Reklama

Reklama

Rapl

(seriál)
Trailer
Česko, (2016–2019), 26 h 4 min (Minutáž: 58–70 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl

Hrají:

Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Jan Dolanský, Dana Černá, Jiří Vyorálek, Aneta Krejčíková, Stanislav Majer (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Detektiv Kuneš má zase jednou problém. Zmlátí přítele své bývalé ženy a hrozí mu odchod od policie. Vysoce postavená nadřízená má pro něj ale řešení – uklidí ho na stáž do zapadlého pohraničí. Má to jen jeden háček. Jeho skutečným posláním je objasnit dva roky starou vraždu policistky Wágnerové, jejíž vyšetřování uvázlo na mrtvém bodě. Kriminalita v pohraničí je však jedna z nejvyšších v republice – pašování, výroba drog, pytláctví, prostituce, vraždy. Kuneš musí řešit jeden obtížný případ za druhým a k tomu, proč do kraje přišel, se dostává až po čase a vlastně náhodou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (289)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tvrdí chlapi dělají zachmuřeně svou práci, bez úsměvu bojují s ponurými bezohlednými zločinci, zrádci ve vlastních řadách i s podezřívavou inspekcí. 1) Po každé epizodě zůstane na místě loužička chlapáctví._____ 2) Herecké typy odpovídají autorskému záměru a i milý 31letý Lukáš Příkazký (Kunešův - Raplův parťák Lupínek) je tu za tvrďáka. Přitažlivý 38letý Jan Dolanský (policista Gregor) to pak jistí._____ 3) 7.5.2019 - 2. řada. Snaha o atraktivní akční "světovou" podívanou je chvályhodná, ale režisér i scénárista, 42letý (2019) Jan Pachl to nezvládl. Děj je chaotický, chvílemi nesmyslný, což se stupňuje a v posledním díle dosahuje vrcholu._____ 4) Rovněž závěrečná pointa se mi hrubě nelíbí. Ve snaze vylíčit Rapla jako poctivého chlapa, co hraje podle pravidel, z něho na konci tvůrci udělali prostého hlupáka bez špetky pragmatismu - takový policajt očividně daleko nedojde._____ 5) Ten, kdo volil písničky, totálně ignoroval dobové konotace. Jakoby dvacetiletý chlapec vybíral podle toho, jak se mu songy líbí bez znalosti dobových souvislostí. Působilo to jako pěst na oko. ()

Sonnery 

všechny recenze uživatele

I mistr Pachl se jednou upachne. Ač má seriál supr postavy, hudbu a kameru, je trochu debilní. Samotný zápletky jsou totiž jako splachovadlo vedoucí k oloupanému pomeranči - nedávají smysl a snaží se silou vymáčknout nějaký emoce. Navíc v nich není žádný tajemství, první podezřelý je vždycky viník a řešení případu se podobá závodu na 100m s jedním závodníkem: "Kdo asi vyhraje?" . Ale i tak je Rapl lepší než všechny Expozitury, detektivky s Kateřinou Brožovou nebo drsné policejní příhody s brutálním Vojtou Kotkem. Akorát na Labyrint, Případy 1. oddělení a Mamon zoufale ztrácí. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Raplovi sice chybí ten wow efekt, který měl při nástupu na scénu Bukowsky, ale každý Nestorův fanoušek musí uznat, že příhody detektiva Kuneše v pohraničí jsou přeci jen komplexnějším dílem. Pachl se tak dál veze na vlně úspěchu a jednou snad ukočíruje i to finále, kde znovu lehce ustřelil. S1: 85% S2: 75% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na ČSFD má momentálně Rapl při 5 a půl tisíci hodnotících úctyhodných 79 %, a to je bezpochyby lákavé skóre. Shlédl jsem tedy namátkou tři díly druhé série, abych zjistil, zda má smysl seriálu věnovat vyšší pozornost. Musím přiznat, že Rapl si řemeslně stojí lépe, než je v české produkci zvykem, a přehledem za sebou nechává žánrové pokusy komerčních televizí. Viditelně se pokouší inspirovat severskou tvorbou, přebírá prvky drsné školy a napodobuje osvědčené motivy a typy postav. S atmosférou vykořeněného, pošramoceného pohraničí ale umí pracovat mnohem působivěji např. Pustina a takové Případy 1. oddělení mnohem zdařileji zapadají do českého prostředí - jsou zkrátka uvěřitelnější. Rapl selhává v tom základním - v solidních, logicky funkčních scénářích, ze kterých by okatě nezíraly nedodělky a díry. Kdo má rád žánrově zpřízněné špičkové zahraniční seriály, nepotřebuje s Raplem ztrácet čas, protože kvalitou se k nim český pokus nepřibližuje ani vzdáleně. Možná, že první série je zdařilejší, ale co jsem viděl, mně k zaháčkování ani zdaleka nestačilo. Celkový dojem: 40 %. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rapl se mi líbil o něco více než Cirkus Bukowsky a to hlavně díky první sérii. Vhodně zvolené prostředí bylo ochucené o docela slušnou atmosféru, hromadu vražd, dobrou partu kriminalistů, které si Kuneš následně „vypiloval k obrazu svému“ a solidní scénář většiny případů. Některé díly byli slabší, tu a tam vykoukla nějaká ta nelogičnost, ale jako celek to fungovalo. S druhou sérií však přišel pád celkové kvality a výrazně se zhoršila i charakteristika většiny postav? – nebyl tomu ušetřen ani sám Kuneš. Jak je to sakra možné, když za vším stojí jeden a ten samý chlap? Jan Pachl si z diváků udělal vyloženě prdel (dle svých slov se snažil točit o aktuálních problémech), ale absolutně se vykašlal na většinu tohoto dobrého, co lidi měli rádi v předešlé sérii. Stupidita a trapnost se zvyšovala každým dalším dílem, postava Rohana se mi totálně zhnusila, nechápu - proč se celý tým přesunul do Ústí a odešli ze svých slušných domovů a pěkných baráků do špinavé a plesnivé ubytovny. Navíc ani hlavní dějová linka o mafii nebyla moc dobrá a právě ona obsahovala nejvíc nelogických kopanců – dost často byla otravná a nudná. Abych však jen nekřivdil – i v druhé sérii jsem našel několik pozitivních věcí, asi dva – tři díly byli opravdu povedené, zbytek šedý průměr až podprůměr. Takže Rapla nakonec jako celek musím hodnotit jen jako opravdu průměrný počin, který výborně začal, ale následně dostal tvrdý direkt přes hubu, který ho srazil na kolena. A popravdě doufám, že třetí série už nebude… ()

Galerie (433)

Zajímavosti (166)

  • Natáčelo se v Ústí nad Labem, Mostecku, Děčíně, Praze, na Sázavě, v Černé Hoře a u lomu U Chlumu u obce Srbsko. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)
  • Podporučík Slepičková (Lucie Žáčková) v první sérii porodí syna, zde ale bydlí na ubytovně sama bez partnera či dítěte. (sator)
  • Epizoda se natáčela v Praze, Ústí nad Labem, Kolíně, Vykmanově a Černé Hoře (Kruče a Bar). (SONY_)

Reklama

Reklama