Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poklidný předměstský život dobře situované rodiny Brewerových nečekaně rozvrátí šokující smrt staršího syna Bennetta. Otec, matka i mladší bratr se s náhlou ztrátou blízké osoby snaží vyrovnat každý po svém, dobrovolnou izolovanost jejich paralelních světů však „naruší“ Bennettova nová přítelkyně. Je pevně rozhodnuta dozvědět se více o mladíkovi, se kterým ji pojila krátká, ale intenzivní romance. Debutující Shana Festeová natočila nečekaně vyzrálou studii o vyrovnávání se s bolestí, aniž by sklouzla k povrchnímu sentimentu. Její intenzivní psychologický vhled pod zdánlivě idylický povrch středostavovské rodiny byl inspirován dramatem Roberta Redforda Obyčejní lidé. Skvělým Susan Sarandonové a Pierci Brosnanovi v rolích rodičů se svým hereckým výkonem přinejmenším vyrovná jedna z nejtalentovanějších hereček současnosti, Britka Carey Mulliganová. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (118)

salalala 

všechny recenze uživatele

Ač mám dramata se silným příběhem hodně rád, tak se mi tohle zrovna dvakrát nelíbilo. Přesně jak napsal terva, ta smrt byla zhola zbytečná a nesmyslná. Když si někdo uprostřed noci stoupne s autem doprostřed silnice, co může čekat. Jinak ten film vůbec ničím nevykoukne z průměru. Má solidní herce - Sarandon hraje obstojně, Brosnan taky, i když ty hodně emotivní scény mu tady nějak nesedly a vypadalo to spíš směšně a Carey Mulligan taky ujde, i když zrovna není můj šálek kávy. Ono by to asi v životě takhle vypadalo, když zemře dítě, ale tady tomu prostě chyběl nějaký ten oblouk. Celou dobu se to táhne a na konci se potom dozvíme hrozně moc informací, což je takové kontraproduktivní. Určitě to nikoho neurazí, ale filmů na tohle téma tu už bylo a určitě bude ještě hodně. Některé byly a budou lepší, jiné naopak horší. Takže díky hercům, posmutnělé náladě a relativně zvládnuté režii čistý průměr. 50% ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Shana Feste natočila hodně dobrou prvotinu. Dar je totiž snímek, který nemá potřebu si na nic hrát. Prostě předkládá vyrovnání se s realitou smrti syna tak, jak by mohlo klidně probíhat. Možná jen postava Rose je tam trochu navíc, ale díky ní funguje děj a posouvá snímek někam dopředu. Osobně bych možná ještě lehce přitlačil na pilu, ale v téhle podobě je možná Dar více divácky příjemný. Hodně se mi líbil Johny Simmons v roly bratra Ryana a Carey Mulligan jako Rose. Naproti tomu Susan Sarandon se moc nevytáhla... Příjemný soundtrack. Tři - čtyři hvězdy. 70% I knew this boy... who was really wonderful to me. The first time I saw him was in freshman English. ()

Reklama

Tomyfrok 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplný film. Na jednu stranu jsem se mohl nechat citově vydírat, pominout veškeré nedokonalosti a vesměs bych byl potěšen, na tu druhou zde ale převládá velmi nevěrohodné zpracování postav vedoucí až přehrávání, které nějak nedokáži překosnout. Naštěstí nemám osobní příběhovou zkušenost, nicméně tomuto podání příliš nevěřím. Přestože to na papíře všechno mohlo vypadat skvěle: rodině zemře milovaný syn (ano, viděli jsme již stokrát, ale nevadí), matka se zhroutí, otec je rádoby nad věcí, mladší bratr dokonce jako by ožil... a jako bonus se do rodiny nastěhuje osmnáctiletá dívka, která se zemřelým synem stihla otěhotnět a nemá kam jinam jít. A tak se během několika měsíců vyrovnávají se ztrátou každý po svém. Zde jsou právě nejhorší ty dějové zvraty ovlivěné náhlou změnou v chování všech členů rodiny, jen aby se film nějak vyvíjel a doběhl do cíle. Možná mi trochu vadilo herecké obsazení - Brosnan, Sarandon ani Simmons k sobě moc nepasovali -, možná na mě už tyhle na tragéeii založené citovky neplatí. The Greatest přesto rozhodně nezatracuji, jen nebudu cílovkou a objektivně bych musel dát nejspíš palec trochu výš. Za sebe však můžu zůstat při zemi. (45 %) ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Úprimne som z filmu ostal trochu sklamaný. Nechcem tvrdiť, že by išlo o zlý filmový počin, ale nejako ružovo by som to tiež nevidel. Film je miestami jemne melodramatický a má veľa momentov, kde si človek hovorí, že skutočne idú len udierať na city. Ale na druhú stranu je tu zase aj dosť momentov, kde som si povedal, že to tie city vie vyvolať tým správnym spôsobom. Nemal som rád Grace a jej myšlienky, že trpí sama a všetci sú proti nej, Ostatné postavy sú celkom okey, ale nie je tam momentka, kde by človek skutočne chcel týchto ľudí nejako viac spoznať. Najzaujímavejšou bola Carey Mulligan a situácia, ktorou si musela prejsť, no nič tu pre mňa nehovorí, aby som si ten film pozrel znovu. Celkovo je to taký lepší okey film s dobrými hercami a dobrými momentkami, ale rovnako aj film, kde mnoho scénok bolo trošku melodramatických. Hodnotenie: B- ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Zivot taky, ako ho kazdodenne zazivame... Plny smutku, hnevu, popierania, iluzii, lasky, zloby i klamstiev. Krajsie to natocit snad ani neslo. Vynikajuci herci, jeden ako druhy, hudba ako sita na mieru, pribeh sme samozrejme videli stokrat, ale vzdy sa to da podat krajsie, lepsie, realistickejsie, presne tak, ako sa to podarilo Shane Feste. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Filmovanie prebiehalo v meste Rockland, ktoré sa nachádza v americkom štáte New York. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. ledna 2009 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (BMW12)

Reklama

Reklama