Reklama

Reklama

Šílená noc

  • USA Violent Night (více)
Trailer 4

Trávit Vánoce s dominantní matkou (Beverly D´Angelo) jen proto, že je nechutně bohatá a že potřebujete, aby „pustila chlup“, je samo o sobě solidní peklo. Když ale rodinu krátce před štědrovečerní večeří přepadne ozbrojený gang, jehož členové si přejí k Vánocům obsah rodinného trezoru, nastává krize, kterou si nikdo neuměl představit. Naštěstí k přepadení došlo právě v onen kouzelný večer, kdy i otrlí pragmatici aspoň na chvíli věří na zázraky. Je to zároveň noc, kdy jistý vousatý chlapík v červenobílém oblečku prolézá komíny, aby lidem nadělil dárky. Santa Claus (David Harbour) je v tomhle filmu životem unavený cynik, který chce mít svou nejtěžší každoroční šichtu rychle za sebou. Že se ocitl v domě, kde ozbrojenci drží rodinu jako rukojmí, mu zpočátku vrásky nedělá, jenže pak ho začne o pomoc prosit nejmladší rukojmí, malá holčička, která na něj ještě věří, a tak si vyhrne rukávy a začne úřadovat. Věřte tomu, že naštvanému Santovi byste se nechtěli dostat do rukou. Tichá noc se zpívat určitě nebude, protože tenhle Santa není žádný svatoušek. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (453)

claudel 

všechny recenze uživatele

Krátce po začátku jsem pomyslel na Smrtonosnou past, minutu na to, jedna z postav na legendární snímek sama odkázala. Sám doma přišel na řadu záhy. Kombinace těchto vánočních klasik zabalena do originálního hávu s novými prvky přináší žánrové osvěžení a oddechovou zábavu, ačkoli s drsností se tvůrci teda nerozpakovali. John Leguizamo nebyl dlouho vidět, takže si určitě s chutí střihl odporného záporáka s komplexem z dětství. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nápaditá akční záležitost, v níž se černým humorem a kreativním násilím vážně nešetří. Tak zhruba nějak takto lze v jedné větě popsat snímek Violent Night režiséra Tommyho Wirkoly, který vyjma výše zmíněných atributů zaujme i citací a poctou snímkům jako třeba "Home Alone" či "Die Hard". Tvůrci se všemi těmito aspekty pracují v rámci svých možností více než dobře, takže se před Vámi na ploše čítající 111 minut rozprostře bláznivá akční podívaná s neodolatelnou chutí Vánoc, v níž David Harbour jakožto Santa Claus absolutně vládne. Pokud tedy hledáte neobvyklou akční podívanou, zde jste opravdu správně. Skvělá práce! „Santa's gonna eat through these guys like a plate of cookies!“ ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Jako naprostý úlet mi přišly nekonečný dialogy mezi malou holkou a Santou Clausem o opravdovosti Vánoc a rodinných hodnotách, které beze zbytku zní jako z libovolné Rated G rodinné vánoční komedie, kde malé děcko pošplouchne rozhádané příbuzné k vzájemnému souznění. A zatímco pak probíhaly ty sice tabulkově kvalitní, ale já nevim už nějak mi přijde, že ty Leitchoviny jedou nějak na kolovrátek, o tý příšerný digitální krvi nemluvě, akční scény, tak jsem přemýšlel, jestli je to fakt tak rozbořený anebo pro tohle existuje nějaká cílová skupina. Považme, že tohle je námětem, provedením a charaktery takřka všech postav vlastně rodinná podívaná typu 3 Ninjas či podobný bazmeky s komicky neschopnými teroristy a konstantou v pevných rodinných poutech. Ale tahle blbina je přitom oficiálně nepřístupná. Zároveň je zde opravdu jedinečně trapný humor postavený na infantilním pitvoření. Děsí mě, jaká je tedy množina lidí, kterým tenhle film může přijít originální/vtipný/odvážný, nedejbože dojemný. Taková množina nemůže mít už regulérně jakýkoli vztah s realitou a to ani tou filmovou, protože zde nenajdeme nic víc než jen hůře zpracovaná klišé odjinud. A s nějakýma vědomýma odkazama na Die Hard mi to může jenom lízat podrážky, protože všechno důležitý jsem již viděl. A vy se proboha dejte dohromady. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Už ve zlaté éře hongkongské kinematografie, kdy se o pozornost diváků každoročně hlásilo několik desítek akčních filmů, platilo pravidlo, že odlišnost od konkurence zajišťovaly doposud neviděné atrakce, nebo alespoň scénář, prostředí a celková vizuální či subžánrová stylizace. Tvůrci z 87North Productions na hongkongskou tradici vědomě navazují v mnoha směrech. Bohužel ale během čtyř let od chvíle, kdy přestali být pouhými subdodavateli choreografie akčních scén a začali sami produkovat, stihli dosáhnout na metu, kdy místo úžasu a nadšení jejich filmy vyvolávají jen letmo narušovaný dojem již viděného. Ono to nevyhnutelně muselo přijít, když na rozdíl od hlavních produkcí oné zlaté éry hongkongské kinematografie nemají kam růst. Jednak totiž nemají konkurenci, ale také jim nikdo nesvěří vyšší rozpočty, aby se mohli vyvíjet. Také nemají mimo Keanu Reevse žádnou další hvězdu, která by se oddala akčnímu žánru, makala na sobě a mohla díky tomu neustále diváky ohromovat novými kousky. Na druhou stranu u "Nikdo" nevadilo, že se jednalo o variaci na "Johna Wicka", protože film nesl vynikající Bob Odenkirk. To samé platí o "Kate" ve vztahu k "Atomic Blonde" díky Mary Elizabeth Winstead a pop-japonské stylizaci. Nemluvě o tom, že v obou těchto případech choreografie pracovala s reálnými fyzickými aspekty a specifickým prostředím. Jenže "Šílená noc" nejen že v choreografii vyznívá jako derivát předchozích filmů stejné společnosti, ale navíc jeho vlastní ozvláštnění samo představuje derivaci. Celý film okatě parafrázuje "Sám doma" a "Smrtonosnou past", přičemž tentokrát se všeho schopnými gaunery bojuje sám Santa Claus. Bohužel v praxi se ale vše redukuje na jalově juvenilní atrakci, že Santa kleje a má většinu filmu rozbitý nos a zkrvavené vousy. Samozřejmě také k likvidaci protivníků používá vánoční atributy jako ozdoby stromků. Příznačně ale nejvíc film ožívá, když se vykašle na rádoby šokování amerických diváků zblblých iluzí Vánoc, a přesune se po vzoru "Sám doma" na půdu nebo ve stylu "Komanda" do zahradního domku s nářadím. Ale ani tyto záblesky nápaditosti (byť stále derivativní) nemohou zastínit zoufalý fakt, že David Harbour nemá charisma, aby utáhl sám celý film a že Tommy Wirkola je mistr gimmick filmů, kde  finální realizace dalece zaostává za přísliby jejich chytlavého konceptu. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Nejlepší santovská pecka letošního adventu (z pohledu řadové uživatelky hororové líhně). Když se chcete vánočně naladit, krvavě pobavit (David Harbour na Hrad!) a přijmete i ten nádech nevtíravého poselství: "že svět není tak zkaženej jak se původně myslelo." ... Tak potom je to film pro vás. A musím podotknout že hudební podkres se na výsostech poved! ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Trudy (Leah Brady) si podle Santy (David Harbour) zasloužila místo na seznamu hodných dětí, protože si uklízela v pokoji, poslouchala rodiče, chovala se hodně ke zvířátkům, byla hodná ke všem a pozvala neoblíbené dítě na svou oslavu narozenin. (HellFire)
  • Postava jménem Thorp (Mike Dopud) je odkazem na Rodericka Thorpa, autora knihy „Smrtonosná past“. Stejnojmenný film inspiroval tvůrce Šílené noci. (HellFire)

Související novinky

Reklama

Reklama