Reklama

Reklama

Robert Downey Jr. hraje ve filmu právníka Hanka Palmera, který se z velkoměsta vrací domů, kde prožil dětství a kde je jeho odcizený otec, maloměstský soudce (Duvall), podezřelý ze spáchání vraždy. Palmer se rozhodne zjistit pravdu a v průběhu pátrání obnovuje spojení s rodinou, od které před lety odešel. (Warner Bros. CZ)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (577)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečný a silný film, který mě dokonale probral z únavy, s níž jsem dorazil do kina. Herecky excelentní Robert Downey Jr. zcela jistě pokračuje v roli Tonyho Starka, ale to není na škodu - sledovat jeho herectví mě strašně baví, ten chlapík utáhne jakýkoli film, a dokonale na sebe strhne veškerou pozornost. Robert Duvall mi byl naopak dosti protivný - jednak z důvodu fyzického odporu při pohledu na jeho stařeckou vetchost, a jednak i kvůli nesympatiím s jeho titulní postavou - jeho soudce je skutečně rozporuplný člověk, k němuž si jen těžko budete hledat cestu. Ostatně stejně jako sám Hank Palmer, jehož vztah k soudci se dramaticky mění snad co každou minutu - i to je mj. důvodem, proč je ten film tak dynamický a - navzdory jisté předvídatelelnosti děje - i z velké míry překvapivý. Jinak pokud někoho skutečně nemusím, je to Vera Farmiga - kromě toho, že vypadá jako Sarah Jessica Parker (kterou nesnáším úplně stejně), chce se mi chce při každém pohledu na ni zvracet. Nikdy jsem nepochopil, odkdy se tu kobylu v Hollywoodu rozhodli vydávat za krásnou ženskou. Billy Bob Thornton je standardně výborný a v tom svém bíbrovi vypadá dokonale jako "zpívající právník" Ivo Jahelka, což filmu přidává v mých očích půvab nechtěné komiky. Při sledování se mi dralo na mysl srovnání s podobnými filmy ĎÁBLŮV ADVOKÁT, LÍTÁM V TOM či ZEMĚ NADĚJE kvůli výskytu řady podobných motivů (charakterní proměna hlavní postavy, přehodnocování životních priorit, apod.), ale SOUDCE je v porovnání s nimi mnohem komplexnější, protože se v něm řečí hned několik (možná až zbytečně moc) velkých témat - soudní drama, mezilidské vztahy obecně, vztah k rodné hroudě... ech, vážně trochu moc kalibru na jeden film. Osobně jsem to ale snesl a docenil - pro mě osobně bylo sledovat tento film požitkem, který si 5 hvězd zcela jistě zaslouží. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nebýt skvostných hereckých výkonů Roberta Downey Jr. a Roberta Duvalla, bylo by to o poznání slabší. Ale tihle dva předvedli to nejlepší, co v nich je. Velmi mile překvapil také Billy Bob Thorton, který i na miniaturní ploše, kterou dostal, vystřihl prokreslenou postavu jak z partesu. Potud bez výhrad._____ Uvedení do děje trvá asi hodinu, která není vždycky právě záživná - to je tak na tři hvězdy. Konec, žel, sklouzne k tradičnímu americkému patosu, kdy se rozhádaná a vinami minulosti bičovaná rodina dá opět dohromady - sorry, ale to je max. na dvě hvězdy, protože je to vyděračské klišé. ___Ale střední část, kdy se soudní drama mísí dohromady s psychologickým, kdy se postupně odhalují skryté motivy a dávné prohřešky, jejichž důsledky stále ovlivňují životy všech, to jsou nejlepší momenty filmu. Příčina stíhá následek, noříme se stále hlouběji do rodinné minulosti a na světlo vyplouvají činy, které i po letech zraňují oběti i viníky. Mnohovrstevnatý řetězec nenápadných rodinných tragédií, které formovaly charaktery otce, jeho synů a přenášejí se i na lidi v jejich okolí. Tahle pasáž je na silné čtyři hvězdy - napínavá, dojemná a drásavá. ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Režisér David Dobkin a oba autoři scénářů by se měli na své řemeslo vysrat a jít dělat něco, v čem jim bylo naděleno více talentu. Dobkin a Dubuque jsou nevyvratitelní kokotové, ale u Nicka Schenka se cítím mírně překvapen, neboť má na svědomí úžasné Gran Torino, které evidentně někdo opsal, protože nemá na svědomí nic dalšího - povedeného. Celý tento paskvil se motá okolo vztahu otce a syna. Otec je dobrosrdečný borec - soudce. Syn je úspěšný právník - hajzl, které ze všeho nejvíc touží po otcově uznání. Všechny ostatní postavy jsou jednoznačně navíc, film ruší a dělají ho ještě méně snesitelnějším. Schválně si mimo hru tipněte, jestli se Iron Manovi nakonec uznání dostane. Ano, máte pravdu. Stejný koncept už tu byl minimálně tisíckrát a ve většině případů snad i za něco stál. Tohle je více než 2 hodinová reklama na nudu a uspávání diváků, která za něco stojí opravdu jen kratičkými místy. Absolutně se snímku nepodařilo jakkoli mě vtáhnout do děje. Je to neuvěřitelně povrchní a tuctová hovadina. V podstatě nemám co pochválit. Z mé strany čistý odpad, který nikdy neměl spatřit světlo filmového světa. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Robert Duvall mě zase zcela převálcoval, ostatní mu tvořili sympatickou kulisu v dramatu o umírajícím starém pánovi, který chce ze života odejít s co možná nejčistším štítem. Film malinko připomíná Causu Wardových, také tu probíhá na pozadí soudního procesu proces mnohem zajímavější - hledání ztracených rodinných pout. Jen Masterantoniová byla Hackmanovi nesporně lepší partnerkou, než Downey Duvallovi. Nezbývá než doufat, že Duvall jako poslední z trojice H+D+H se ještě nějakou chvíli bude věnovat natáčení obyčejných lidských filmů. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Musel bych být hodně sentimentální, abych uvěřil tak naivní osudové shodě. Ale zase uznávám, že nejde o klasickou totální nudu s ambicema na sošky díky hereckým výkonům. V tomto atributu je kvalita zaručena, což bude v kombinaci s docela pesimistickým rodinným dramatem poplatné spíše starší divácké generaci. Soudní síň dodává napětí, historie dodává smích ale i solí dlouho otevřené rány, takže výsledný koktejl je i přes přes dvouhodinovou stopáž docela chutný. Když ten slátaný příběh vezmu s nadhledem, tak se jedná o nadprůměrnou podívanou. 73% ()

Galerie (54)

Zajímavosti (21)

  • Dve pesničky, ktoré zazneli v prvom traileri, sú "Hills To Climb" od Tima Myersa a "Walkabout" od skupiny We Are Augustines. (Sexy_Beast)
  • Natáčení probíhalo převážně ve státech Massachusetts a Indiana. Interiéry byly nafilmovány ve studiích Warner Brothers v Kalifornii. (ČSFD)
  • Keď Hank (Robert Downey Jr.) raňajkuje v reštaurácii pred odchodom na matkin pohreb, na mieste fúzov má strnisko. O pár minút neskôr na cintoríne vidíme Hanka hladko oholeného. (Arsenal83)

Související novinky

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

Komedii Santa je úchyl! čeká pokračování

31.10.2015

Billy Bob Thornton se momentálně vůbec nefláká. Loni se objevil v Downeyho Soudci nebo v seriálovém Fargu a letos se po Vincentově světě zastaví ještě v kriminálce London Fields a politickém dramatu… (více)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (více)

Reklama

Reklama