Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický snímek, jehož námětem je chlapecká prostituce. Patnáctiletý Marek opouští svého autoritativního otce a vlakem se vydává do Prahy. Krátce po příjezdu se ho ujímá zkušený pasák, díky němuž naivní mladík proniká do nového prostředí a záhy se stává prostitutem. I když prožívá chvilkové opojení z peněz a blahobytu, nakonec se ponížený a zoufalý uchyluje k drogám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (254)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mám docela rád nejrůznější úchylárny a bizarre, ale tohle byl vážně docela solidní humus. Hlavně tedy svým tématem a zpracováním (homosexuální tématika, dětská prostituce, drogy) – to všechno jde naprosto mimo mou osobu a hnusí se mi to. Musím ale uznat, že tenhle kousek polského režiséra byl tedy vážně „síla“. Vulgárních hlášek tu byla celá řada, některé i docela humorné, špinavost tomu taky nechyběla – herecké výkony v rámci možností taky dobré, místy sice až moc zdlouhavé, ale i tak si to průměrné ohodnocení za svou „jinost“ zaslouží. Vidět už to ale taky znovu nechci! ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z mála českých filmů u kterých člověka skutečně mrazí, stejně jako tomu bylo v případě Requiem pro panenku. Ačkoliv vůbec netuším jaká byla ohledně prostituce situace na začátku 90. let, nemám díky velmi sugestivnímu a skoro až dokumentaristickému pojetí problém uvěřit, že takový hnus u nás skutečně existoval. Mladí kluci jsou prezentováni jako zboží, které má určitou dobu trvanlivosti a které můžete za pár korun mít, dokud není k vyhození, aby bylo nahrazeno zbožím jiným, dosud nepoužitým (tato symbolika je krásně vidět v posledních minutách filmu). Přitom zamotat se do tohoto koloběhu se nezdá být těžké, stačí být dostatečně naivní nebo zoufalý a lidé, kteří toho rádi využijí, si vás už najdou sami. Hlavních postav je vám spíše líto i když se z nich v důsledku morálního i tělesného úpadku stávají lidé v podstatě kriminální a pro společnost škodliví. Mají svou lidskou stránku, nejsou to černobílé postavy (viz Markův kamarád, který zpitý pod obraz brečí, protože se už nemůže díky svému zaměstnání vídat s otcem, kterého má ve skutečnosti velmi rád). Je to depresivní film, rozhodně žádná oddechovka a už vůbec ne pro citlivé povahy. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Grodecki film plánoval jako šokující. Šokující poměrně je ale hlavně tím, že Grodecki ho neuměl natočit. Je to prostě příběh nezodpovědného blba, dělajícího buzikům prostituta, obklopeného partou dalších nezodpovědných kriminálních blbů. Možná, snad, kdyby to mělo slušnou režii a herce co nevylezli z ochotnických představení Dolních Dubňan, bylo by to i dívatelné. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Téma perfektní, ačkoliv mnohdy hnané až na hranici absurdity. Na úrovni je atmosféra, která působí stroze a věrně, bez příkras ukazuje zatuchlost prostředí starého Hlaváku a legendárního Sluníčka. A do třetice slušná je i režie, ačkoliv k té by se našlo pár výhrad. Mandragora bohužel ztroskotává na hercích resp. na jejich projevu, protože typologicky byli všichni do jednoho vybráni skvěle. Jenže ani jeden z nich neumí hrát a to se projevovalo především když otevřeli zobáky. Dítě ve druhé třídě má lepší mluvený projev při zápolení s čítankou. Ale přesto mi celkový dojem osazenstvo nezkazilo tolik, jak jsem očekával. Přesto se přidávám k těm, kteří volají pro remaku s vyšším rozpočtem a lepšími aktéry. 60% ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

No celkově to na působilo dosti tak jakoby bez okolků se teď budeme bavit o drogách a prostituci...Líbí se mi,že se filmaři s ničím nes**li a podali to tak jak to doopravdy je. Náctiletý Marek pohledný a hlavně naivní jede do hlavního města za "zábavou" a vůbec netuší jak si dokáže zpackat život. Nejen,že je krásně vidět ten moment, kdy si Marek uvědomil, že zašel příliš daleko, ale taky ten kdy vlastně ani ty peníze nejsou všechno a ta honba za nimi je někdy dost zbytečná. Vynechala bych dlouhatánský úvod a tolik těch záběrů na transky. Dost mě teda dostal konec, když otec stojí na záchodcích pár centimetrů od syna, který asi vykrvácí..Škoda mluvit nad zbytečně zmařenými mladými životy - je to jen věc volby. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • David Švec byl do filmu vybrán z důvodu jeho zkušeností s drogami. (prometheusll)
  • Death/grindová kapela Demented Retarded vydala v roce 2001 demo s názvem „Mandragore“, kde můžeme jako intro slyšet úryvek z filmu Mandragora. (pornogrind)

Související novinky

Reklama

Reklama