Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani studium vysoké školy nechrání před pokušením - mladistvý hrdina přestane rozlišovat hranici zákona, ale kupodivu mu ani vzdělání nepomůže, aby včas odhalil podvod na něm spáchaný. Student vysoké školy ekonomické Michal Najman si přivydělává jako deratizátor. Poté, co je obviněn z vyhubení drahých nutrií, podepisuje dluhopis na značnou částku. Důvěřivé se upíše ke splácení vysoké dlužné částky, aniž si ověří její opodstatněnost. Peníze nemá a rozhodne se je získat vekslováním a později i krádežemi. A tak se zpočátku bezúhonný mladík propadá stále hlouběji a hlouběji... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

MickeyStuma odpad!

všechny recenze uživatele

Česká porevoluční kinematografie plodila jednu zrůdnost za druhou. Všichni chtěli být světový a hlavně na tom vydělat. Ale ono to nějak prostě nešlo. Literární předlohu tohoto snímku jsem nečetl, ale co jsem slyšel, tak jedině samou chválu. A tak nechápu, co vedlo k tak velkolepému prznění celého námětu. Zřejmě chtěli navázat na úspěšný film Víta Olmera 'Bony a klid'. K této myšlence mě svádí fakt, že je tu inspirace hodně viditelná. Martina Zounara v té době ještě hřála popularita ze seriálu 'Chlapci a chlapi' a tak tu byla sázka na jistotu. Jenže nakonec bylo vše jinak. Jeden patos střídal druhý. Nelogičnosti a absolutně špatná režie sráží veškeré snažení do kolen. Zounarova drsnost byla spíše k smíchu. A Lucie Benešová? Nevím jestli to bylo v její roli, ale taková najivka je opravdu na zabití. Prý se chystalo pokračování, ale nesehnali se peníze. Není divu. Do takové hrůzy už prostě nikdo investovat nechtěl. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

I když mám na herecký (ne)talent Zounara taky svůj názor, myslím si, že tohle je naopak dobrý film. Realistický příběh mladého a naivního studenta, na kterého skoro každý zkouší nějaký podraz. "Míšo, na Tobě je krásný, že všemu věříš". No a tak, aby zacvakal údajné vyhubení nutrií a aby se postaral o flundru, která je údajně těhotná s ním, dá se na dráhu nejprve veksláka a později i bytaře. Samozřejmě není jediný, kdo tuhle hru hraje. "Pane Najman, tohle není džungle, ani země nikoho. Tohle je seriozní obchod se sférami vlivu. Nemáme rádi, když nám někdo leze do rajonu". ()

Reklama

helloween93 

všechny recenze uživatele

Scénáři v závěru dochází dech a ten konec je vyloženě hroznej, ale jinak vcelku zajímavá sonda do života vysokoškoláka, který se propadá pořád hlouběji a hlouběji ve své honbě za penězma. V roce 1994 už nejspíš téma veksláctví nebylo moc aktuální a je škoda, že je film takto zatracován. Na Bony a klid to nemá, ale rozhodně to neurazí. 2* // edit Po přečtení knihy od Frýborta zatracování chápu, je prasácká verze knižní předlohy. Nicméně při čtení jsem si prostě jako Najmana vybavil vždy Zounara. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, u kterých člověk musí přemýšlet, a vekslák mi skoro zavařil hlavičku. Od začátku jsem totiž marně dumal, kdože je to ten mladej fešák s podkovou na tváři, vždyť toho přeci znám... Po pěti minutách jsem dospěl k iniciálám MZ, po dalších pěti minutách jsem vyloučil miloše zemana, dále zmožka, zbrožka, až nakonec jsem dospěl k Zounarovi. Juchů, jsem borec, mám alzhajmra tak maximálně ve druhým stádiu, okamžitě zvyšuju hodnocení o hvězdičku. Jinak se jednalo o takovou červenou knihovnu naruby, páč hlavní hrdina nezažívá vůbec nic dobrého, nakonec zjistí, že vše je faleš a zmar... takže se tvůrci ve snaze o maximální realitu dostali až k vysoce nepravděpodobným událostem. Ale pravda, ještě to mohli vylepšit, nenapadlo je, že třeba babička mohla pana Z. vydědit apod. ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Prima Varecka Zounar jako dost mozna nejvetsi trotl v dejinach kinematografie. Chapu, ze zahrat takovyho idiota asi muselo byt tezky a Martinovi se to tradicne nepovedlo. Jeho vykon byl tak trapny az me bavil :-) Odhalena Lucie - automaticky hvezda navic. A tu druhou davam za cigana Labudu. Celkove pruser, ale nikoliv nekoukatelnej. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Děj se odehrává v roce 1986, ovšem v některých záběrech jsou zaparkovaná auta značky Škoda Favorit, který se do prodeje dostal až v roce 1988. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama