Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (433)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Artový horor podle básně The Noonday Witch ze sbírky A Bouquet od údajně slavného romantického básníka K.J. Erben. Slušně budovaná atmosféra, kde je místo strašidelné tmy strašidelné světlo a strašidelné zlátnoucí lány obilí. Nečekejte "horor", je tam jen pár bafaček. Film stojí na oné atmosféře a herectví (Geislerová, Kolářová a pár vidláků). Škoda jen, že holka v hlavní dětské roli neumí hrát a vypadá jako kluk. Největší fail je ale anglický název filmu - "Noonwraith" by přilákal tisíce hráčů Zaklínače z celého světa, ale tvůrci název nezměnili, přestože jsem na to Chlupáčka osobně upozornil :( ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý by som si lepšie vychutnal na nejakom hororfeste v plnom kine, ako v poloprázdnom multiplexe, kde mala každá skupinka popcorn a nahlas sa bavila. Ale Geislerová je Geislerová a Erben je Erben, takže ak je cítiť niekde komerčný potenciál, treba ho využiť. Polednice síce nie sú klasickým hororom, ale obsahujú dostatočné množstvo ľakačiek, aby ho zaňho aj tvorcovia mohli vydávať. Mal som pocit, že zo všetkého vo filme sa dalo vyťažiť viac a to dokonca aj z atmosféry. Polednice ale výborne pracujú s metaforickým rozprávaním a to aj bude kľúč nielen k pochopeniu filmu, ale aj k samotnému prístupu k jeho sledovaniu. A samozrejme aj k pochopeniu toho, kto je skutočne tu tou Polednicí. No je to celé také stredne ľahké metaforické a symbolické cvičenie. Pointu považujem za dostatočne výstižnú, film pre mňa skončil logicky a nebolo už čo zbytočne doslovne pridávať. Najmä tá kvapka nakoniec povie viac, akoby sme mali 15 minút na konci sledovať nejakú bubu naháňačku na poli. 70% ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Do horkého a dusného léta, v němž se příběh odehrává, by se hodila Lednice. Kdepak na mě s Polednicí. I když o ni půjde převážně. Jenže jak se záhy ukáže, příběh je šíleně překombinovaný a šíleně nezáživný. To, co mu trvá rozplést drahnou dobu trvání filmu, ví divák už dávno, jen jaksi není srozuměn, proč se s tím film tak loudá. Geislerová do své stěžejní postavy singl maminy nedala vůbec nic. Asi si až později uvědomila, v jaké píčovině hraje. A tak je jediným hereckým pilířem umolousaná stařena Daniela Kolářová, u které zamrzí, že dostala jen pramálo prostoru. A teď to zásadní - film je natočen tak, že má jen mini prvky hororu. Pokud mě měl vyděsit lán pole se švitořícím ptactvem, je na místě zvážit příčetnost režiséra. Takže nic krutě brutálního nečekat, jo. Horory u nás fakt nemá smysl točit. Tenhle vypadá zatraceně levně, s chatrně vrstveným příběhem, chatrná je i kreatura, co se na pár vteřin zjeví. Je k posrání zoufalá. Skoro jsem měl strach z toho, že těch pár minut, co měla fungovat a postrašit, se spíše rozpadne. Film se vleče, nezáživný jak partie šachu v hlavním vysílacím čase, nelze mu však upřít, že atmosféru léta k zalknutí měl natolik intenzivní, až se dala pocítit (téměř) fyzicky. Dle mého úsudku bylo zaděláno na zajímavý atmosférický horor, kterým se český film mohl pyšnit. Slabá realizace jej šoupla do Lednice. 4/10 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Strašná blbost, doukáno s největším sebezapřením. S Erbenem to nemá nic společného, název tedy považuji za zavádějící. Ten film má vyloženě debilní hudbu, naprosto nefunkční atmosféru (strašidelné to není ani trochu), hodně nesympatické obsazení (Geislerová fakt ne-e) a celkově divné vyznění - nechápu smysl toho filmu a nechápu, proč vůbec vzniknul (nota bene pokud je to vykrádačka filmu jiného, jak píše Cival). Za mě neuvěřitelná znuděnost a palec dolů. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

"V najlepšom treba prestať" je síce rada, ktorú si tvorcovia Polednice vzali k srdcu, ale mne to potom zase nestačilo. Som asi divák, ktorý nevie, čo chce. Na režijný debut je to úplná pohoda a hlavná detská herečka je tiež zrejme nadaná, lebo celý čas dokázala rozprávať aj artikulovať prirodzene, čo sa u nás len tak nevidí. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Štáb v průběhu natáčení sužovala úmorná vedra. Jenom za první den natáčení vypilo 70 lidí na 1020 půllitrových lahví s vodou a na slunci bylo přes 50 stupňů. (hippyman)
  • Mladou Karolínu Lipowskou objevila castingová režisérka Maja Hamplová při hledání dětské tváře pro reklamu. V té si nakonec Karolína nezahrála, nicméně velmi zaujala producenta Matěje Chlupáčka, díky kterému získala roli ve filmu Polednice. (Zdroj: Falcon)

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama