Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otec Saši Dluhoše zmizel v roce 1982, když se s partou kamarádů pokusil sjet Černou řeku. Sašovi se dostane do rukou otcův deník, fotografie a několik starých filmů z osudné výpravy, a tak se rozhodne vydat po otcových stopách. Obrátí se na specializovanou cestovní kancelář. Ta připraví cestu na raftu a zajistí zbytek posádky. Kromě Saši a zkušeného profesionála Ronyho ji tvoří nerudný učitel zeměpisu Kužník, Slovenka Míša a její milenec Dominik. Dramatické situace je čekají ještě dřív, než se dostanou na vodu. Při konfliktu s policejní hlídkou na ně policista Razvan vytáhne zbraň. Když se pustí po proudu, sleduje Saša na skalách znamení, která tu zanechal jeho otec. Bez potíží sjedou první peřeje, u dalších však jejich vinou spadne ze své loďky místní dívka Anica. Saša ji zachrání a její otec, starý rybář a pytlák Božko, je pohostí. Saša z jeho řečí pochopí, že ví o osudu výpravy jeho otce. Jenže dřív než se stačí dozvědět víc, znovu se objeví policista Razvan, který vodáky napadne a ti ho v sebeobraně zabijí. Pokusí se těla zbavit, před sebou však mají velký vodopád. Pokud se jim podaří přežít, možná se Saša přece jen dozví děsivé tajemství otcova zmizení. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

choze 

všechny recenze uživatele

"ČEKAL NĚKDO TAKOVEJ VÁLEC?" Ne, nečekal. Filip Renč má velmi zvláštní představu o akčním žánru a sice takovou, která se nápadně kryje s představou zbytku světa o žánru komedie. Ale pozor - do značné míry chtěné a opravdu vtipné komedie! Třeba Krobot a ty jeho rozpačité hlášky v trajleru - jeho postava je regulérní komická postavička, mimochodem zastiňující ve filmu všechny a všechno! Scénář je čistokrevné béčko, přímočaré, řídké, klišovité, s prvoplánovými postavami a v českých poměrech s přidanou hodnotou naivity, které se Renč pokouší technicky všemožně hollywoodsky načančat. Béčko, které je všechno, jen ne akční. Hej, teď tam někdo chvilku běžel vodou, byla to akční scéna? Teď tam někdo na někoho řval a vypadalo to poměrně dramaticky, byla to akční scéna? Teď tam hrdinové už pět minut padají zpomaleně z vodopádu, je to akční scéna? Ano je, a prosím, mohla by už konečně skončit? Langmajer filmem doslova propluje, ale osvalený Blažek na mě udělal celkem pozitivní dojem, Krobot je naprostý génius a Raluca Aprodu prvojakostní eye candy. Do polehčujících béčkových materiálů budiž také přidáno, že tu tři různé ženy ukážou kozy a že to celé silně připomíná VYSVOBOZENÍ. Snadno odhadnutelná, ale boží pointa. S trochou nadhledu úžasná zábava. "NA ANICA ZAPOMEŇ!" :D ()

InJo 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem se mi pojí především jedno slovo: zoufalost. Tady je totiž zoufalé snad úplně všechno - impotentním dějem počínaje a podprůměrnou režií konče. Na nějaké strhující či nezapomenutelné (akční nebo napínavé) scény zapomeňte rovnou, většina pasáží je buď strašně nudná, popřípadě nechtěně (?) vtipná (hláškující Krobot je komediální génius) a nebo úplně debilní (ten zpomalený několikaminutový pád z vodopádu je pomalu na speciální Zlatou malinu). Kromě již zmíněného Krobota není žádnému z dalších herců umožněno se nějak výrazně projevit (zamrzí především trestuhodné nevyužití Langmajera a Blažka, kterým by se jinak ti hypotetičtí 'akční hrdinové' jistě dali věřit), tedy pokud si nevystačíte s několika vteřinově odhalenýma kozama (což ale stejně budete muset). A pointa je prachsprostě obyčejná, nepříliš těžce odhadnutelná a rádoby šokující. Na vlastní nebezpečí tak bohužel není ničím jiným, než jen dalším smutně nepodařeným pokusem o český žánrový film. 40 % ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Mně to nepřišlo tak špatné. Zdařilé lokace, ponurá a tajemná atmosféra a řada zajímavých herců v nepříliš propracovaném příběhu. Renč natočil typ filmu, který nebývá často u nás k vidění a na diváky to nezabralo. Podle mě nebyli připraveni na dobrodružný příběh s banálním rozuzlením, ale přesto se zajímavou kamerou snímající zrádné peřeje a herce v neobvyklých rolích. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Rudé Ferarri přijíždí k hranicím. Pohraničník na řidiče vytáhne samopal a vyhrožuje, že ho zastřelí a auto si vezme. Scénka z Drákuly (2002), kterou mi jednání s podobnými strážci pořádku na začátku filmu připomnělo... řidičovi Ferrari se naštěstí podařilo vyváznout bez problémů a rozjel se vstříc nadrženým upírkám a samotnému hraběti, osádka auta z Na vlastní nebezpečí se vydala na dobrodružství, kterého bych se raději minul i ve sfilmované podobě. Standardní český film roku 2008... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Vyloženě jsem se těšil na slibovaný akční thriller – nářez, jenž se před premiérou sliboval v ukázkách na film, kterými nás NOVA v oné době zaplavovala snad každou druhou reklamu. Filip Renč není špatný režisér, některé jeho filmy mám hodně rád, ale tohle beru jen jako jeho špatný žert. Možná bych přivřel oko nad dobrodružným dramatem, kde děj za moc nestojí, ale podíváme se nádhernou přírodu, vodopády, pěkné holky, kozičky a závěrečné titulky. Nic víc za řeč nestojí. Jo málem bych zapomněl na několik humorných hlášek, které vypotil Krobot. Raluca Aprodu je vážně pěkná holka, ale kromě své pěkné tvářičky moc velkým přínosem nebyla. Stejně jako Lucia Siposová – ta tu snad měla za úkol jen ukázat prsa – jinak nic. Jsem vážně zklamaný, protože potenciál by se tu našel, ale zůstal naprosto nevyužitý. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Na jedné lokaci v Bosně měli herci přesně vymezený prostor, kde se směli pohybovat, aby nešlápli na minu. (Cherish)
  • Miroslav Krobot (Kuznik) komentoval: "Já mám hrozně rád vodu. Divoká voda v Bosně a Hercegovině, možnost zajezdit si na raftu, to pro mě bylo nakonec tím rozhodujícím. Vím, jsou to mimofilmové důvody, ale i to někdy hraje roli." K samotné práci pak řekl: "Bylo léto, okurková sezóna, takže nějaké divoké historky asi byly třeba, ale celé natáčení probíhalo, aspoň pro mě, v neuvěřitelné pohodě. Nikomu se nic nestalo, tedy kromě Jirky Langmajera, což byla veliká smůla, ale jinak ani jedna zlomená noha! Pro všechny to bylo velice náročné natáčení: naše nezkušenost s vodou, krajina plná min, které tu zůstaly po válce, drsný kraj sám o sobě... Byla to docela pěkná výzva: plavat pod vodou, padat z vodopádu... A pro mě osobně zase jiná natáčecí technologie. Kamera na jednom raftu točí druhý raft, oba v pohybu..." A nejsilnějším zážitkem pro něj byla místní příroda: "To byla opravdu nádhera! Vím, že to bude znít jako fráze, ale tohle byl takový typ vody, u níž platí, že se k ní má člověk chovat pokorně. Stala se mi třeba situace, kdy jsem čtyřikrát opakoval dost náročný záběr, kdy raft padá ze dvoumetrové peřeje, nateče nám do něj voda, já skáču do vody, uplavu dvacet metrů a pak se jakoby zachytím nad vodopádem a po zádech do něj spadnu. Nebyl to samozřejmě vodopád, ale další dvoumetrová peřej, vodopád jsme pak točili jinde, ale i tak. Když takov záběr opakujete čtyřikrát a ještě se vám stane, že se napijete - a napijete se vždycky, i když máte zavřenou pustu, protože nos si ucpat nemůžete -, tak to už jsem měl skoro dojem, jestli se vůči té vodě nějak nerouhám. Najednou jsem měl k tomu živlu obrovskou úctu, najednou to pro mě bylo setkání mimo běžnou realitu a běžné vnímání světa." (NIRO)
  • Jiří Langmajer a Filip Blažek absolvovali před natáčením raftový výcvik na kanálu v Českých Budějovicích. (Cherish)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama