Reklama

Reklama

První setkání a velké dobrodružství legendárního indiánského náčelníka a jeho hrdinného přítele Old Shatterhanda... V nekonečných pustinách americké prérie znějí hlasy stavebních dělníků a výbuchy dynamitových náloží. Napříč územím indiánů kmene Apačů má vést dráha „železného oře“. Když Vinnetou, syn náčelníka Apačů se svým přítelem a učitelem Klekí-Petrou přijíždějí do ležení bledých tváří protestovat proti bezohlednému zabírání starých indiánských lovišť, je Klekí-Petra zákeřně zavražděn a Vinnetou zajat… Filmové zpodobnění prvního společného dobrodružství ikonické dvojice Vinnetou a Old Shatterhand vzniklo v roce 1963, rok po Pokladu na Stříbrném jezeře. Právě velký kasovní úspěch prvního snímku, jenž původně vznikal jako samostatný projekt, vnuknul tvůrcům v čele s producentem Horstem Wendlandtem myšlenku vytvořit na základě dobrodružných románů Karla Maye mnohadílnou filmovou sérii. Režie se opět ujal Harald Reinl, jenž se již v předchozích letech etabloval coby zkušený řemeslník kriminálek podle předloh Edgara Wallace a sérií mysteriózních krimi s padouchem dr. Mabusem. Štáb i herecký ansámbl zůstal z větší míry stejný jako v případě Pokladu na Stříbrném jezeře. Hlavním přírůstkem po boku hlavních představitelů Pierra Brice, Lexe Barkera, a ostatně i Ralfa Woltera, jenž ztvárnil populární komickou figurku Sama Hawkense, byla mladá francouzská herečka Marie Versiniová, které role křehké Nšo-či vynesla v srdcích nejen německých diváků nehynoucí slávu. Partu ústředního záporáka Santera se zhostil populární charakterní herec Mario Adorf. Film, jenž se natáčel v letních měsících roku 1963 v exteriérech v Jugoslávii, měl premiéru v prosinci a stal se nejúspěšnějším německým filmem roku 1964. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (506)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už skoro 60-ročná klasika, ktorá sa dobrodružnému srdcu nikdy neomrzí. Z dnešného pohľadu to má svoje muchy. Napríklad rýchle skákanie scén, kde je silná emócia a za pár sekund hudba preskočí inam. Zomrie Nšoči, ide silná, dojímavá hudba, a už o pár sekúnd ide dobrodružná. Na druhej strane, práve silná hudba urobila z tejto trilógie veľmi silný film, na ktorý sa nedá zabudnúť. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jedno z posledních vzepětí rudých domorodců proti bílým utiskovatelům a dobyvatelům má hlavní linii motající se okolo stavby železnice přes území Apačů. Ti dosud vlastní to, čeho si běloši nejvíc cenili: půdu a zlato. Indiánská loviště trpí dráhou pro „železného oře“, protože jistý Santer chce zkrátit cestu a shrábnout peníze, které společnost Great Western do železnice vložila. Německý inženýr a jeho smysl pro spravedlnost má na stavbu dohlédnout. My zase nedokážeme přehlédnout naivitu v pěstních soubojích, spoustu chyb, dětinskost vedlejších postav (Sam Hawkens, Tuff-Tuff), závěrečné patetické loučení s Nšo-či a mnoho dalšího. Jenže nostalgie dělá divy. Naopak potěší útok Keiowovů na vozy, útok na Roswell nebo Santerova smrt. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokonale vyberaná príroda, scenérie na Plitvických jazerách, fantastický casting Barker - Brice a tá hudba, ktorá mi vždy zneje v hlave ešte tri dni po premietnutí si filmu. A tak ide o sériu najlepších - nebyť zosmiešnenia seriálom a dvoch slabšími časťami - westernoviek, ktorú majú na svedomí na všetko prekvapenie neamerickí tvorcovia. Chcel by som počuť film v origináli, pretože prízvuk národností hercov by mohol byť zaujímavý (komický?). To sa však ale zatiaľ nestalo, takže nemám prečo ísť na nižšie hodnotenia. Je zaujímavé, že vo svetovom rebríčku (imdb) si film až tak dobre nepočína. 95%. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Když jsem chodil na základku, vždycky jsem se těšil na svojí pravidelnou říjnovou i březnovou angínu. Zůstával jsem vždycky tejden doma a z postele jsem si k čaji s medem a citrónem dával na videu v pondělí Vinnetoua, v úterý Poklad na Stříbrném jezeře, ve středu Rudý gentleman, ve čtvrtek Poslední výstřel a v pátek repete prvního dílu, protože ten mám nejradši - je nejvíc podle Mayových knížek. Paráda. Každej člověk ve věku od devíti do třinácti by to měl číst i vidět, si myslím. Je to vkusný. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal náčelníka Apačů z pera Karla Maye a jeho přítele Olda Shatterhanda? Paradoxní je, že May prý nikdy v Americe nebyl. Přesto se mu to podařilo napsat celkem slušně. Navíc prostředí v okolí Plitvických jezer je pro film jako dělané. Člověk ani tu Ameriku k dokonalosti nepotřebuje. "Jsme bratři!" ()

Galerie (73)

Zajímavosti (95)

  • Ochrannú známku "Winnetou" si v roku 2003 zaregistrovalo nemecké nakladateľstvo Karl-May. Spoločnosť Constantin Film aj Úrad pre ochranné známky EÚ však zastávali názor, že meno fiktívneho indiánskeho náčelníka známeho z množstva kníh, filmov a divadelných predstavení neoznačuje iba konkrétnu postavu, ale všeobecne je vnímané ako označenie Indiána, a preto je ako ochranná známka nevhodné. Nasledoval súdny spor, ktorý vydavateľstvo v roku 2016 vyhralo. (krasomama)
  • Ve všech dílech filmové série jsou záběry na vlajku USA, která má 48 hvězd. Taková vlajka byla aktuální až mezi lety 1912 a 1959, po připojení Nového Mexika a Arizony. V období kolonizace USA a výstavby železnice symbolizoval modré pole zcela odlišný počet hvězd, stejně jako jejich tvarové uspořádání, většinou kruhové. (ČSFD)
  • Aby mohla do saloonu v Roswellu (který byl samozřejmě pouze kulisa) narazit lokomotiva, musela být rozšířena jugoslávská státní železniční trať. (mar48)

Související novinky

Pierre Brice 1929 - 2015

Pierre Brice 1929 - 2015

06.06.2015

Po těžké nemoci zemřel v pařížské nemocnici herec Pierre Brice. Představitel legendárního Vinnetoua pocházel ze šlechtické rodiny. Vystudoval herectví a v počátcích se živil jako zpěvák. Hereckou… (více)

Reklama

Reklama