Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka

Recenze (12)

plakát

Volavka (2022) (seriál) 

Velmi příjemné překvapení z dílny nahryzlého jablka. Tak bravurně totálně vyšinutého, nemocného a lišáckého magora dlouho nikdo jako “Pavlík Houser” nezahrál. Klobouček. … Taron by s jeho namydleným výrazem nejspíš ve federální věznici šel z postele do postele, nebo by měl stále natrhlé koutky. Ale příběhově fajn, taková ta sladko-pikantní omáčka okolo taky fajn. Dával bych tak 65%, ale za Pavlíka necelých 80%.

plakát

Krakonošovo tajemství (2022) (TV film) 

Klobouček. Tak se na Štěpánský obídek - kacní kaldoun a konfitovanou kačenku s domácím červeným zelíčkem a bramborovým knedlíčkem z prášku zastavila má mátinka, známá to milovnice pohádek, která u nich usíná každé víkendové poledne. A hned prej: ”Včera hrál ten nový krakonoš”. Říkám jí: ”já to pros.al, ale na netu to asi chválili”. A mamča: “ hrozné, debilita, nešlo se dívat”. A dnes mi volá 43 letý kámoš, že se svými 22 letými dvojčaty (syny a ne pích.čkami), manželkou i 13-ti letým benjamínkem čučeli na tu novou pohádku o Krakonošovi a prý bomba. … Jak by řekli tínejdři: “TWL či TPČ”, mám dilema. Volám svou vnadnou ženušku ať dokráčí z kuchyně, že bude pokoukaná. 3 naše ratolesti hlásí, že nemají čas. Dobrá, bude klid, tak hlavně nerušit. Začíná to a ejhle, už po prvních deseti minutách bych sdělil, že si krkavci z Krkavčích nor asi zasloužili koncesionářskou daň za první 3 měsíce, kdy jsem tohle privilegium občana ČR začal plnit. Takže asi leden 1998 - březen 1998. Obsazení skvělé i se spoustou pro mě neokoukaných tváří. V začátku mě navíc do sedačky vtiskl Norbert Lichý, kterého se od jeho divadelní role v Maryši Ostravského divadla nemůžu nabažit. Jakub Prachař pohádkově arogantní tupé hovádko. Ondra Sokol mistrně balancuje na hraně zábavnosti a umělé trapnosti, ale zvládá to skvěle, takže dává koule jinak milému, pohodovému a romantickému ději. Leona Skleničková skvostná, pohodová jako správná venkovská princezna z lidu. A konečně David Švehlík, věrohodný, podávající emoce - závist, laskavost, spravedlnost, přísnost. Vše v tom správném, pochopitelném poměru, což dává příběhu hlubší význam k zamyšlení. Krásné scenérie. Celkově jsem byl i přes několikateré vyrušení třemi mladšími tvory ve věku 5-8 let, kteři byli v polovině donuceni si sednout a se zavřenými ústy se dívat s rodiči, s touto pohádkou nadmíru spokojen. Přemýšlel jsem, zda na můj názor neměl vliv sváteční čas, nebo to, že jsem hlavu opíral střídavě o stehýnko či ňadro manželky, nebo zda to nehodnotím tak kladně natruc své mamince - milovnici pohádek, ale ne. Třeba to není jako S čerty nejsou žerty, na které jsem vyrostl, ale myslím, že to má potenciál zapsat se do podvědomí mladší generace, nežijící jen na mobilu či tabletu, úplně stejně tučným pilsnem jak mě se zapsali Žerty s čerty. Omlouvám hyeny z Krkavčích nor zpětně za vybrané poplatky i za duben a květen 1998. Tahle pohádka stojí za to a vzhledem k dosavadním výtvorům hodnotím tak 77%.

plakát

Nebe (2021) odpad!

Žumpa …. Ideologický názor jednoho reportéra

plakát

Specialisté - Odbočka (2021) (epizoda) 

Tak když mjr. Strouhal v podání děsně umělého vrchního všeznalce spolu s největším chytrolínem planety, vysloužilým žoldákem všech světových konfliktů objeví Mustanga Jany a Martina a na místě zjistí, že auto bylo na okraj lesa přepraveno na vidlích traktoru a to dle hlubokých stop pneumatik v rozmoklé trávě a hlíně a pak z obavy o jejich zdraví jedou 50km do kanclu aby probrali kdo bydlí v okolí, namísto toho, aby šli cca 2 kiláky po stopách traktoru, tak to už je echt tvrdej a zatuchlej oříšek. Co to v těch hlavách mají podivila se manželka a málem jí zaskočilo z jejich blbosti Frisco. …. Ty woe, proberte se v té TV a pusťte si to 100x než ze sebe budete dělat v televizi blby. Nedivím se veřejnému mínění o policii.

plakát

Adamova jablka (2005) 

Herce Mads Mikkelsena stíhám z filmu "Hon" a nějak mi přirostl k srdci a tak jsem se dohrabal i tomuhle filmovému, nebojím se říct "skvostu". Nevím, zda tenhle snímek zaškatulkovat jako psychologický, misteriózní, drama, thriller či snad hořká komedie, ale co jistě vím, že mě tenhle film neskutečně vtáhnul do děje, rozjel mé zbylé mozkové závity a bavil od začátku do konce ..... a během přemýšlení nad vším co bylo a nebylo myšleno vážně, rozvahou nad nitry postav mě vždy nečekaně i rozesmál. .... Tahle sqadra psychicky i fyzicky nemocného duchovního a jeho "oveček" (saudský lupič, alkoholická bývalá tenisová hvězda, alkoholická aktivistka, neonácek) spolu se svérázným doktorem je opravdu k pohledání..... Jeden z TOP mých filmů.

plakát

Klér (2018) 

Tak nevím da zvolat "Bravo" nebo "Bůh s Tebou" - koukal jsem na wiki, zda pan režisér ještě žije, protože japonští kamikadze byli proti němu ubožáci - ve svých 55 letech natočit takovýhle film, s takovou tématikou a navíc v ortodoxně katolickém Polsku a přežít (nyní 58 let) je opravdu jako by jste šli v pochodu smrti. Nevěřím a ani se neodvažuji říst, že "tohle je katolická církev", ovšem všechny ty "ústřelky" tankovního kalibru se dějí, o čemž nás samozřejmě čas od času média informují. Takže v božím stádečku se zcela jistě najde pár vodkomilů, ženomilů a bohužel i úchylných zvířat hledajících sexuální útěchu na těch nejbezbrannějších, slepě důvěřujících dětech. O vedení účetnictví k nakládání s milodary a sbírkami si asi iluze nikdo dělat nebude. Ovšem pan režisér nám to na talíři naservíroval tak brilantně, že si můžeme ochutnat všechny tyto specialitky najednou-úžasný vícechodový pokm. .... A víte co, já si myslím, že to dělal pro dobro církve, protože jako správný polák bude také určitě silně věřící a jen se snažil ji nastavit zrcadlo, aby už si někteří Ti nedotknutelní mimozemští mravokárci vyvolení bohem a žijící v bohatství a luxusu uvědomili, že i na ně se může vařit voda v pekelném kotli. (pokud teda vůbec sami v boha věří). ... V žádném případě však nechci církev samotnou znevažovat .... velké bravo za nápad a odvahu.

plakát

Jsem vrah (2016) 

Skvělý retro krimi pohled na případ největšího masového vraha Ojcizny. Úžasně dobové se všemi socialisticko-komunistickými výdobytky (pro dobytky) jako talon do telewizora kolorowego. Osobními a stranickými zájmy zpochybněné a zmanipulované vyšetřování, kdy při srovnání těchto zájmů na straně jedné a možná nevinně promarněným lidským životem na straně druhé to opravdu mrazí do morku. Co nám záleží na jednom podezřelém, když už jsme hrdinové za jeho dopadení, vlastní chybu nepřiznáme a společnost je spokojena...Luxusně zvládnutě hlavní role ze strany herců Haniszewskiego a Jakubika a pěkná režie Pieprzycy.

plakát

Maska (1994) 

Jim Carrey ve své, řekl bych životní roli. Jasan byl úžasný i v Zvířecím detektivovi, ale tady je prostě top. Jeho skeče, pohyby, grimasy absolutně nedostižné. Příběh samotný zábavný s napětím, souboj dobra a zla odehrávající se v nitru hlavní postavy smolného bankovního úředníčka, který objevil kouzelnou masku, která ho promění v odvážné stvoření bez bázně a hany. Kdo z nás by nevyužil takové schopnosti a zrovna způsobem jako Jim? Nebylo by fajn vybrat banku? Dát na frak komukoli s kým máme nevyřízené účty? Nezavděčit se krásné Amy? A to vše galantně, lehce a originálním způsobem? Slušné, vtipné, upřímné. Za mě jedna z nejlepších USA komedií, kterou i dnes miluje můj malej synáček. 4*

plakát

S čerty nejsou žerty (1984) 

Tuhle pohádku jsem zřel jako dítě školou povinné v době její premiéry za dob vlády komuny v Karvinském kině s partou svým spolužáků. Dnes s odstupem času, kdy mě provází, přes 30 let mým životem se mi pojí vzpomínky na to, jak má mladší sestra znala z paměti všechny dialogy a předříkávala je s herci po celý film. Je to prostě skvost, perla českého pohádkářského průmyslu. Režisér H. Bočan odvedl božskou práci a to se mu povedlo za pomoci skvěle obsazených herců, kteří své postavy nehráli, ale žili jimi. Petr Nárožný, kterého kdykoli vidím v TV, tak ten jeho šibalský úsměv a úšklebky není jiný, než úsměv plukovníka v pohádce... Karel Heřmánek v roli samotného pána pekel – dokáže si tam někdo představit někoho lepšího??? Já ne... Ondra Vetchý v roli poblázněného čerta, kdovíjaké kategorie-úžasné… A Vláďa Dlouhý? Prostě pan herec, který i když měl zažito jen 52 let, tak své role hrál vždy naplno, celým srdcem a hlavně svou hereckou duší a proto po něm v české kinematografii po něm byla velká černá díra… Josef Kemr – velikán, bavič, legenda…Viktor Preiss, Jarka Kretschmerová, Vašek Vydra, Luděk Munzar, Jan Skopeček ….. prostě plejáda poctivých herců pod unikátní taktovkou H. Bočana. Je to opravdu poctivý pohádkový milník mezi generací starých pohádek jako Sůl nad zlato, Pyšná princezna, Sůl nad zlato a novodobými pohádkami, které a na vyjímky postě podle mne nemají „TU“ duši. To dobro co v sobě i dnes někteří mají, to tady prostě těžce natírá podvodníkům, lakomcům, hlupákům a i samotnému spravedlivému peklu. Za mě 5 hvězd – holt vyrostl jsem na tom.

plakát

Reich (2001) 

Miluji polské akční krimi a tohle jedna z perel začátků, kdy mě začaly fascinovat. Objevil jsem v něm užasného pana herce Bogusława Lindu a Mirosława Baku, za které by se nemusel stydět ani profláknutý řetězec na rychlé pobavení s názvem Hollywood točící filmy za obnosy ve výši státních rozpočtů celého afrického kontinentu s plánem to vybrat z našich peněženek v jejích kioscích Cinemaměstečko atd. Jenže oni to jsou herci jiní. Nejde tady o neuvěřitelné akční scény jako od Tomíka Cruise – je to o nitru postav, o vztazích, vnitřních postojích jich samých. A nechybí ani akce. Ovšem dialogy jsou perlou tohohle filmu stejně jako písnička od Karmacoma, kterou napsal Tomek Lipiński a v kontextu filmu se Vám zažere pod kůži. Příběh dvou mafiánů/nájemných vrahů ve věku, ve kterém už v realitě často prdí do hlíny, nebo si dopřávají louhovou koupel, či zkouší plavat kraula v pletivu. B. Linda v roli Alexa dostává práci spolu s M. Bakou v roli Andreho, kdy však samotný Andre má „kontrakt“ na Alexa, ktory jest juž niepotrzebny do pracy. Krásná Julia Rzepecka v milostné zápletce s Andrem. Alex co nakonec upřednostní život Andreho před svým. Hlášky z filmu jsou nadbožské a každý co rozumí v jezyku polskim by měl film vidět v originále. Skvělá kamera. Napětí, záběry co donutí Váš mozek se zamýšlet nad nitrem postav. A propo, kdo má problémy s ženskou, která rozumí polsky je vyřeší, když jí pustí jako vyznání píseň „Ostatnia piosenka o miłości“ výše uvedeného autora Tomek Lipiński – jest zajebista. 4 a půl *