Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 777)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že Batman, ako jedna z veľkého množstva postáv komiksového univerza ma nikdy nezaujala (podobne ako ďalší velikán nakladateľstva DC - Superman). Preto si veľmi cením toho, ako si ma film dokázal získať už od úvodných minút. Najväčšia sila Batman Begins spočíva - podobne ako v X-men (hlavne v jeho druhom dejstve) v doslova až pitevnom psychologickom rozbore charakteru hlavnej postavy. Nolan mal oproti Singerovi navyše ešte veľkú výhodu v tom, že sa nemusel orientovať na skupinu postáv, ale iba na jednu hlavnú a zopár vedľajších. Sústredenie na motívy konania, ako i udalosti formujúce osobnosť, rodinné pozadie i okolnosti, ktoré viedli k vzniku "legendy" - to všetko vo filme funguje veľmi dobre a kompaktne (možno až príliš, pretože v tomto smere paradoxne prichádza aj moja prvá maličká výčitka - snaha o skĺbenie viacerých dejových vetiev do jednej pred akčným finále bola imho už mierne prekombinovaná). Vďaka tomu máme na plátne po charakterovej stránke plnohodnotne vykresleného hrdinu, ktorého reakcie chápeme a rozumieme im. Je potešujúce vidieť, že poväčšinou čiernobiely svet hrdinov v intenciách "dobro-zlo" dokáže mať aj dospelejšiu tvár, kde striktne dichotomické delenie bolo nahradené rozostrením hraníc medzi dobrom a zlom, resp. jeho vzájomným prelínaním (špecialita hlavne ázijskej kinematografie). K ďalším kladom filmu si ešte pridajte výborný soundtrack a celkovo zvuk (podtrhnutie netopierej orientácie), presvedčivého Balea (u mňa zďaleka - samozrejme aj vďaka scenáru, najpresvedčivejší Bruce Wayne) a do "realistického" tónu zahalenú výtvarnú stránku. Na druhej strane, slabinou (malým škrabancom) je pre mňa strih bojových sekvencií, resp. kontaktných súbojov, ktoré sú obrazovo komponované takmer výhradne iba polocelkami až detailami, čím výrazne trpí vaša orientácia počas ich sledovania (i keď uznávam, že znázorniť "neviditeľného" bojovníka je vec ťažká...). Výsledok? Jedna z najlepších komiksových adaptácii. P.S.: Povestnou čerešničkou na torte bol vydarený spôsob naviazania na Burtonovho Batmana ako i jeden konkrétny prvok v deji odkazujúci k Stokerovmu Draculovi (resp. jeho filmovým verziám, počnúc Murnauovou). ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Pod celkovým efektním, rozhodně líbivým a cool nánosem se bohužel skrývá klasický film ze staré školy, u kterého je zajímavější sledovat tu nádhernou hereckou garnituru, než celkový děj filmu. Jinak bych velice rád vyzdvihnul skoro až geniální hudbu, jenž tvoří polovinou skvělé atmosféry. Toť názor Batmanovského a komixového neználka. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Batman je mrtev, ať žije Batman! Hořká pachuť, jež zůstala na patrech po paskvilu, jež předchozí batmanovskou sérii (ano, toto je začátek nové série) doslova skopnul ze schodů až do kanálu je pryč. Konečně! Největší chybou, kterou by mohl divák u Batman začíná udělat je srovnávání. Ne tak srovnávání se zmíněnou hrůzostrašnou parodií sebe sama, ale srovnávání s povedenějšími díly předchozí série, tedy s díly v režii Tima Burtona. Burton vdechl Gothamu specifickou atmosféru a udělal z něj město, které jako by ani neznalo den, zatímco Gotham současnosti je přeci jen světlejší a barevnější. Nicméně stejně prohnilý. (A sakra, už srovnávám... :-) ) Takže, mohu zodpovědně říci, že Christopher Nolan nasadil laťku vysoko, dost vysoko na to, aby stačila na 5 hvězdiček, nicméně ne tak vysoko, aby tam nezbyl žádný prostor pro její přeskočení. Je to tak, i na tomto filmu se dají najít chybičky. Ne, já o nich psát nebudu. Mě totiž velmi, ale opravdu velmi potěšilo, že při vyslovení jména Batman se mi opět asociuje výraz "komiksový hrdina" a ne "sračka v elasťákách" (a jsme zpátky u srovnávání...) No nic, prostě Batman začíná je super a myslím, že většina Bat-fanoušků si jej užije či užila víc než dobře. Howgh. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ste v tom sám?" - "Teraz už sme dvaja." Nolan zatiaľ najlepšie spomedzi všetkých pochopil Batmana. O tom nemôže pochybovať nikto, kto sa v komiksoch vyzná. Už ten krásne dlhý priestor, na akom sa venuje Bruceovmu realistickému a pritom príjemne mystickému výcviku v horách. Toto je kľúčová vec, ktorú Burton úplne odignoroval, Bruce bol uňho proste akčným hrdinom "len tak", mávnutím čarovnej paličky. Nolan predstavil úchvatný reštart netopierej ságy, ktorú prizabil Schumacher Batmanom navždy a úplne zabil Batmanom a Robinom. Bombastický rozpočet umožnil režisérovi nízkorozpočtového Mementa (!) byť síce stokrát civilnejší, ako Burton, nevraviac o šialenom, z reťaze odtrhnutom Joelovi. Ale zároveň nezabudne jasne ukázať, do čoho peniaze putovali. Ibaže afektovane nevrážajú do očí pri prvej príležitosti, ale boli použité na nenápadné vylepšenie výpravy, bojových scén, či do presvedčivého stvárnenia Gothamu, ktorý je ponurý a temný, ale zároveň hmatateľný a uveriteľný, čosi medzi New Yorkom a Chicagom. Nolan zašiel tak ďaleko, že maska ústredného zlosyna je staré vrece na zemiaky. Snímka má veľmi chladnú atmosféru. Ľudskosť do studeného sveta vnášajú profesionáli Michael Caine a Morgan Freeman so svojimi džentlmenskými, hravými úsmevmi, ktorí sa s Bruceom doberajú na veľmi vtipnej a pôvabnej úrovni. Určite poteší silné zlo (pošahaný psychiater diabolsky krehkého Íra Cilliana Murphyho je ako z hororu). Na rozdiel od predchádzajúcich batmanoviek je tentokrát zaujímavo psychologicky prepracovanou postavou i samotný Batman. Film mohol byť smiešny (výcvik v horách) a trápne filozofujúci. Nakoniec to ale Nolan ustál a vety „takúto moc si nekúpiš, to je moc strachu“ fungujú na jednotku a nútia diváka rozmýšľať o systéme, policajnom zbore, politike, korupcii, svete zločinu atď. Nolanovi nečakane vyšlo i „porealističnenie“ veľmi nerealistických komiksových prvkov. Batmobil nevyzerá, ako tank. JE to tank. A potom už len „drobnosti“: od výborného Liama Neesona cez nečakané zvraty (identita Ra´s al Ghula) až po kvalitné hlášky („Nezabijem vás, ale ani vás nezachránim.“) a skvelé žmurknutia pre fanúšikov komiksu (čítal som stovky batmanovských príbehov, ale Scarecrown pracujúci pre Ra´s al Ghula, ktorého sa bojí aj sám mocný mafián Falcone, to je skutočne parádne divoká kombinácia, s akou som sa jakživ nestretol, potešilo i cameo šialeného vraha Zsasza). Nolan siahol po neokukaných Batmanových súperoch, vďaka čomu Batman začína rozhodne nie je len ďalší nudný origin, ale plnokrvné, životom a bolesťou tepúce svieže dielo. Moja najobľúbenejšia časť z trilógie (ale áno, akcia je fakt dosť mizerná, našťastie o ňu paradoxne temer vôbec nejde). ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý komiks. Christopher Nolan nemohl najít lepšího Bruce než Christiana balea, staří Batmani (herci, kteří je hrají) se mohou zahrabat (snad jen Keaton se tomuto dokáže přiblížit, no Bale je můj oblíbenec, takže značně subjektivní pohled a nikomu ho nevnucuji). Krásný pohled do nitra Wayna, jeho boj se strachem a špatnou minulostí (úžasný popis a ukázka jeho roztříštěné duše) v prvnich minutach, pak zrod temného rytíře, první vetřelecký lov, I am Batman, odkrývání hrůzného plánu, panika, všudypřítomný strach, Strašáci, a úplně skvělé finále s třešničkou v úplném závěru. Oldman jako Gordon je naprosto úžasný, Freemana mám prostě rád, Caine dodává Alfrédovi skvělou otcovskou ochranitelskou auru a taky mnoho suchých hlášek, snad jen ta Holmes tam nemusela být (Nolan to naštěstí v druhém díle opravil - Katie prostě zase není v mém seznamu oblíbenců, její herecké výkony mi nepříjdou příliš dobré a nudí mně). Co zamrzí je absence lepšího záporaka a to jich tam je víc (i když Murphy jako Scarecrow je opravdu velmi přesvědčivý a Liam má zase to své charisma, takže chyba asi bude spíše v jejich přehlížení), akce je tu dost a v některých ohledech je snad ještě zajimavější než pak v Temném rytíři, ovšem co ji strašně sráží dolů, je chaotická kamera. Naštěstí to ale platí jenom pro souboje kontaktní, ta tumbler scéna nemá chybu. Ale ta špatná kamera a někdy i střih omluvit nejde, a i když to na mne nepůsobilo nějak odpudivě (ta první Batman bitka tak chaoticky byla zamýšlena nebo ne? protože jestli ne, působilo to stejně velmi dobře, jako taková ukázka Batmanovy rychlosti a nezachytitelnosti) a hnusně (jako někdy v jiných filmech), stále je to chyba (po Inception můžu v klidu sdělit, že je to taky jediná dosavadní slabina Nolana, a to jen příležitostní, protože v TDK byla skvělá). Až na tuhle chybku Nolan nezklamal a dávam čistý počet, je to úžasné občerstvení pro mého oblíbeného superhrdinu, ta ponurost a temná atmosféra v reálném světě mu sakra sedne. Po TDK pak BB působí i mnohem exotičtěji, což vidím, jako další plus. PS: aha soundtrack - Zimmer se zase překonává a tentokrát vytvořil něco úplně (no, úplně ne, ale v rámci jeho předchozích soundtracků to vypadá opravdu jinak) nového, přesně se hodícího do té atmosféry, ve které se film odehrává - korupce, zločinnost, a všechny další špatnosti v nejvyšším bodě rozkvětu.. A nejen nového v jeho tvorbě, ale hlavně nového ve světě Batmana. Úplně nové batman téma.. Je to prostě úžasné a Zimmer stále má co poskytnout. PPS: Jestli kamera byla vysloveně špatná při rychlých záběrech zblízka, při těch z dálky, či už při zmíněné honičce, nebo velmi působivých průletech nad uličkami a městem, byla dokonalá. Další kámen, který vytváří tento pětihvězdičkový zážitek. ()

Galerie (276)

Zajímavosti (179)

  • Ve chvíli, kdy zaměstnanec hotelu vytýká Bruci Wayneovi (Christian Bale) chování jeho společnic, zní v pozadí skladba českého skladatele Antonína Dvořáka (první z cyklu osmi valčíků, op. 54). (hawa)
  • Všem hercům byl schválně zaslán scénář s názvem "The Intimidation Game". Michael Caine po jeho přečtení nabyl dojmu, že se jedná o nějaký gangsterský film. (cihlenka)
  • Bruce (Christian Bale) na své oslavě dvakrát zaklepe na skleničku vína, což vydá dva různě laděné tóny. Ve skutečnosti by to měl být stejný tón, protože výška tónu je definována hladinou kapaliny uvnitř skla. (G....)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama