Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražský Žižkov koncem třicátých let. Hubert Hrabě, zvaný Fešák, si v dobách nezaměstnanosti vydělává svým šarmem a chytrou hlavou. Šikovné obchůdky a podnikání provádí za hranicí zákona, ovšem tak, aby neuvízl v některé z rafinovaných pastí policejního inspektora Mourka. Ten si vzal do hlavy, že Huberta dostane za mříže. Fešákovi tak nezbývá nic jiného než se svého úhlavního nepřítele zbavit. Vymyslí proto skvělý „podraz"… Komedii s nostalgií starých dobrých časů natočil v roce 1984 režisér Ivo Novák podle námětu Pavla Hanuše. Příběh žižkovského frajera možná připomene Markovy a Sequensovy Hříšné lidi Města pražského či Vabank polského režiséra Machulského. Autorům se podařilo natočit zábavný film ze zajímavého prostředí s přitažlivými hrdiny. Mimořádně šťastné bylo obsazení titulní role Karlem Heřmánkem, který svého hrdinu obdařil nonšalancí žižkovského světáka. Také Petr Kostka výborně ztvárnil roli mazaného a zavilého policisty Mourka. Panoptikum starého Žižkova zalidňují další figurky – funebrák Eman v podání Pavla Zedníčka, majitel pokoutní zápasnické arény Pašek (J. Somr), hromotlucký povaleč Karel (P. Nový) a fízlové Skákal a Holendr, které hráli Otto Lackovič a Jan Teplý. Emanovu nastávající – vnadnou a energickou Madlenku – ztvárnila Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (181)

sud 

všechny recenze uživatele

Přezdívky jsou neslušné a blbne se po nich!!! Čím víckrát film vidím, tím se mi víc líbí. Až po několikáté projekci jsem zjistil jak má takřka dokonalý a promyšlený scénář, který graduje od samého začátku a ústí v perfektní pointu. Atmosféra staré Prahy snad nikde nebyla navozena lépe (promiňte mi, "Hříšní lidé...") - kostýmy, prostředí či dialekt. Karel Heřmánek neskutečně válí a skutečně JE Hubertem, přičemž ani ostatní nijak nezaostávají. Dlouho jsem "Fešáka Huberta" považoval za "pouhou" komedii. Pro Žižkováky je tento film biblí. Pro mne je (tedy kromě toho, že je to rovněž náramná sranda) silnou vzpomínkou na zašlou slávu opravdových chlapů, kteří se dnes už zřejmě nerodí. 100%. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto filmu jsem si uvědomil jaké štěstí jsem měl, že pro mou generaci byly filmy pro pamětníky obsazeny takovými esy, jako byl např. Burian, Haas, Ferbasová a většinou šlo o opravdu zdařilé kousky. Jemný a inteligentní humor kolem solidního příběhu. Vcelku lituji diváky, kteří jako já viděli Fešáka Huberta poprvé. Těžkopádný příběh a vyčpělou režii nespasí ani skvělí herci, protože jejich role jsou šablonovité a dialogy nevtipné. Nadužívaná hudba, která měla evokovat staropražskou atmosféru taky nepomáhala. Velmi přeceňovaný a z mého pohledu neatraktivní film. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Příjemné koukání se sympaťo hercema a poutavou aťmoškou kriminálních živlů 30. let. Vychcanost z Fešáka Huberta jen čiší a je to prostě stylové. Sice to všechno až moc smrdí Prahou, ale mě zas smrdí nohy. Akorát teda Lipskýho jsem nikdy nemusel a i když tohle je jedna z jeho lepších rolí, stejně furt nic moc... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale starou Prahu prostě miluju. Vím, že je to doba hodně idealizovaná, a to nejen tímto filmem, ale i mnohými jinými - černobílými, seriály apod. Přesto však toto období má nějaké kouzlo, které mě uchvátilo a nenalomí ho ani mnohokrát omílaná pravda, že je doba zobrazována moc romanticky. V tomto filmu ale své dělá i vynikající herecké obsazení, scénář a samozřejmě staropražská - krásná, hudba. A trocha té komedie jako třešnička na dortu. Tak snad jen pro ty nereálné ideály a trochu víc nadsázky nedávám plné hodnocení. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Spíše takový televizní filmeček, ze kterého mohl být klidně seriál typu odlehčených Hříšných lidí, avšak jako film je to velmi epizodické a nesourodé, kdy chybí nějaká ústřednější linka příběhu, než jen Kacafírkovy eskapády, jež by se mohly jako kolovrátek opakovat a opakovat stále dokolečka. Možná to i trochu tlačí na pilu, protože chvílemi mi byla postava Huberta nesympatická a fandil jsem policistovi, aby mu alespoň na chvíli zatnul tipec. Ostatně, pokud hlavní hrdina furt vyhrává a nemá rovnocenného soupeře, který by mu občas také políčil zdařilou pastičku, je to prostě nuda. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Eva Hudečková propůjčila svůj hlas kolegyni Zoře Ulle Keslerové. (pávek)
  • Natáčeno v Praze - Žižkově, Karlíně, Rudolfínu a okolí Lipanské ulice. (M.B)

Reklama

Reklama