Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně obhajoval. Pokouší se ji odradit, ona je odhodlána najít důkazy, které by jí umožnily případ znovu otevřít. Jak postupně odhaluje prorůstání zločinu do státní správy, zdá se stále pravděpodobnější, že její šance dosáhnout obnovy procesu jsou marné. Potom se však Kajínkovi podaří uprchnout z Mírova, věci dostanou nečekaný spád a Pokorová se konečně dostane na stopu tomu, co se tehdy stalo a kdo stojí v pozadí Pernerovy vraždy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 168)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Tož jako dobrý, pane Jákle, fakt. Jen jsem po premiéře filmu měla podobné pocity jako po své premiéře sexuální. To jsem taky tak seděla, koukala a pak se zeptala: "A to má být jako všechno? Kvůli tomuhle se toho tolik nadělá?" A to se musí nechat, že jsem si k tomu nepřizvala stejného debutanta jako v té době já a jako vy v té režisérské oblasti, takže proč nebýt zase jednou milosrdná, protože sice nevím, zda to ve vašem případě nebylo štěstí začátečníka, ale co na tom, počítá se výsledek, a ten s radostí z těch sedmdesáti procent tentokrát zaokrouhlím směrem nahoru. Protože vidět v plném nasazení ten úžasně chlapský tandem Lavroněnko-Dlouhý, tedy pány herce, kteří kdyby se narodili v Americe, mohli by s Oscarama hrát kuželky, to byl zážitek z rodu těžko zapomenutelných, i když dámy jim to trochu kazily. Ne že bych od Alice Bendové čekala kdovíco, ale Táňa Vilhelmová mi přijde jaksi pořád stejná, ať už vystupuje coby právnička, holka z ulice nebo v reklamě na deodorant. A kdybyste ještě vzkázal panu Brabcovi, že když herci sedí a mluví, může si sednout taky, protože mně z toho jeho věčnýho poletování s kamerou docela cinkalo v hlavě. A ještě bych vám chtěla říct, že jste mě svým pojetím akčních scén zaujal, což je mnohem víc, než o sobě může říct řada vašich mnohem slavnějších hollywoodských akčních kolegů, od jejichž filmů většinou odcházím po pár minutách dělat něco smysluplnějšího, kupříkladu zkoušet, kolik tužek zvládnu balancovat na hlavě. Takže kdybyste chtěl, můžete od nynějška nosit nos nahoru s odůvodněním, že vás pochválila Faidra Postradatelná. To by by bylo asi tak všechno... jo, ještě jsem chtěla napsat, že vám držím palce pro příští film. A kdyby byl zase na motivy skutečných událostí, kupříkladu o šíleném střelci v poslanecké sněmovně, bylo by to fakt žrádlo! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

No když už teda chci točit film podle skutečnosti, tak bych měl trochu zavzpomínat, co třeba v roce 2000 jezdilo za auta, jaký se používaly telefony, počítače, atd... Ve filmu je tolik anachronismů, že mě něco praštilo do očí snad v každym druhym záběru. Jsem ochotnej překousnout, že ve filmu, kterej se má odehrávat třeba v roce 1930, se holt sem tam objeví nějaká nedobová věc, ale tohle se točilo v roce 2010 a děj se měl odehrávat v roce 2000. Že si někdo neni schopnej do filmu sehnat 10 let starý rekvizity, to je naprostý diletantství. A že z Kajínka udělali takovýho sympaťáka, slušňáka a v podstatě nebohou oběť, který ještě navíc zlej bachař fluše do jídla, že by si ho člověk skoro vzal domu, to ani komentovat nebudu. Tvůrci by asi udělali líp, kdyby natočili film o nějakym smyšlenym vězni, kterej se jmenuje třeba Kája Jiříček. Ale to by holt zase neměli takovou reklamu. Jinak film sám o sobě neni takovej propadák, jak jsem očekával. Zároveň ale moc nechápu ty nadšený komentáře o tom, jakej se tady podařilo natočit bombastickej akční film za pár korun. Co si budeme nalhávat? Akční scény jsou tak na úrovni Kobry 11 a to je pouhej televizní seriál. Z herců mě teda nejvíc zaujal Michal Dlouhý. Podle mě byl i lepší než jeho starší bratr Vladimír. Naopak ruskej herec Lavroněnko s hlasem Jana Šťastnýho mi nějak vůbec neseděl a Tatianu Vilhelmovou ani nezmiňuju. Ta byla s tim svym minimalistickym (ne)herectvim snesitelná snad jenom v Šeptej, kde se to k její roli hodilo. Celkově vzato, film je podle mě lehce podprůměrnej. Jako režisérskej debut to neni špatný. Jákl aspoň přines do českýho filmu mezi všechny ty Hřebejkoviny, Vejdělkoviny a Slámoviny nějakej čerstvej vítr. Na jedno zkouknutí se to dá, podruhý to vidět nemusim. 45% ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Kajínek dokáže zaujmout některými méně známými fakty a chvílemi mu nelze upřít spád. Herecky i filmařsky jde ale o nevyváženou podívanou, která je ve výsledku „jen“ lépe nasnímanou televizní dramatizací ostře sledované kauzy (přičemž třeba tématicky podobní Sametoví vrazi měli výrazně lepší tah na branku i gradaci). ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Já jen nechápu, proč novácký "megafilm" (sic! - sice velké sebevědomí ale padla zase jednou bída teda na čudláky...) vypadá ve výsledku jako jedno ze stovek pitomých, stále se navzájem vyvařujících rutinních hwbéček a přesto se zde na dadabázi najdou onanisti, co jsou ochotni sumírovat elaboráty k vysvětlení svých hvězdných hovnocení... V kontextu světové komerční filmové produkce je to zkrátka a dobře ale jen dobře vyrobené tušašské béčko se serriálově přehrávajícími >hvězdami< novoidní provenience (božínku, chudera Vilhelmová si fakt myslí, že je velká hérečka a přitom pořád jen trhá hlavou, dělá grimasy a drmolí a vykvákává - ev. vykřikuje ty své předepsané repliky - Táňo, prosímvás naučte se konečně taky normálně mluvit!), s otravnou a vizuálně nijak originální klipovitou manýrou s rádobytrendy nervním střihem a hrající si na účelově společensko-kritickou notéčku, vpodstatě nic víc než v principu manipulativní účelový blábol coby ideální to kvazikultůrní onanie a načančaná šmíra pro dezorientované blbučké masy a tok lovů mezi tušašskou čudlárnou. Takovej malej českej káchínek... %-))) - - - P.S. Jo, opět mi tu chybí žánr komedie... - - - P.P.S. Z Klímy a jeho >spravedlnostního< byznysu se mi už dávno dělaj klíny, ale vlastně se za ty roky ronění krokodýlích slz ani není čemu divit, že Josefe... °-/ - - - P.P.P.S. Čistě formou a rokem výroby zcela srovnatelné například s touto matérií, jen ten Snipes má aspoň charisma, že... http://www.csfd.cz/film/270842-zpoved-zabijaka/ . . . A to je vlastně zase celý. Howgh. - - - - - (Poprvé viděno 27.11.2011 na >novoidní káchovizi< , hodnocení 10999., komentář zde nepřekvapivě otrávený jako devítistýšestý - 27.11.2011) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TAKHLE TO PŘECE NEMŮŽE SKONČIT!“..... Až jednou naše děti či vnoučata budou číst o Sametové revoluci, zajisté jim ,,přítel“ Google (či co to bude za hajzla) napoví také jméno Jiří Kajínek. GRÁZL PRO JEDNOHO, HRDINA PRO DRUHÝHO. Pak jim v klidu místo knihy doporučím TENTO film. Rozpočet 55 mega je znát na výpravě, ale P.Jákl ml.se vše snaží ,,dohnat“ jinde. Dobře ,,časuje“ informace, staví na hereckých výkonech a samozřejmě na tajemstvím opředeném příběhu. Ctí fakta, ale taktéž s nimi umně manipuluje. A je dobře, že nemusím nikoho litovat a mohu být jen bez emočním svědkem. Protože kdo chce s vlky žíti..... Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci poznat věznici Valdice a Mírov. 2.) Neznám fakta v případu 1.nájemnýho vraha v Čechách. 3.) Jsem policajt a chci vědět, kde příště Jirku hledat. 4.) Zajímá mě, jestli tradice Česko(Slovenských) prezidentů ,,vězňů“ může mít pokračovatele. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Galerie (21)

Zajímavosti (44)

  • Na Mírově se natáčely pouze exteriéry. Přesto byl kvůli filmu vyklizen jeden vězeňský blok. (blackrain)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

Lloyd Kaufman na Bloody Xmas Festu

23.10.2010

Hororový guru, na kterém vyrostl Quentin Tarantino, přijíždí! Lloyd Kaufman hlavním hostem 2. ročníku Bloody Xmas festu. Lloyd Kaufman je hororová legenda. Quentin Taratino, který na Kaufmanově… (více)

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama