Reklama

Reklama

Devadesátky

(seriál)
  • angličtina Nineties (festivalový název) (více)
Česko, 2022, 7 h 2 min (Minutáž: 64–78 min)

Režie:

Peter Bebjak

Kamera:

Martin Žiaran

Hrají:

Martin Finger, Ondřej Sokol, Kryštof Bartoš, Vasil Fridrich, Robert Mikluš, Patricie Pagáčová, Kateřina Marešová, Jan Kolařík, Igor Orozovič, Matouš Ruml (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílná minisérie od tvůrců Případů 1. oddělení popisující vyšetřování klíčových případů první poloviny devadesátých let. Na několika dobových případech ukazuje atmosféru doby, kdy kriminalita vyskočila do nečekaných výšin a kdy se rozhodovalo o tom, jestli policie najde a ustojí svoji roli. V „devadesátkách“ přináší svoboda pro všechny strmý nárůst kriminality. Policie nemá metodu, čas ani prostředky, jak tomu čelit. Zdá se, že velcí i malí grázlové budou mít definitivně navrch. Na pražské 1. oddělení nastupuje mladý vyšetřovatel Tomáš Kozák. Zkušený operativec Václav Plíšek novému kolegovi nevěří. Bezprecedentnímu přísunu vražd ale musí čelit společně. (Česká televize)

(více)

Recenze (303)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Hodnotím níže, než jak bych si přál, ale když ono to  opravdu bylo takové půl na půl. Největší smůla Devadesátek je, že prostě v tom, že je nemůžu nesrovnat s Případy 1. oddělení, a ty byly rozhodně lepší. Přehlednější, každý díl byl nějak uzavřený, kromě samotných případů mě zajímaly i civilní, většinou dobře napsané osudy jednotlivých postav. V Devadesátkách mi to chybělo, protože takový příběh dostal vlastně jen mladý Kozák ve spíše nesympatickém podání Kryštofa Bartoše, a není to rozhodně žádná hitparáda - jedno klišé za druhým. První tři díly seriálu, přepostavované, zmatené, psané pamětníkem té doby a znalcem případů pro další pamětníky a znalce, mě navíc málem odradily od druhé poloviny, která už byla lepší (s výjimkou Kozáka a prostitutky), Peter Bebjak ji opatřil výbornou atmosférou a nesmírně ji táhl Martin Finger. Vlastně i Ondřej Sokol byl fajn, mile mě překvapil, a díky jeho a Fingerově chemii se povedl i konec, jakkoliv nereálně mohl jinak působit. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po Případech 1. oddělení další vysoce nadprůměrný krimi seriál z našeho prostředí. Autenticita postav je jeho největší devizou, mnohé události si jako divák vybavuji. Sice mě úplně nepotěšilo obsazení, ale ve finále jsem byl spokojený. Závěr sice nebyl nijak bombastický, na druhou stranu víme, jak měl případ dopadnout. Trochu mě mrzí, že postavy Běly a Mrázka byly hodně v pozadí, když už Jonák vyšel tak krásně. Ale třeba bude další seriál, ať již o nich, nebo - jak snad bylo i naznačeno - o kauze LTO. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Kriminálek se u nás za posledních, pff, patnáct let točí ne dvě, ale dvacet prdelí, většinou špatné (zdravíme TV Nova) nebo ještě horší (zdravíme TV Prima). A když se jednou za čas vyloupne takováto kvalitka, lidi stejně zas frflaj, že Sokol nemá na košili přesně vzor, co se nosil v '94, že Finger nosí baloňák, co vyšel z módy s pádem komoušů, že Novotný má vlasy o půl centimetru delší než měl Ivo Jonák atd. atp. Gosh! Díky ČéTé, že jste ukázali, že i u nás se dá natočit seriál, nebojím se napsat, evropské kvality. Dobová atmosféra zvládnutá dobře, herci fajn, i to mrazení v zádech se dostavilo, výjimečně, ale přeci. Ale stejně- devadesátky byly super léta, moje dětství, ve kterém žádní Černí (Pozor! S velkým Čé!), žádní Mrázkové, žádní Jonákové neexistovali! ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Narcos: Czechia. Beze srandy! Jen teda bez těch narkobaronů, třebaže se tu místo nich najdou jiný kvítka, ať už větší nebo menší. Ovšem na poli autenticity (neplést s realističností, páč to samosebou není přepis vyšetřovacích spisů 1:1), práce s postavama, hudbou a kamerou a tím v českým díle i nevídaným napětím je v českým seriálu na tomhle levelu zkrátka... bezprecedentní. Ano, zase navzdory svý nedůvěře k tuzemský tvorbě pěju chválu na něco tuzemskýho a to v tomhle případě (narozdíl od Ochránce) ani nejsem biasnutej tím, že by tahle doba pro mě měla nějakej silnej závan nostalgie, poněvadž v tej době mě nějakej Jonák jezdící nahatej v kabrioletu po Václaváku totálně nezajímal, protože mojí největší životní těžkostí bylo utíkání před o hlavu vyšším krocanem, kterej mě furt honil na dvorku. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Dynamicky natočená a neuvěřitelně vtahující minisérie, která umně skládá mozaiku vedoucí k dopadení pachatelů orlických vražd. Devadesátky režiséra Petera Bebjaka rovněž zaujmou dobovou atmosférou, kde i ta nejmenší rekvizita odpovídá vzoru té doby, či výtečnými hereckými výkony, které jsou správně zemité a civilní. Ve finále tedy dostaneme skvěle postavenou kriminální minisérii, která až na pár dílů a detailů funguje jako dokonale vysoustružený stroj. Tohle se České televizi opět velice povedlo! ()

Galerie (132)

Zajímavosti (101)

  • Na seriálu spolupracoval kaskadérský tým Czech Blood Sport Stunt pod vedením Mariana Malovaníka, Dr.h.c., který rovněž zajišťoval bezpečnost herců na vodní ploše Orlické přehrady a jeho členové si zahráli potápěče Hlavní báňské záchranné stanice Ostrava, kde přímo Marian Malovaník pracoval. Malovaník se také setkal s členy zasahujících potápěčů tehdejší doby a konzultoval veškeré práce a postupy. (Santino.de.A)
  • Seriál se začal natáčet v lednu 2020, ale již v březnu muselo být natáčení na 3 měsíce přerušeno vinou pandemie covid-19. (Šéfik)

Související novinky

30. Český lev - výsledky

30. Český lev - výsledky

04.03.2023

V sobotní večer 4. března 2023 proběhl v pražském Rudolfinu jubilejní 30. ročník předávání cen České filmové a televizní akademie, Český lev. Přímý přenos ceremoniálu, během nějž byla oceněna výrazná… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama