Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka hereckých výkonov a celkového spracovania, výborná záležitosť. Otázkou zostáva, či sa vydarila snaha o vyváženosť. Z laického pohľadu sú niektorí velitelia ATF a FBI vykreslení až príliš ako debili a naopak vnútri Koresh a jeho prisluhovači ako nevinné obete. Pritom to boli naozaj ľudia, ktorí súložili s malými dievčatami a mali plné pivnice búchačiek. Dobové videá s Koreshovými prejavmi a kázňami poukazujú na poriadne vyšinutého "white trash" fanatika. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pošahaní ale neškodní. Chceli si len tak žiť, sami pre seba, nikoho neotravovali, nikomu neubližovali. No nejaká hlúpa hlava to žiaľ videla inak... Dowdleove filmy zvyčajne dýchajú osobitou atmosférou, a to i napriek tomu, že ide v zásade o jednoduchý príbeh, kde nie je veľa možností na odbočky. Nie je tomu inak ani v tomto prípade. Náplň tvorí jedna veľmi nešťastná udalosť, kde na jednej strane stojí fanatická náboženská skupina Davidiánov so svojim mesiášom a na strane druhej ATF a FBI. Vlastne celý miniseriál sa venuje s minimálnymi odbočkami vyjednávaniu medzi oboma stranami. No i napriek tomu ma to hrozne bavilo. K tomuto pocitu už okrem zmienenej vynikajúcej atmosfére, ktorú réžia dokázala navodiť, prispeli aj samotní herci a vlastne celé to prostredie, v ktorom sa tento smutný príbeh odohráva. A kto má rád M. Shannona, tak ten si tu určite príde na svoje, myslím, že ide po hereckej stránke o jeho jeden z najlepších projektov. Navyše posledná časť - Day 51, ma po pocitovej stránke totálne odrovnala. Ďalšia záležitosť, pri ktorej sa vám otvára nožík vo vrecku. Hrozné, smutné a hlavne desivé... Silný nadpriemer. 85/100 ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že spíše, než kritika náboženských sekt, je Waco především obžaloba militarizace amerických policejních složek a s tím souvisejícího jejich selhání kultivovat důležitou schopnost komunikace s potenciálními podezřelými. V kontrastu s westernovým přístupem policajtů tu stojí (jako vždy) brilantní Shannon, který hraje zkušeného vyjednavače a vlastně i Kitsch jako vůdce sekty Koresh, který vystupuje jako schopný a sebevědomý komunikátor. Krom toho pak Waco ukazuje, že americká skepse a nedůvěra ve stát a jeho instituce, má své základy v podobných příbězích jako je tento. V jádru je to vlastně strašně smutný příběh (nehledě na to, kdo je opravdu zodpovědný za tragický konec), který nenabízí nějaký lepší pohled do budoucnosti. A v dnešní době, kdy je nedůvěra v instituce akcelerována sociálními sítěmi a militarizace americké policie se rozhodně nezastavila, je to až nadčasový dílo. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Zažíváme zajímavý kousek. Už jenom kvůli tomu, že je vytvořen z dílny někoho, kdo není v tvorbě něčeho takového zběhlý. A naše srdce si získal rychle. Série popisuje detaily a dle mého velmi konstruktivně a povedeně skutečnou událost, která opět ukazuje, že fanatismus umí být zlo a hlavně, že policejní složky Spojených států neumí jednat. Je to smutné sledovat něco takového, co byla čirá pravda a hledět na to s určitým neuvěřením ve tváři, že se opravdu mohlo něco takového stát. Nádherně a ladně vychází do tří dílů. S tím i že bylo příjemné vidět Shannona v jiné roli než lehkého záporáka a nebo totálního tvrďáka. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Šestidílná minisérie podle skutečných událostí je dechberoucí podívaná, která se na celou situaci dívá z více úhlů. Ačkoli na straně bezpečnostních složek samozřejmě došlo k obrovským pochybením, k takové situaci by nedošlo, nebýt náboženského fanatismu. Koresh byl prostě hajzl, kterému byly životy ostatních ukradené, ale měl moc s nimi manipulovat. V tomhle ohledu je hlavní viník jednoznačný, jsem ovšem ráda, že tvůrci se snažili vykreslit všechny postavy jako chybující lidi a že nic nebylo černobílé. A klidně bych snesla i pár dílů navíc. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • Plyn CS je nazván podle Bena Carsona a Rogera Staughtona, dvou Američanů, kteří látku v roce 1928 objevili. (Rollo_Tomasi)
  • V 15. minutě, když se David Koresh (Taylor Kitsch) a David Thibodeau (Rory Culkin) poprvé setkají v baru, zahrají na pódiu píseň „My Sharona“ od americké rockové kapely The Knack, která vyšla v roce 1979 jako jejich debutový singl. (Trajektt)
  • Osm přeživších Davidiánů bylo odsouzeno na základě obvinění z dobrovolného zabití a použití střelných zbraní při spáchání trestného činu. Do roku 2007 byli všichni z vězení propuštěni. David Thibodeau (Rory Culkin) spolu s několika dalšími přeživšími dospělými nebyl odsouzen k trestu odnětí svobody. (Nick321)

Reklama

Reklama