Reklama

Reklama

Šílená noc

  • USA Violent Night (více)
Trailer 4

Trávit Vánoce s dominantní matkou (Beverly D´Angelo) jen proto, že je nechutně bohatá a že potřebujete, aby „pustila chlup“, je samo o sobě solidní peklo. Když ale rodinu krátce před štědrovečerní večeří přepadne ozbrojený gang, jehož členové si přejí k Vánocům obsah rodinného trezoru, nastává krize, kterou si nikdo neuměl představit. Naštěstí k přepadení došlo právě v onen kouzelný večer, kdy i otrlí pragmatici aspoň na chvíli věří na zázraky. Je to zároveň noc, kdy jistý vousatý chlapík v červenobílém oblečku prolézá komíny, aby lidem nadělil dárky. Santa Claus (David Harbour) je v tomhle filmu životem unavený cynik, který chce mít svou nejtěžší každoroční šichtu rychle za sebou. Že se ocitl v domě, kde ozbrojenci drží rodinu jako rukojmí, mu zpočátku vrásky nedělá, jenže pak ho začne o pomoc prosit nejmladší rukojmí, malá holčička, která na něj ještě věří, a tak si vyhrne rukávy a začne úřadovat. Věřte tomu, že naštvanému Santovi byste se nechtěli dostat do rukou. Tichá noc se zpívat určitě nebude, protože tenhle Santa není žádný svatoušek. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (453)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Smrtonosná past, křížená se Sám doma a okořeněná buranstvím ze Santa je úchyl. Příjemně odvázaná a krvavá jízda, přesně taková, jakou od Wirkoly očekáváme. Bohužel vč. časté sentimentální vaty, která jinak svižný film zbytečně brzdí. Ale jako alternativa k českým vánočním pohádkám, funguje na výbornou. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Krátce po začátku jsem pomyslel na Smrtonosnou past, minutu na to, jedna z postav na legendární snímek sama odkázala. Sám doma přišel na řadu záhy. Kombinace těchto vánočních klasik zabalena do originálního hávu s novými prvky přináší žánrové osvěžení a oddechovou zábavu, ačkoli s drsností se tvůrci teda nerozpakovali. John Leguizamo nebyl dlouho vidět, takže si určitě s chutí střihl odporného záporáka s komplexem z dětství. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Yippee ki-yay ho-ho-ho, motherfucker! Když se při „Christmas Time“ od Bryana Adamse začala kladivem bourat speciální jednotka, propadl jsem nerozhodnosti, jestli Wirkolovi tu zastydlou pubertu závidět, nebo kritizovat. Zase nezapřel zálibu ve zboží z hobby marketů, především pokud se jedná o různé nářadí, ale se stejnou láskou by se mohl začít věnovat i postavám. To vzývání rodinných hodnot tomu často stojí na brzdě, ale chápu, jsou Vánoce.. Sobí kočí Harbour se sice do role po hellboyovsky položil, ale mám za to, že by mu Bad Santa Billly Bob Thornton natrhnul prdel. Samozřejmě věřím, že jen obrazně.. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Neskrývaná vykrádačka všemožných vánočních filmů a hlavně absolutně nefunkční slepenec. Ultimátní a zcela zbytečně vzniknuvší píčovina, kde nefunguje žádná z její částí. Sral mě totálně debilní homor i akční pasáže, které byly jedna jako druhá přes kopírák. Za vyloženě ubohý poté považuji samotnou nosnou dějovou linku, kdy jsem musel během sledování snímek několikrát zapauzovat a nablít si do tácu s vánočním cukrovím. Těch 5 zdejších uvedených žánrů je snad nějaký vánoční výsměch. Snad jen zařazení mezi "akční" zde má své opodstatnění. Zbytek je na hony vzdálený realitě. [5 %] ()

castor 

všechny recenze uživatele

Filmový nadšenec Tommy Wirkola už párkrát dokázal, že mu ujeté blbiny jdou. Do centra dění teď postavil vyhořelého Santa Clause, který se nevědomky ocitne uprostřed přepadení luxusní rezidence bohaté rodiny, která v sejfu ukrývá hodně zlaťáků. Děcka jsou podle něj rozmazlení spratkové, stejně konzumní jako jejich rodiče, kteří jen dychtí po větších a dražších dárcích. Tenhle Santa navíc nadává, chlastá, lamentuje nad současným světem a přemýšlí, že se na to celé jednou provždy vykašle. Jenže pak narazí na dívenku, jejíž rodiče prožívají krizi a která kouzlu Vánoc skutečně věří. Ovšem zrovna je ve společnosti cynických příbuzných a prachaté babičky, po které jde banda zlodějů – a zabijáků. Mohl zmizet komínem stejně rychle, jako se do honosného sídla dostal. On však raději sáhne po bouracím kladivu. Holt frustrovaného Santu není radno naštvávat. Velká škoda, že je to celé až příliš hloupé a přepálené. Tempo se několikrát výrazně zasekne, většinou proto, že jej brzdí proslovy na téma Vánoc a rodinných hodnot. Když vynechám dvě tři figury, samozřejmě včetně Davida Harboura, tak vesměs všechny postavy jsou otravné karikatury. A divákovi je absolutně jedno, zda to koupí ten nebo tamten. Přitom natočit variaci na Smrtonosnou past a udělat akčního bijce z vousatého tlusťocha není vůbec špatný nápad. Wirkola ovšem míchá skutečný černý humor jen velmi pozvolna, dialogy i některé scény se táhnou, moc zábavy se nedočkáme. Násilí je dost, nápaditých scén ale zase tolik ne, extrémnost Wirkolovy (ryze norské) Cesty za smířením se nekoná. Bohužel... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Původně byl snímek naplánován jako velikonoční film, ale tvůrci museli film přepsat na vánoční, protože David Harbour (Santa Claus) odmítl nosit oblek zajíčka. (HanzoBureshi)
  • V novembri 2022 David Harbour spomenul, že počas výroby filmu sa už diskutovalo o tom, že v prípade úspechu sa natočí dvojka, kde sa obsadí aj pani Santa Clausová. Herec prejavil záujem vidieť v tejto úlohe Charlize Theron. (Arsenal83)
  • Postava jménem Thorp (Mike Dopud) je odkazem na Rodericka Thorpa, autora knihy „Smrtonosná past“. Stejnojmenný film inspiroval tvůrce Šílené noci. (HellFire)

Související novinky

Reklama

Reklama