Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke zdejšímu hodnocení jsem vůbec nic neočekávala, ale byla jsem zvědavá, co se to nám to tu točí za krimiseriály, a tak jsem si to přece jen pustila. A světe div se, ono to vůbec nebylo tak hrozné, jako proklamuje současných 53 %! S potěšením jsem se dívala na obyčejný příběh obyčejného pátrání po pachateli a byla to opravdu příjemná změna po všech těch hypermoderně vybavených pátracích týmech nebo po všech těch výstředních vyšetřovatelích. Konečně něco „lidového“ za kačku. Ale chápu, že celé to ušmudlané zamračené prostředí nemusí padnout každému, obzvlášť když může koukat na nablýskané kulisy. Jediné, co se mi na opravdu nelíbilo, je ten strašný plakát, co to má tady na CSDF. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Český seriál žije, a může za to Česká televize. Sic se nemůže měřit s produkcí BBC nebo HBO (a kdo jo?), ale buďme rádi, že se na našich jinak žumpovitých programech najde takovýto materiál. Skvělé herecké obsazení (Krobot- ten chlap je zabiják), zajímavý příběh a výtečná hudba. A těch 55 %? Na zdejším popcornově-blockbusterově-komiksovém webu mě to vůbec nepřekvapuje. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Slibný začátek, který se rychle rozplynul. Vlastně to nemá až tak špatnou zápletku a popravdě mě překvapilo i finální odhalení vraha, takže Jarchovského scénář na vinně stoprocentně není. Obrovský problém je však Hřebejkovo provedení. Je vidět, že detektivku nikdy netočil, protože dát k ní tak bytostně špatnou hudbu je snad trestné. Ta by se nehodila ani do Četnických humoresek, natož do temné detektivky. Achjo, za mě to aspoň zachraňuje Melíšková s Majerem. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna horlivým divákem české televizní tvorby, ovšem sledovat osiřelou českou kriminálku po všech těch amerických dortících, bylo vskutku interesantní. A skvělá podívaná. Neustále jsem to srovnával s tím, co by zrovna udělal americký detektiv, jak by na to reagovala FBI, DEA, šerifové apod. Co dál musím pochválit, tak jakás přirozená výzdoba do retro stylu. Ať už oděvy protagonistů, zařízení používané policisty při výsleších, tak i jejich soukromé vozy. Chvíli jsem si snad ani nebyl jist, v jaké době se to vlastně odehrává. Skvělá byla i zápletka, opravdu jsem netušil, kdo je killerem a bavilo mě hádat. Poslední špatný úsudek jsem měl na konci druhého dílu, pak už mi to bylo celkem jasné. Každopádně jsem byl velmi spokojen a díky tomuto počinu začnu nejspíš sledovat české kriminálky. Skvělý byl samozřejmě pan Krobot, zachytil jsem sice jen polovinu jeho hlášek, ale o to byly vydatnější. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Buď točím Temný případ, nebo typickou českou fraškovitou bramboračku o neschopných policajtech, obojí zároveň je ale pro diváka smrtící koktejl. Nečetl jsem předlohu, ale zajímalo by mě, kde začíná Jarchovského scenáristický "vklad". Co se týče Březinovy hudby s odkazy na kdeco, je nejen otravná, ale i nevhodně nasazovaná a vyrábí drama tam, kde se vůbec nic neděje. Snaha dostat do toho podle zahraničních vzorů motiv nefunkční rodiny jednoho z kriminalistů zavání křečí. U prvního dílu jsem se permanentně smál, pak už jen sklesle seděl. Tak nic. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • I když podle literární předlohy se děj odehrává v Olomouci a nedaleké vesnici Štěpánov, především interiérové scény natáčeli filmaři z úsporných důvodů v Praze - například na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy nebo na patologii v pražském Karlíně. Vesnici Štěpánov nahradila obec Tursko dvacet kilometrů od Prahy. Městské exteriéry natáčeli přímo v Olomouci, aby vytvořili iluzi, že se celý příběh odehrává tam. Ve filmu se objeví Dolní a Horní náměstí, obchodní dům nebo silo v Polské ulici. (rakovnik)
  • Vyšetřovatelé používají polský magnetofon Unitra-M1417S Tesla ANP806 vyráběný v letech 1977–1981. (sator)
  • Vyšetřovatelka Horová (Tereza Ramba) se ptá Jiřího Pánka (Marek Taclík): „Kolik stál ten váš barák?“ Pánek bydlí v domě na silu v Olomouci, přestavba sila na dům stála 45 milionů Kč.
    (sator)

Reklama

Reklama