Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman slouží na žižkovském obvodním oddělení VB. Navštíví ho tu Žitný a chce, aby objasnil nevyřešený případ jedné rodinné tragédie. Zeman se soukromě pustí do pátrání, na jeho konci je zdárné vyřešení případu. Za to je znovu jmenován náčelníkem pražské kriminálky a Stejskal je odvolán... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Tak otec se toho večera sice kýval solidně, ale moje očekávání ohledně „legendárního hororového případu“ byla výrazně větší. V neskutečně nabobtnalé stopáži se vyšetřuje minimálně, Zeman se prostě věci dozví, když ho lidi vezmou za svého, nebo nedozví, když je ještě za Pražáka. Vesnice vydrbaná až do blba a filmografie stejná, jak v dětských filmech té doby. Budování hutné atmosféry co chvíli utne nějaký bodrý soudruh kydáním špíny na bližní. A ani ta památná věta tam nezazní! Herdek už! Flashback k případu je to jediné, co stojí za to vidět a tímto Zemana odsouvám ze svého radaru. ()

Wiluna 

všechny recenze uživatele

Legendárny  26. diel Majora Zemana - Studna, otriasol kedysi mojim bezstarostným detským spánkom. Večer rodičmi zakázané a druhý deň doobeda tajne pozreté opakovanie u susedov. No, celoživotný zážitok. Ťaživá výpoveď mladého Brůnu, ktorá začínala vetou: „Jen vím, že byl divně tichý. Zádumčivý, uzavřený do sebe.“ – odštartovala vyšpičkovanú atmosféru, ktorú neuveriteľne dotvorili strašidelne vyzerajúci hlavní protagonisti. Hudobný podmaz silný a nepríjemný. Ešte dnes, aj napriek mnohonásobnému pozretiu tejto epizódy mám vždy pocit mrazenia, nechutenstva a obáv z toho, čím sa asi tak bavia susedia. 😊 ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1969. Tento příběh rozpoutal pseudobásník a buřič Daneš, to už je třetí díl, do kterého se vecpal, i když tady už je o něm jen zmínka. On totiž napsal ryze bulvární článek o tom, že starej Brůna byl řidič Jana Masaryka. Honza Zeman byl degradován kamsi na okrsek za přepážku, přijde za ním Žitný se složkou případu, který nevyřešil ani Stejskal. Proč je vlastně Studna asi ten nejznámější a taky nejděsivější díl? No aby taky ne, starej Brůna mě vyděsil už v dětství. Přitom je to vlastně jen příběh o závisti a nenávisti v rodině a zlata za 300tis.. Do rodiny místního teď už bývalého bohatého kulaka se přiženil chudý zedník Brůna a když mu syn dospěl, tak se začaly dít věci. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šaráda pokračuje. Na jednu stranu tu sice je legendární starý Brůna a děsivá scéna na konci doplněná sugestivním projevem Jiřího Zahajského dabujícího Josefa Kubíčka ("K večeru pak strýc odešel A MMYY JSME ZŮSTALII SAMMIIII..." "Nad ní stál otec se sekerou v ruce..."), na tu druhou je tohle vlastně Poučení z krizového vývoje ve filmovém podání. Mluví se tu o tom, že v šedesátém osmém (ten rok se pořád zdůrazňuje) se všechno zbláznilo, málem se věšeli komunisti, a že teď je třeba dát ten bordel do pořádku. Dokonce zazní věta: "Kdo ví, co by se se mnou stalo, kdyby v tom osmašedesátým nepřijeli." Takže za to by si tenhle díl zasloužil naprostý odpad. Ale je tu Brůna, je tu sekera, je tu studna, je tu opravdové napětí a je tu vtipný holič. Takže tentokrát budu hodnej, oddělím politickou a kriminální stránku a aspoň ty tři hvězdičky tomuhle dílu dám. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší a nejznámější díl ze všech třiceti. Hororový, s temnou atmosférou a podle posledních zjištění to neproběhlo tak, jak je v tomhle díle ukázáno. Vrahem byl synek (tohle dokonce vyplynulo z poznámek porkurátora ve době šetření), ale na kvalitě dílu to nemá žádný vliv. Morálně pochybyvší Stejskal z řad statečných příslušníků SNB/STB definitivně mizí, ale díky téhle roli mizí v jeho profesním životě omezení za jeho ne vždy loajalní vztah k tehdejšímu režimu, i když na rozdíl od třeba Michala Pavlaty z televize nezmizel na čas úplně. A Honza se k potěšení všech svých příznivců vrací a Mrkvičku definitivně nahrazuje slovenský pošuk Emil Horváth ml., připomínající Blbce z Penemuende herce Váslava Sloupa. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Do ikonickej role Brůnu objavil režisér seriálu Jiří Sequens Crhu úplnou náhodou. Všimol si ho pri natáčaní jedného z predchádzajúcich dielov (Pán zo Salzburgu), kedy sa filmoval ovocný trh na jihlavskom námestí. (Raccoon.city)
  • Český divák měl možnost v televizi vidět jen sestříhanou verzi tohoto dílu, která je ochuzena o ty nejdrastičtější scény. Nesestříhaná verze byla prodána pouze do Japonska, kde se jim moc líbila. (raininface)
  • Herec Josef  Kubíček (doktor Drahoslav Brůna) si po natáčaní nechal narásť fúzy, aby si ho ľudia nespájali s postavou samovraha doktora Brůny. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama