Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu

  • USA A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kristen, Kincaid a Joey se utkali s Freddym Kruegerem již v NOES 3. Tentokrát jsou zpět v normálním životě, ale Kristen znova začíná mít noční můry... V jedné z nich se prochází Freddyho domem, dojde až do kotelny a tam vtáhne do svého snu Kincaida i Joeyho. Po útoku psa se Kristen probouzí s ošklivou ránou na ruce... Během další noci se Freddy znovu "vrací k životu" a Kincaid a po něm i Joey se nedosní rána... To je však jen začátek a Freddy se už těší na další mladé maso, samozřejmě s Kristen v čele... V roli Kristen se představí Tuesday Knight, která také nazpívala titulku "Nightmare" (úvodní titulky). (5150)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (254)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Vražda jako sport - obzvlášť když v tom vystupuje frajer Krueger. Pro mě asi nejzdařilejší pokračování kultovní série, jejíž pomyslnou kvalitativní laťku pozvedlo zase o trochu výš, alespoň co se efektů týče. Borci z Dream Quest Images (spolupráce na trhácích jako Sliz nebo Total Recall) se tu vyřádili opravdu neskutečně, protože i dneska působí jejich masky stále svěže. Však kdo by zapomněl na slavnou scénu proměny děvy na velkého švába nebo závěrečnou Freddyho likvidaci v kostele. Brutálně černý humor tu znovu zastoupí Kruegerovy hlášky a jeho nápady při aktech zabíjení. Pecka. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Když na lidi se snesl hluboký spánek, přepadl mne strach, třásl jsem se a všechny kosti se mi chvěly strachem. Kniha Jobova, Kapitola 4. Toliko úvodní citát. VHS s příšerně nahranou čtyřkou a pětkou NOES byla první videokazetou v naší rodině a čtyřka je dodnes mým nejoblíbenějším dílem, i když jsem před Freddym vždy upřednostňoval a upřednostňuji Jasona. Už u předchozí VĚZNICE, další pecky z dob mého dospívání, Harlin ukázal, že horor je pro něj především záležitostí zvláštních efektů a na NOES4 ještě přitvrdil. Vrakoviště, vodní postel, pláž s hradem z písku, Freddyho polibek, výtah, fitko - každá vražda je lahůdková a navíc pořád někdo někam letí, skáče nebo padá (jako ve snu) a nechybí ani montáž přípravy na finální bitvu (podmazaná geniálním nářezem ANYTHING) a závěrečný kung fu souboj s Freddym. A odkazy na Kafkovu Proměnu (Debbie se mění v hmyz) a na Alenku v říši divů (Alice se zrcadlem vydává za Freddym). Co speciálně oceňuji (kromě fajn děvčat) je zachování návaznosti na minulý díl, parádní masky (Freddyho smrt), celková dynamika, zřetelná nadsázka a popkulturnost. Ve výsledku je mi pak víc než u prdele, jestli Harlin pravidla a ducha ságy przní nebo ne. První scénáristická práce Briana Helgelanda, který si pak připsal ještě několik výživných horůrků (PŘEDVOLBA 976, POZDRAV Z CESTY DO PEKLA) než se stal prvoligovým hollywoodským scénáristou. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mně se Dream Master líbil ještě o kousek víc než Dream Warriors, a to především zásluhou sympatičtějších hrdinů. Hodinu a půl jsem si s Freddym opět užil, ale stejně mě mrzí, že opravdu strašidelná a hororová je pouze první Cravenova část. Celkově sérii A Nightmare On Elm Street tak pokládám za jeden z hororově nejméně využitých námětů vůbec - ačkoli jednotlivé filmy se mi dost líbí, šly by udělat mnohem výživněji. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

SPOILER: Renny Harlin si to dal. Okořenil nový díl série neskutečným černým humorem, který dokáže zastínit i obrovské chyby ve scénáři. Začátek je úžasný, film nabere obrovské tempo a až do téměř své poloviny si jej neúprosně drží. Renny má v rukávech pár trumfů, které několikrát upustí a divák se má věru na co dívat. Robert Englund je ve své roli - jak jinak - opět úžasný a na jeho démonický smích se nedá zapomenout. Škoda jen, že opět skončíme prohrou Freddyho, která je znovu nepochopitelná, jak sakra někdo kdo vládne takovou neuvěřitlenou silou může zemřít tak pitomou smrtí. Naštěstí právě jeho umírání je po přeměně jedné hrdinky ve švába tou nejpozoruhodnější nechutnou scénou, opravdu se povedla. Ačkoli Renny Harlin posunuje sérii do nových sfér a dává vyniknout to nejlepší z Freddyho zvrhlé povahy, neustále se drží jasně daného konceptu a neporušuje pravidla nastolená předchozími díly. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Číry synťákový rokenrol a stelesnené 80s. Štúdio doprialo Rennymu Harlinovi bohatý rozpočet a ten dokazuje, že je (resp. bol) neskutočne zručný remeselník. Atmosféra je asi najhustejšia v sérii, fantaskné kulisy sú na plátne po väčšinu času, neóny a farebné svetlá presiakajú cez popraskané trámy. Gore je klasický 80s plastelínový masaker, Freddy asi nikdy nebol taký cool a obsadenie (vrátane preobesadenej Kristen) je skvelé. Jediné veľké mínus je kostrbatý scenár, ktorý ťažkopádne dovysvetľuje trojku a snaží sa pripraviť pôdu pre nové diely, kým samotný príbeh (a postavy) idú bokom. PS: rebríček nočných mor: N1, N3, N7, N4, N5, N2, N6 ()

Galerie (109)

Zajímavosti (22)

  • Náklady na výrobu byly přibližně 13 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Reklama

Reklama