si troufám tvrdit, že producenti měli lépe hledat, kým obsadí režisérské křeslo!! ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Judie Fosterová se představuje jako nezávislá anglická učitelka spolu s mezinárodní exotickou hvězdou Chow Yun-Fatem. Ocenění : Oscar 1999 - nominace: výprava, kostýmy. ...Zlaté glóby - nominace: hudba, píseň (How Can I Not Love You). Scénář : Steve Meerson a Peter Krikes. Kamera : Caleb Deschanel. CITÁT - Říkám si, za daných okolností, zda je vhodné, aby král požádal Annu o tanec......... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Anna a Kráľ je historický kostýmový film pre ženy. Takže mu nebudem zbytočne nič vyčítať. Ženy si poplačú, nebude im chýbať absencia akcie, pretože sú citlivejšie ako my a budú hotové z ázijského šarmu Chow Yun Fata. Ja som nebol pri tomto filme bohužiaľ hotový z ničoho a miestami som sa nudil, čo som aj dopredu čakal. Takéto typy filmov by mali mať oscarové ambície, Anna a Kráľ ako keby túto ambíciu nemal. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Thajská cenzurní rada našla ve filmu na 30 závadných segmentů. Vadilo např. prudké uhození do koruny panovníkem, polibek na dobrou noc, či důvěrné scény mezi Mongkutem (Chow Yun-Fat) a Annou (Jodie Foster). (Zetwenka)
  • Film se měl původně natáčet v Thajsku, ale historické nesrovnalosti ve scénáři byly proti srsti thajské vládě a povolení k natáčení v Thajsku producentům nedala. Nakonec byl film v Thajsku zakázán úplně, ani nemohl být nasazen do kin, protože se v něm objevují historické nesrovnalosti o Králi ze Siamu. (POMO)
  • Rozhodnutí o filmu v Thajsku vycházelo ze zákona z roku 1930, který zakazuje filmovým tvůrcům zobrazovat královskou rodinu bez patřičného respektu. (Zetwenka)

Reklama

Reklama