Reklama

Reklama

Planeta Česko

  • angličtina Planet Czechia (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Naše příroda je pestrá jako málokde na světě. Krásu a dobrodružství máme na dosah ruky – stačí se jen dobře dívat! První celovečerní film o české přírodě ukazuje díky nejmodernějším technologiím fascinující dobrodružství zvířat a rostlin žijících kolem nás zcela zblízka. Seznamte se s s tetřevem tokajícím za úsvitu, se vzácnými sysly, s nimiž na louce laškují děti, ledňáčkem prorážejícím při lovu střemhlav vodní hladinu, s lososy putujícími z českých řek do moře a zpátky nebo s užovkami v dramatickém zápase s rybí kořistí. Prožijte vzrušující výpravu za muflony, bobry, modrajícími žabáky a desítkami dalších hrdinů. Některé z nich možná ani neznáte – divočina přitom začíná hned za vašimi dveřmi! (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (183)

hammerhead 

všechny recenze uživatele

I přes kostrbaté vysvětlení neskromně pojatého a nelogického názvu dokumentu jsem litoval absence skutečně unikátních krajinných míst ČR. Některé záběry živočichů byly velmi pěkné, celý dokument však, podle mého soudu, moc nedržel pohromadě a jisté postoje ohledně biodiverzity by asi vyžadovaly diskuzi. Vzhledem k luxusnímu TV načasování a upoutávce spíše zklamání, fandím objevitelskému nadšení. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Marián Polák si názvem, který pro dokument vybral, na sebe ušil bič. Hodně lidí to bude srovnávat s Planet Earth, což je nejspíš top přírodopisný dokument ever. Planeta Česko se samozřejmě svými kvalitami nepřibližuje a vzhledem k očividně nízkému rozpočtu ani nemůže a takové ambice zjevně nemá. Ale co má, tak je srdce a naprosto evidentní nadšení a zapálení autora pro věc. A to se cení. Jediné, co bych vytknul, je, že autor sám není vypravěčem, nebo že když už vybral Kryštofa Hádka, tak ten neměl mluvit v 1. osobě, působilo to trochu rušivě. Každopádně nic takového tu dodnes nevzniklo, přitom česká příroda má evidentně hodně co nabídnout. Z těchto důvodů za mě spokojenost a pěkné 4 hvězdičky. (TV ČT2 HD) ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Sice mi úplně nesedl tenhle osobní přístup k dokumentu, ale špatné to nebylo. Samozřejmě to není na světové úrovni, ale i tak se člověk dozví dost zajímavých věcí. Komentář Kryštofa Hádka mi taky nijak nevadil. Ani jsem netušil, kolik pozoruhodných zvířat u nás žije. Velkou pozornost si například zaslouží rezervace u Milovic, kde najdeme zubry, koně a pratury. Je opravdu hezké, že se povedlo tato zvířata vrátit do naší přírody. Ne u všech zvířat se to však daří. Některé jsme díky své činnosti u nás vymýtili, ale naštěstí se díky regulacím vrací zpět. Jiné naopak profitují z naší devastace krajiny, například ptáci žijící v místech povrchové těžby hnědého uhlí. Určitě stojí si naši přírodu hýčkat a snažit se o její do největší rozmanitost. ()

xmatysekx 

všechny recenze uživatele

Než jsem napsal komentář, tak jsem oproti svým zvyklostem nahlédl do komentářů, které tu už jsou (především jsem na filmu byl s rodinou, se kterou obvykle do kina nechodím, a názorově jsme se strašně neshodovali a tudíž jsem byl přehnaně zvědavý, co na to uživatelé zde). Nu a zde jsem nalezl - hned první na stránce - komentář uživatele Rover , který vše smysluplně sepsal uplně přesně tak, jak jsem to chtěl učinit. Neumím sem přidat odkaz na jeho komentář, ale jděte a přečtě si ho. Já tedy pouze bodově: 'dějová linie', posloupnost objevování zvířecího světa, proč Kryštof Hádek? Možná bych celkově koncept položil jinak, možná víc edukativně, ne tak naivně, očekával bych to spíš jako sérii kratších logicky uspořádaných filmů než tento celovečerní film. Možná se mi vlastně nelíbila ani propagace filmu, která s ním nekorespondovala a čekal bych k sloganu 'divočina začíná za vašimi dveřmi' něco jako 'tak nám to ukažte i Vy - sdílejte to na Instagram pod hashtagem #PlanetaČesko,' nebo tak něco. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Za mě rozhodně plný počet, jen víc takových!!! Čekal jsem dokument trochu ve stylu "podíváme se na Pálavu, do Lednicko-Valtického areálu, na Třeboňsko, možná na ty nejprofláklejší místa Šumavy či Krkonoš", a když zbyde místo tak možná na jedno, dvě místa jiná, třeba taková Pravčická brána, ta jistě každého posadí na zadek (čti "zná ji aspoň z fotky každý"). Ale dostalo se mi něco trochu jiného. Ano, došlo i na místa obecně známá, třeba na tu Šumavu (nic proti ní, mám ji moc rád a obrázky horských smrčin a Jeho veličenstva rozhledny na Poledníku jsem rozhodně nepohrdl), ale nemalou část filmu tvořily záběry míst, která bych zrovna nečekal, že si někdo vybere pro natočení "divoké" přírody. Takový chocholouš hnízdící pod nějakým stromkem či keřem na rušném parkovišti u obchodního centra nebo to, co lze nalézt na zdánlivě velmi nehostinném místě - těženém hnědouhelném dole, mě docela překvapilo, stejně jako je velmi nečekané hejno syslů uprostřed sídliště. Ale i třeba zpomalené záběry datlíka tříprstého, mlátícího do suchého smrku hned na začátku, byly krásné. Stejně jako jsou fascinující záběry vylidněné oblasti v okolí Milovic, tak trochu připomínající české Serengeti, kam se v posledních letech vrací velcí kopytníci. A na závěr pár záběrů (které musely autora stát nemalé úsilí) tetřevího toku, tak byla nádhera a asi by se daly považovat za zlatý hřeb celého filmu. A ten trochu osobní komentář? Kéž by každý otec přichystal svým dvěma dcerám takový dárek, který je naučí poznávat svoji rodnou vlast z trochu nezvyklého pohledu! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Snímek vznikl jakožto jeden z výstupů projektu „Příroda, koho to zajímá?“ díky podpoře grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů Evropského hospodářského prostoru. [Zdroj: eeagrants.cz] (hippyman)
  • K filmu existuje ještě druhý scénář, který je zpracovaný jako hraný film. (MTHRFCKR)
  • Ne vždy měli filmaři na zvířata, která chtěli natočit, štěstí hned napoprvé. „Natočit dobře bobry žijící na mnoha místech naší země byl docela oříšek, protože jsou to noční zvířata s vynikajícím čichem. Trvalo nám mnoho dní a nocí, než se nám podařilo jejich příběh pro film zachytit,“ vysvětluje Marián Polák. (Zdroj: Aerofilms)

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama