Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Chceš bony, ňáký bony?" Ulice v centru Prahy patřily jim, vydělávali hodně peněz a divoce je utráceli. Co ale dělá partička někdejších veksláků dnes? Z vězení jsou už dlouho venku. Svět kšeftů s valutami a bony, nelegálně směňovanými poukázkami do obchodů s jinak nedostupným západním zbožím, je sice dávno pryč, ale způsobů, jak vydělat „rychlý prachy", je pořád dost. Stačí vědět, jak na to – podvody s dotacemi, úplatky, tunelování, krádeže. Stejně jako ve filmu Bony a klid z roku 1987 i tentokrát příběh začíná příjezdem naivního mladíka Martina (Jakub Prachař). Nemá práci, rodiče, holku, ani kamarády. Zato má dluhy a jdou po něm vymahači. Do Prahy se vypravil z Boleslavi sehnat peníze. Pak už stačí, aby potkal Bínyho (Roman Skamene), který už zase šlape chodník, nyní však pouze jako naháněč cizinců před restaurací na Staromáku. Osamělý Bíny vycítí v outsiderovi Martinovi možného parťáka pro nejistou budoucnost a zatáhne ho do svých kšeftíků... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (359)

TomPrusik1 odpad!

všechny recenze uživatele

Jsou případy, kdy by filmy měli zůstat jen u původního dílu a pokračování po x letech bych točit nemělo. Takovými příklady z české kinematografie jsou například Sněženky a machři po 25 letech, nebo Dědictví aneb kurva se neříká. Bony a klid 2 patří mezi ně. Hlavní motivací natočit pokračování skoro po 30 letech od vzniku kultovního Bony a klid je hlavně vidina finančního úspěchu (který se nedostavil). Ostatní stránky filmu jako zápletka filmu, scénář a herecké výkony, jsou velmi upozaděny. Fanoušci původního Bony a klid možná ocení fakt, že zde najdou velkou část původních herců, veksláků. Ti se po revoluci dostali na lukrativní místa jako třeba bohatý majitel farmy, radní města, úspěšný právník a vážený cikán, který se stará o hřbitov. Kdyby jste náhodou měli problém současné tváře herců poznat u každé postavy uvidíte záběr z původního Bony a Klid. Jedinou výjimkou je postava Bíního (Roman Skamene), který dělá stejný shit jako před revolucí a nahání lidi do pražských restaurací, s mastnými cenami, které nám ukazuje Janek Rubeš. Mladý absolvent oboru knihovník, neúspěšně hledá práci v Praze a seznámí se právě s Bíním, který ho zasvětí do oboru. Pak se roztáčí naprosto dadaistický příběh, plný absurdních a stupidních momentů. Dvojice hlavních postav pořád někam utíká, mění práce jako ponožky (práce na statku, provozování veřejných záchodků atd.) až se konečně dostanou k velkému plánu, jak zneužít dotace. V příběhu nelze hledat nějaké logické souvislosti, proč udělal zrovna tohle, a proč se nezachoval jinak, když by to pro něj bylo zrovna výhodnější. Přijde mi, že Olmer chtěl prostě za každou cenu natočit pokračování a už si nelámal hlavu nad tím, že se někdo bude pozastavovat nad příběhem. Tomu odpovídá i scénář, kde furt někdo řekne: ,,Vzpomínáš na to, jak..." nebo ,,Nezapomeň na to, jak jsem ti tenkrát pomohl." Pokud by jste si měli dát panáka pokaždé, když někdo něco podobného řekne, brzo se budete válet na zemi pod stolem a probudíte se s kocovinou jak blázen. Je evidentní, že film nebyl zrovna dvakrát levný (všudypřítomný PP) a když si člověk uvědomí fakt, že se natočí takhle zbytečný a hloupý film, je mu teskno. Fakt by mi zajímalo, jak se na tohle pokračování dívají fanoušci původního filmu, jestli jim k uspokojení stačí vidět původní postavy, které jsou starší, tlustější, mají bílé vlasy a tak dál a od filmu nic dalšího nečekají. Pro mě jasný odpad a to se mi původní Bony a Klid celkem líbilo. ()

tahit

všechny recenze uživatele

Kam zmizel rytmus a spád filmu z původní jedničky? Skoro musím říct, že je velká škoda, že takto atraktivní námět příběhu zůstal naprosto nevyužitý. Co filmu láme vaz, do očí bijící zprzněný scénář. To mě hodně zklamalo. Při nejlepší vůli nic zde nezaujme. A ještě ke všemu nevtipný humor. Netřeba snad podotýkat, že pocit totální ztráty času s tímto filmem byl zřejmý. Nebudu hodnotit hvězdičkami. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

"Takoví jsme byli" - Vít Olmer se po takřka dvaceti letech vrátil k české exploataci a vytvořil další časovou konzervu hnusu a bizarností, v nichž si rochní aktuální česká společnost. Postradatelní české kinematografie, s vydatnou dávkou fanservisu pro starší a pokročilé, servírují hutný destilát cynického marasmu a zjitřené hysterie plebsovských internetových diskusí. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Pokud jsem se měl vztekat nebo se bavit na účet porevolučních poměrů, tak se to vážně nepovedlo. Přitom potenciál tady byl: při nedávném sledování Příběhu kmotra jsem byl z naší 90kové historie vyloženě nešťastnej (i nasranej), jindy jsem se zase u reflexe současné společnosti královsky pobavil. U téhle fikce -splácané ze všeho možného od uplácení po hackerské útoky- ale naprosto nefunguje psychologie postav nebo logika příběhu... Takže to člověk buďto přijme coby podivnou exploataci, anebo to rovnou musí vypnout. Zajímavé ale je, jak se Olmer popral s formou: Zatímco v jedničce byla Frankieho hudba šíleně otravná, sem byla hudba vložena s citem (nebýt nechtěně vtipných bleskových flashbacků "a pamatuješ...?" vždy doprovozených několika tóny hitu Relax). U kamery to bylo naopak: zatímco v jedničce byla nenápadná a přitom dynamická, ve dvojce se snažila být efektní, ale bylo to jen směšné. Shrnuto: Je to tak blbé, až se tomu otrlejší divák párkrát zasměje. ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Film odtržený od času a prostoru, který by zároveň tak hodně moc chtěl být moderní a aktuální (legračně nemístné popkulturní odkazy). Postavy se zjevují kdekoliv kdykoliv po celé ČR, náhodně se potkávají a cítí k sobě náhodné emoce. Prachař chodí po světe, mlčí a spí s náhodnými ženami (které se k němu v prvním dialogu chovají jako k mnohaletému známému), všichni veksláci jsou milionáři krom Skamene, protože to tak je napsáno ve scénáři. Nechce se mi komentář třídit do soudržného celku ani se starat, jestli srozumitelně říká všechno, co chci, protože to nedělá ani Olmer u svého filmu. Typická řachanda od nul pro nuly o nulách, které jsou na tom ještě hůř - aby se bylo komu smát. Viz scény na pracáku nebo prostřihy nedůstojných zaměstnání - diváci se smáli nejvíc za celou dobu, protože to chtějí - vidět lidi, co jsou na tom hůř než oni. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Film sa natáčal hlavne v Prahe a v Stredočeskom kraji, ale tiež na zámku Liblice. (BathoryMan)

Reklama

Reklama