Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

Belbo odpad!

všechny recenze uživatele

Na exorcistu do písmene sedí můj komentář k Zakázanému uvolnění. Bylo by to fajné, kdyby to byla parodie žánru. Ale ona není... A taky se mi čím dál víc dokládá mé negativní mínění o Hřebejkovi-režisérovi. Jeho předchozí tvorba byly v zásadě variace na jedno téma (s drobnými odchylkami), kterým byla podřízena autorská poetika vyprávění. Nové téma (krimi/drama) nefunguje na těch nejzákladnějších filmových atributech - na schopnosti režiséra vyprávět. Hřebejk prostě nedokázal přepnout. Neuvědomil si své limity. Možná se během dalších dvou dílů stane zázrak a ve výsledku vznikne dílu hodné dějin. Zatím je to sračka hodná kanálu. ... Druhý díl je o poznání konzistnější než první, možná zvýším na jednu hvězdu. ... Třetí díl se vrací do kvality prvního dílu, a tak není třeba měnit hodnocení. Kruhový pohyb kamery: forever... Paráda. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Bizarní? To bezpochyby - od postav kriminalistů, kterým rozhodně nelze vyčítat klišovitost (na rozdíl od metod a neznalosti pojmů jako je vitální reakce), přes atmosféru, jež v sobě mísí ponurost temného thrilleru a ironický odstup absurdní frašky až po zdařile vybrané a nasnímané netradiční lokace, ať už je to svérázná vesnice, kafkovsky působící policejní služebna nebo dům povedeného zbohatlického páru. Já byl každopádně celkem spokojený už jen proto, že se řešení "Případu pro exorcistu" obešlo - na rozdíl do mnoha jiných českých, žánrově podobných výtvorů - bez astrologického blábolení, okultních rekvizit a konspiračních teorií, z nichž jde Strach. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Hodně tomu pomohlo, že si Případ pro exorcistu na nic nehraje a celý případ vlastně zlehčuje, musel jsem se často smát a obsazení Krobota, Melíškové a Voříškové je zkrátka pořádná švanda. Ačkoli nefilozof, navštěvoval jsem dva semináře Michala Sýkory a musím konstatovat, že jeho humor přesně poznávám, v něčem byl až dost radikální. Všechno mi sedlo a výborně jsem se bavil. Nakladatelství Host přece nevydává žádné braky. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Těžko se dohadovat, zda si Honza Hřebejk uvědomuje, že i hra s žánrovými vzorci, byť by se blížila ke zřejmé parodii, o čemž v tomto případě nemůže být ani řeči, musí zůstat v prvé řadě detektivkou, jíž se i tím úmorně líným vyprávěním, navíc plným nekonečně dlouhých leteckých záběrů na absolutní nic, poplatným tomu nesmyslnému triptychu hodně vzdaluje.. Ani většina akce tentokrát nevypadá příliš dobře, a tak velmi podivný projekt s křečovitým finále, díky němuž začínám mít už pomalu a jistě plné zuby Petra Jarchovského, zachraňují sebejisté herecké výkony především Jana Budaře s Miroslavem Krobotem, který jako by vypadl z nějaké zdařilé britské krimisérie.. Naopak tentokrát rozhodně nemůžu souhlasit s Argensonem - Promiň, Pavle, musel jsem si rejpnout !! ;) - a jeho uznáními směrem ke Kláře Melíškové, která se mi zdá se svojí nejasnou představou o vlastní postavě úplně zoufalá.. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Český seriál žije, a může za to Česká televize. Sic se nemůže měřit s produkcí BBC nebo HBO (a kdo jo?), ale buďme rádi, že se na našich jinak žumpovitých programech najde takovýto materiál. Skvělé herecké obsazení (Krobot- ten chlap je zabiják), zajímavý příběh a výtečná hudba. A těch 55 %? Na zdejším popcornově-blockbusterově-komiksovém webu mě to vůbec nepřekvapuje. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Vyšetřovatelé používají polský magnetofon Unitra-M1417S Tesla ANP806 vyráběný v letech 1977–1981. (sator)
  • Škoda Yeti komisařky Výrové (Klára Melíšková) má registrační značku 1M2 3514 bez modrého pruhu. To ale není ve skutečnosti možné, neboť model Yeti se začal vyrábět až v době, kdy už se vydávaly pouze RZ s modrým pruhem s písmeny CZ a symbolem EU. (Martin_L)
  • I když podle literární předlohy se děj odehrává v Olomouci a nedaleké vesnici Štěpánov, především interiérové scény natáčeli filmaři z úsporných důvodů v Praze - například na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy nebo na patologii v pražském Karlíně. Vesnici Štěpánov nahradila obec Tursko dvacet kilometrů od Prahy. Městské exteriéry natáčeli přímo v Olomouci, aby vytvořili iluzi, že se celý příběh odehrává tam. Ve filmu se objeví Dolní a Horní náměstí, obchodní dům nebo silo v Polské ulici. (rakovnik)

Reklama

Reklama